Komedyen Şahan Gökbakar, hakları verilmediği gerekçesiyle film yapımcılarının salon işletmecilerini boykot ederek filmlerini vizyona sokmayacakları iddialarına sosyal medya hesabından cevap verdi.

"Recep İvedik 6" filmini 2019'da sinemaseverlerin beğenisine sunmaya hazırlanan Gökbakar, açıklamasında, söz konusu haberlerde kendisi, film şirketi ve "Recep İvedik 6" filmiyle ilgili çeşitli yorum ve ifadelerin bulunduğuna işaret etti.

Gökbakar, tüm sinema işletmeleriyle yapım şirketi arasında müzakerelerin devam ettiğine dikkati çekerek, "Müzakere süreçleri henüz sonuçlanmadığı için şirketimiz tarafından alınmış kesinleşen bir karar bulunmamaktadır. Bahse konu haberlerin içeriğinde yer alan her türlü ifade ve bilginin, şirketimiz tarafından resmi olarak teyit edilmediği sürece, haberi yapan gazetecinin fikri, yorumu veya duyumu olarak değerlendirilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

“SORUNLARI AŞACAĞIZ”

Birtakım sektörel sorunların da yaşandığını belirten Gökbakar, şunları kaydetti:

"Üyesi olduğumuz TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği) meslek birliği çatısı altında, buna ek olarak iş ortaklarımız ve çeşitli bakanlıklar nezdinde, mevcut sorunların çözümüne ilişkin çeşitli toplantılarda da bulunmak suretiyle çözüme yönelik yapıcı katkımızı açıkça sunduk ve sunmaya devam ediyoruz. İlerleyen süreçte her türlü ticari ve hukuki yolu değerlendirerek bir sonuca vardığımız takdirde, geniş bir basın toplantısı yaparak hem soruna açıklık getirecek hem de filmimizin gösterimi ile ilgili kararımızı birinci ağızdan siz değerli kamuoyuna aktaracağız."

Gökbakar, en kısa zamanda sinema işletmeleriyle karşılıklı yapacakları sözleşmelerle bu sorunları aşarak milyonlarca seveniyle buluşacaklarına olan inancının tam olduğunu sözlerine ekledi.

Komedyen Cem Yılmaz da sosyal medya hesabından "Kaçamak" ve "2 Arada" isimli iki ayrı hikayeden oluşan "Karakomik Filmler"in çekimlerini tamamladıklarını duyurdu.

Çekimlerin 6 ay sürdüğünü belirten ve ekip arkadaşlarını kutlayan Yılmaz, "Emek verdiğimiz filmlerin en adaletli şekilde seyircisiyle buluşacağı günü bekliyorum. Film bizim, film sizin... Mısıra değil filme bilet alan milyonlarca seyircimize sorumluluğumdur." değerlendirmesinde bulundu.

“MISIR SAVAŞLARI”

Hürriyet’ten Cengiz Semercioğlu köşe yazısında film yapımcılarıyla salon işletmecilerinin özellikle de Mars Grubu’nun birbirine girdiğini iddia etti.
Semercioğlu yazısında şunları ifade etti:

“Film yapımcıları haklarının verilmediğini, promosyonlarla bilet fiyatlarının sürekli yükseltildiğini söylüyor.
Türkiye’nin en büyük sinema işletmecisi Mars Grubu sattığı biletin yanına mısır-meşrubat promosyonları ekliyor.
Hatta yüksek seyircinin olduğu seanslarda zaman zaman bunu zorunlu kılıyor...
Kart sistemleri, üyelik sistemleri, toplu satışlarla kendi kârlılığını artırıyor...
Uzunca bir süredir film yapımcıları bu uygulamadan rahatsızdı.
Sonunda salı günü TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği) çatısı altında bir araya geldiler.
SİSAY’la (Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği) masaya karşılıklı oturup meseleyi tartıştılar...
Toplantı sonrasında da bir uzlaşmaya varılamadı.
Bunun üzerine yapımcı kanadında radikal bir eğilim belirdi. Mars grubu anlaşmaya yanaşmazsa bu sezon filmlerini vizyona sokmayacaklar.
Bu bir boykot değil, bütün yapımcılar bireysel karar verecek ama toplantıya katılan ve konuştuğum 4 yapımcı da anlaşma sağlanmazsa filmlerini çekeceklerini söylediler.
Türk sinema sektöründe yapımcılarla salon işletmecileri arasında ilk kez bu boyutta bir restleşme yaşanıyor.

YAPIMCILAR NE İSTİYOR?

