CiddiGazete- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'ya yönelik askeri harekata ilişkin açıklamada bulundu.

Konaşenkov'a göre, dün Kiev'in müzakerelere hazır olduğunu söylemesinin ardından, operasyonun ana güzergahlarındaki aktif askeri eylemlere ara verildi.

Sözcü, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

- Ukrayna vatandaşlarını Kiev rejiminin provokasyonlarına boyun eğmemeye çağırıyoruz.

- Lugansk Halk Cumhuriyeti birlikleri operasyonun başlamasından bu yana 46 kilometreye kadar ilerledi ve Schastiya ile Muratov yerleşim birimlerini kontrol altına aldı.

- Ukraynalı milliyetçiler teröristlerle aynı yöntemleri kullanıyor.

- Donetsk Halk Cumhuriyeti birlikleri Petrovskoye yönünde hareket ederek 10 kilometre daha ilerledi, Starognatovka, Oktyabrskaya ve Pavlopol yerleşim birimleri üzerinde hakimiyet kurdu.

- Silah bırakan Ukrayna Sınır Muhafızlarını tahliye eden Rus gemileri saldırıya uğradı.

- Rus gemilerine yönelik saldırılar sırasında ABD’ye ait insansız hava araçları havadaydı.

- Ukrayna ordusuna ait askeri tekneler Zmeynıy Adası yakınlarında Rus gemilerine saldırdığında, provokasyon bölgesi üzerinde ABD'nin RQ-4 Global Hawk ve MQ-9A Ripper stratejik insansız hava araçları geziniyordu. Ukrayna teknelerini Rus donanmasına ait gemilere yönlendiren tarafın ABD'nin İHA'larının olması ihtimali yüksek.

- Milliyetçi güçler yüksek kalibreli küçük silahlar ve havan topu donanımına sahip Bandera mobil isimli araçları kullanıyor. Bu taktik Suriye'deki teröristler tarafından da kullanılıyordu.

- Ukrayna tarafı müzakere sürecini reddettikten sonra, bugün tüm birimlere harekat planına uygun olarak her yöne taarruzlarını geliştirme yönünde talimat verildi.

- 25 Şubat akşamı Zmeynıy Adası'nda gönüllü olarak silah bırakan 82 Ukraynalı askerin tahliyesi sırasında Ukrayna ordusuna ait 16 askeri tekne sürü taktiği ile Karadeniz Filosu gemilerine saldırmaya çalıştı. Ukrayna’ya ait askeri tekneler silah bırakanlardan intikam almak ve Rusya'yı esirleri öldürmekle suçlamak içi saldırdı. Çatışmalar neticesinde Ukrayna'ya ait 6 askeri tekne imha edildi. Zmeynıy adasındaki 82 Ukrayna askerinden hiçbiri yaralanmadı.