CiddiGazete- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis'teki grup toplantısında konuştu.

"EKONOMİ VE DIŞ POLİTİKA ŞAHSİLEŞTİRİLDİ"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

- Devletinin yönetimini bir kişinin iradesine bağlarsanız o ülke sorunlardan bir türlü kurtulamaz. İki alanın Türkiye'de şahsileştirildiğini görüyoruz. Bunu hiçbir vatandaşımın unutmamasını istiyorum. Ekonomiyi şahsileştirdik, dış politikayı şahsileştirdik. Ekonomide bir kişi "Ben ne dersem o doğrudur" dedi. Dolar aldı başını gidiyor, faiz aldı başını gidiyor problem üzerine problem açıklıyorlar ama bir kişi programı. Her açıklanan proglamla ekonomi biraz daha kötüye gidiyor.

- Çünkü "Ben ekonomistim" diyen kişinin ekonominin e’sinden anlamadığını hep beraber gördük. Devlet akılla, bilgiyle, birikimle, adaletle, liyakatle yönetilirdi. Gelişmenin 21. yüzyıldaki tanımı küçük ayrıntılarda iş bölümüne giden ülke gelişmiş ülkedir. Her alanın uzmanı var ve her alan giderek kendi içinde yeni alanlar oluşturuyor. Dış politika şahsileştirildi. Bir tehlike daha var. Dış politikayı egemen güçlerin talebiyle yapmaya kalktığınızda çok daha derin sorunlar yaratıyorsunuz.”

"SURİYE KONUSUNDA ÇOK İDDİALIYIM"

- Suriye konusu ve sığınmacılar. Bu konuda iddialıyım. Partimiz çok iddialı. En ciddi çalışan, en tutarlı söylemde bulunan 2011 tarihinden bu yana en tutarlı söylemleri dillendiren tek partinin adı CHP'dir. Biz, komşumuzda olan bir savaşın bize yansımalarının tehlikeli boyutlarını her ortamda dile getirdik. Egemen güçlerin talebi üzerine bizi suçladılar. Bugün tarih "CHP doğruları söylemiş" diyor. Şimdi kısa bir tarihsel süreç vereceğim. Hep unutuyoruz.

- Suriye yönetimi ile savaştan hemen sonra Eylül 2011'de temasa geçtik. "Yanlış yapıyorsunuz. İç savaş tehlikeli" dedik. Aralık 2011 ile muhalefet ile temasa geçtik "Uzlaşın" dedik. Bunları iktidar sahipleri yapmazken biz ülkemizi düşündük. Oradaki çocukları, kadınları düşündük. Savaşın acımasızlığını düşündük. Nisan 2012'de TBMM’ye bir genel görüşme önergesi verdik. Bunların tamamını reddettiler.

- 2011'den Mayıs 2022'ye kadar 91 Meclis araştırma önergesi verdi CHP. Beyler parlamentoya gelip bilgi dahi vermiyorlardı. Bu kadar kibirle devlet yönetilmez. 336 soru önergesi verildi. 432 soru önergesine bugüne kadar hala cevap verilmedi. Ne diyorlardı? "Tek adam rejimi olursa her şey çok hızlı olacak" diyorlardı. 432 soru önergesine bugüne kadar cevap dahi verilmemiştir. Ne söyleyeceklerini bilmiyorlar. Böyle bir devlet yönetimi hiç olmadı Türkiye'de.

"KABAHAT SINIR KAVRAMINI YOK EDENDE"

- 24 Ağustos 2012'de Erdoğan’a bir mektup yazdım. Mektupta, "Sayın başbakan, komşu Suriye'deki gelişmeler ülkemizin başta güvenliği olmak üzere ekonomisi, sosyal huzuru, turizm ve taşımacılık alanları dahil çok geniş kapsamda artarak olumsuz etki yapmaya devam etmektedir. Lütfen hükümet olarak uluslararası bir Suriye Konferansı toplayın" diyorum. Olmadı. Olmadı ama Erdoğan 5 Eylül 2012'de "Emevi Camiinde namazımızı kılacağız" dedi. Devlet yönetimindeki şahsileşmeyi görüyor musunuz? Bu anlayış Türkiye'yi bugünkü hale getirdi. Beyefendi Emevi Camii'nde namaz kılacaktı 3 milyon 600 bin Suriyeli Türkiye'ye geldi. Şu yanlışa bakar mısınız? Utanır insan biraz.

- 2013'te "Kabahat Suriyeli de değil sınırı kontrol edemeyen hükümettedir" dedim. Kabahat sınır kavramını yok edende. Onlar yönetiyor ülkeyi ben yönetmiyorum ki. Şubat 2013'de Sosyalist Enternasyonal üyesiyiz malum. Dedik ki mutlaka bir Suriye Çalışma Grubu oluşturun dedik. Bunların yapamadığını yapmaya çalıştık. Ana muhalefet olduğumuz halde yapmaya çalıştık. Biz ülkemizi seviyoruz. Yetmedi ben Mart 2013'de BM Genel Sekreteri’ne ayrıca bir mektup göndererek olaylara dikkatini çektim. Savaşın bitmesi gerektiğini söyledim. Erdoğan yapamıyor bakın ama biz söylüyoruz. Yeri gelince üfürüyorsun "Dünya beşten büyüktür" diye. Bir mektup yazamadın mı sen? BM'ye gidemedin mi sen? Orada Suriye'yi masaya yatıramadın mı sen? Yatıramadı. Niçin? Patrondan izin alamadığı için. Emperyal güçten izin alamadığı için."