Yapımcılar sinema salonu işletmecilerden bilet başı paylarının artırılmasını istiyor...
Seyircinin salona mısır yemeye değil, film izlemeye geldiğini söylüyor. Kendilerinden habersiz mısır-meşrubat promosyonu yapılmasını istemiyorlar...
“Bizim ürettiğimiz iş üzerinden, promosyonlarla artı değer yaratarak haksız kazanç sağlanıyor” diyorlar...
Son 5 yılda film yapımcıların 4,5-5 lira arasında değişen bilet başı paylarının değişmediğini ancak sinema bileti fiyatlarının sürekli arttığını söylüyorlar...
Bilete mısır-meşrubat fiyatı eklenmesine ve bunun hafta sonu seanslarında zorunlu hale getirilmesine karşı çıkıyorlar.
Daha küçük salon zincirleri ve işletmeler, yapımcıların bu isteğine sıcak bakarken, Türkiye’nin en büyük sinema işletmecisi Koreli Mars grubu anlaşmaya yanaşmıyor.
Yapımcılar da buna karşılık filmlerini vizyona sokmama seçeneğini gündeme getirdiler, bir nevi “biz olmazsak sat bakalım mısırı nasıl satacaksın” dediler.
Konuştuğum bir yapımcı, “Sakın yanlış anlaşılmasın biz bilet fiyatlarının artmasını istemiyoruz. Var olan fiyatlardan hakkımız olan pay verilsin diyoruz.
2 milyon da izlensen film zarar ediyor artık. Otopark 15 lira, mısır 10 lira, yapımcının kazandığı 5 lira... Film çekemez duruma geldik” dedi...

MARS NE YAPIYOR?

2001 yılında Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku’nun kurduğu Mars Grubu, 2016 yılında Güney Koreli CJ CGV şirketine satıldı.
Şu an 884 salon ve 121 bin 348 koltukla Türkiye’nin en büyük sinema salonu işletmecisi durumundalar...
2018’de Türkiye’de 200 milyon dolar ciro hedefliyorlar.
Önümüzdeki 5 yılda özellikle Anadolu’ya 200 milyon dolarlık yatırım yapacaklar...
Özel koltuklar, biletle birlikte sattıkları mısır, meşrubat gibi promosyonlarla sinema bileti fiyatını yükseltiyorlar...
Hafta sonu bazı seanslarda promosyonsuz sinema bileti bulmak imkansız gibi bir şey...
Bu kârı da yapımcılarla bölüşmüyorlar.
Yapımcıya 4,5 lira verdiği bileti, mısır meşrubat promosyonuyla 17-20 liraya kadar çıkartıyor...
Bu sistemlerini Kore, Vietnam, Endonezya ve Rusya’ya da uygulamaya hazırlanıyorlar.

TOPLANTIYA KATILAN ŞİRKETLER

Eğer Mars’la bir anlaşma olmazsa bu sezon filmlerini vizyona sokmama kararı alan yapım şirketleri Türk sinemasının en güçlü oyuncularından oluşuyor.
Yılda film sayısı olarak yarıdan fazlasını, gişe olarak sektörün yüzde 80’inden fazlasına üretiyorlar...
Dolayısıyla bu yapım şirketlerinin filmlerini vizyona sokmaması en iddialı filmlerin seyirciye ulaşamaması anlamına geliyor...
İşte salı günü yapılan toplantıya katılan film şirketleri....
BKM (Necati Akpınar ve Yılmaz Erdoğan)
Boyut Film (Mahsun Kırmızıgül)
Çamaşırhane Film (Şahan Gökbakar)
Fikir Sanat (Cem Yılmaz)
Madd Entertainment (Vizyondaki Bizim İçin Şampiyon filmini de yapan Ay Yapım ve Med Yapım’ın ortak film şirketi)
Mustafa Uslu (Ayla ve Müslüm filmlerinin yapımcısı)
NuLook (Kara Komik Filmler de dahil olmak üzere Cem Yılmaz filmlerinin yapım ortağı olan Muzaffer Yıldırım’ın şirketi)
TAFF (Timur Savcı ve FONO Film’in sahibi Cemal Okan’ın yapım şirketi)

