CiddiGazete- Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) oturumlarının ardından ÖSYM soru kitapçığını yayınladı. Soruların yayınlanmasının ardından sosyal medyada "ikinci FETÖ skandalı" iddiaları gündeme geldi.

Sınava giren adaylar ve bazı öğretmenler, soruların Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarından aynen alınarak KPSS'de sorulduğunu gösteren paylaşımlar yaptı.

"DENEME SINAVI SATIŞLARI DURDU" İDDİASI

Sosyal medyada paylaşılan Yediiklim imzalı deneme sınavı sorularının, KPSS'de seçeneklerine kadar aynı olarak adaylara sorulduğu belirtiliyor. Olayın ortaya çıkmasının ardından Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavı satışlarını durdurduğu belirtiliyor. Skandalın patlamasının ardından adaylar CİMER'e başvurarak şikayetçi olmaya başladı. Öte yandan sosyal medyada ise "#kpssdeikincifetoskandalı", "#yediiklim", "#kpssiptaledilsin" ve "#SınavİptalEdilsin" hashtagleri Türkiye gündemine girdi.

"BU SORULAR NEREDEN ÇIKTI? KİME VERİLDİ?"

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

- Yüzbinlerce genç KPSS’de umudunu aradı. Bu siyasal iktidarın yaptığı tüm sınavlar şaibeli sınavlar olmaya başladı. Bir yayın evinin soru kitapçığında 20 sorunun 20’si de tıpatıp aynı çıktı.

- Bu sınavda adaletsizlik yok mu? Bir yayınevi 20 sorunun 20'sinin de nasıl oluyor tutturuyor. Bu sınava giren tüm yurttaşlarımızın kaygısıdır. Bu kaygıyı ortadan kaldırmak için yetkililerin derhal açıklama yapması lazım.

- ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK soru kitapçığının çalınması konusunda şaibelidir. Şaibenin büyüğü de saraydadır.

- Daha önce "FETÖ'nün elemanları sınav sorularını çaldı. Yandaşlarına verdi" dediniz. Ama şimdi FETÖ de yok. Peki bu sorular nereden çıktı? Kime verildi? Hangi yandaşlara verildi?

- KPSS'de birinci olanları mülakatta eliyorsunuz, bununla da yetinmiyorsunuz KPSS'de kendi yandaşlarınıza soru çalarak veriyorsunuz.

ÖSYM'DEN AÇIKLAMA

İddialar üzerine ÖSYM, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İddiaları yalanlayan ÖSYM paylaşımında, "2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.