CiddiGazete- İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 19 Eylül'de gerçekleşecek cenaze töreninde Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek.

ÖZEL JET VE MAKAM ARACI YASAK

Kraliçe'nin cenaze töreni için İngiliz yetkililer tarafından oluşturulan sıkı protokolde, törene katılacak dünya liderlerinden özel jet ve makam aracı kullanmamaları istenmişti.

Geçen hafta cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, programının uygun olması halinde törene katılacağını belirtmişti. Ancak Erdoğan İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP26) da güvenlik sorununu gerekçe göstererek katılmamıştı.

DÜNYA LİDERLERİ KATILACAK

İngiltere, 96 yaşında hayata gözlerini yuman Kraliçe 2. Elizabeth'in yasını tutarken, pazartesi günü düzenlenecek olan cenaze törenine dünya liderlerinin de katılımı bekleniyor.

500 dünya lideri, yabancı devlet adamları ve aralarında Biden, Macron ve Japonya İmparator Naruhito'nun da bulunduğu devlet başkanları, Britanya'nın en uzun süre tahtta oturan hükümdarının anılacağı tarihi törene katılacak. Söz konusu tören, 1965 yılında Winston Churchill'in ölümünden bu yana, Britanya'nın ev sahipliği yaptığı ilk donanımlı devlet cenaze töreni olacak.

KİMLER KATILACAK?

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko törene katılmayacak. Myanmar'ın cunta lideri Min Aung Hlaing'e de davet gönderilmeyecek. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un hakkında ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak DailyMail'in haberine göre, nadiren yurt dışına çıkan bu devlet adamlarının konuk listesine girmelerine olasılık dahilinde bakılmıyor.

Gazetenin haberinde, İran'ın Ruhani Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin de Londra'ya davet edilmeyeceğini yazılsa da ülkenin büyükelçisine davet yollanacağı aktarıldı.

Rusya'ya karşı savaşmaya devam eden ve Kraliçe için taziye defterini imzalayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin cenaze törenine katılması beklenmiyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin katılımı ise henüz teyit edilmedi.