BU KRİZİ YENİ SİNEMA YASASI ÇÖZEBİLİR Mİ?
Yeni sinema yasası 21 Aralık’ta Meclis’e sevk edildi... Sezar’ın hakkı Sezar’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı yasa üzerine çok titiz çalıştı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un sektörün tüm taraflarıyla yaptığı görüş alışverişleri sık sık haber oldu medyaya...
20’ye yakın STK ile bir araya gelinip bu yasa hazırlandı.
O yasada yapımcı-salon işletmecisi arasındaki krizi bitirebilecek çok önemli bir madde var...
9 maddenin 3. fıkrası şunu diyor:
Sinema salonu işletmecileri, izleyici sayısının artırılmasına yönelik kampanya ve toplu satış faaliyetlerini ancak filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile yapılacak sözleşmeler aracılığı ile gerçekleştirir...
Yani yapımcıyla anlaşmadan bundan sonra mısır-meşrubat promosyonu yapmak yok.
Yapıyorsa da yapımcıya pay verecek salon işletmesi...
Şimdi bu yasa Meclis’te Kültür Komisyonu’nda görüşülüyor, bugün yarın Genel Kurul’a gelecek ve yasalaşacak...
Dolayısıyla film yapımcılarının istediği bir ölçüde sağlanmış olacak...

MARS GRUBU KARŞI ATAKTA

Peki Mars Grubu buna karşı ne yapacak?

884 salon ve 121 bin 348 koltukla Türkiye’nin en büyük sinema salonu işletmecisi olan Koreli Mars grubu da boş durmuyor tabii..
Yapımcıların boykot sayılabilecek adımı karşısında Sinema Yasası’nda son dakika değişiklikler yapabilmek için Ankara’da kulis yapıyor...
Kültür Komisyonu’nda görüşülen yasada Mars’ın özellikle reklam süreleri konusunda değişiklik için uğraştığını öğrendim.
Mars’çıların promosyon maddesini değiştirmesi mümkün gözükmüyor.
Çünkü bu madde yapımcıların olmazsa olmazı...
Kulislerde Mars’çıların promosyon maddesini kabul edeceği, ancak yasada 10 dakikaya düşürülen reklam sürelerinin eskisi gibi kalmasını isteyecekleri ve bunun için uğraştıkları konuşuluyor.
Çünkü yeni yasa sinema salonlarında 25-30 dakika olan reklam sürelerini 10 dakika ile sınırlıyor, bu Mars’ın büyük bir gelir kaybına uğraması demek.
AVM kiralarının yüksekliği de düşünüldüğünde Mars bu farkı bilet fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacak.
Bu yüzden reklam sürelerinde Mars’ın yaptığı kulislerin etkili olabileceği söyleniyor.
Yani sinemada reklamlar yine eskisi gibi 25-30 dakika kalabilir...

MARS GRUBU: EN UCUZ BİLET FİYATI 30 LİRAYA ÇIKAR

Peki tüm bu gelişmelere Mars Grubu ne diyor?
Sinema sektörünün baş gelir kaynaklarından biri perde reklamlarıdır. Bu mecra bizim kârımızın yüzde 74,2’sini oluşturmaktadır. Kalanını ise bilet ve büfe gelirlerinden elde ediliyor.
Yüksek yatırım maliyetlerimizin yanı sıra halen AVM’lerde döviz ile kira vermekteyiz. Türkiye genelinde yaklaşık 1.900 kişiye istihdam sağlamaktayız. Bu yatırımlarımızın devamlılığını sağlamak için ise en büyük gelirimiz reklamdır. Bu reklam gelirlerinin devamlılığı hayati önem taşımaktadır. Aksi halde planlamış olduğumuz yatırımlarımızın tamamı sekteye uğrayacaktır.
Teklifin yasalaşması halinde toplu bilet satışları da engellenecektir. 2018 yılında toplu bilet satışlarından yararlanan seyirci sayısı 4.019.774 kişidir. Yıllık ortalama 70 milyon izleyici sayısına ulaşılan ülkemizde 4 milyon izleyicinin bu biletler aracılığıyla sinemalarda buluşmasının filmlerin gişesine yaptığı olumlu katkı yadsınamaz.
Ve en önemlisi, biz yapımcılar ile de itilaf içinde değiliz. Ancak son dönemde bazı yapımcıların bir araya gelerek şirketimize karşı aldıkları film vermeme kararları rekabet hukukuna aykırı olmakla birlikte 12,5 liraları bulan yüksek yapımcı payı talepleri tüketiciye zarar vermektedir. Bu, yüksek paylarla birlikte en ucuz sinema biletinin minimum 30 TL civarına yükselmesi demektir.
BİLET BAŞINA HANGİ ÜLKEDE YAPIMCIYA NE KADAR KALIYOR?

Azerbaycan: 2,5 dolar (13 lira)
Almanya: 3,5 euro (21 lira)
Güney Kore: 6 dolar (32 lira)
Türkiye: 80 cent (4 lira 25 kuruş)