CiddiGazete- İyi Parti, yarınki olağanüstü genel kurulda Meral Akşener'in ardından olağan kurultaya kadar yaklaşık bir yıl genel başkan olarak görev yapacak yeni ismi seçecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın, Mehmet Tolga Akalın ve Günay Kodaz, kurultay salonunda divan başkanına verecekleri en az 65 imzalı dilekçeyle resmen genel başkan adayı olabilecek.

TROLL HESAPLARA PARA VERİP PAYLAŞIM YAPTIRIYORLAR

Sosyal medyada ucuz trol hesaplar üzerinden para karşılığında yaptırılan "imza" haberlerinin tamamı yalan çıktı.

MHP'DE TOPLANAN İMZALARLA AYNI DEĞİL

MHP'nin 2016'daki olağanüstü kurultayına atfen delegelerden imza toplandığı iddiasıyla farklı adayları ön plana çıkarma gayreti, "komedi" olarak değerlendirildi.

Kesin seçim sonuçları açıklandı Kesin seçim sonuçları açıklandı

MHP'de üst kurul delegeleri "olağanüstü kurultay yapılsın" diye imza vermişti.

İyi Parti'de zaten alınmış olan olağanüstü kurultay kararıyla ilgili üst kurul delegelerinin imza vermelerini gerektirecek bir tablo olmadığı belirtildi.

BAŞKAN ADAYLARI KURULTAY ÖNCESİ NEDEN İMZA TOPLASIN?

CiddiGazete.com'un edindiği bilgiye göre; genel başkan adayları da bugüne kadar üst kurul delegelerinden imza toplama girişiminde bulunmadı. İmza toplama haberleri, genel başkan adaylarına yakın, GİK üyeliği için oynayan isimler veya CHP'li "belediyeciler" tarafından yaptırıldı.

İMZA KURULTAY SALONUNDA ATILACAK

"İmza işi" kurultay açıldıktan sonra başlayacak ve üst kurul delegeleri divan heyeti huzurunda genel başkanlığa aday görmek istediği isim için imza atacak. 1302 üst kurul delegesinden en az 65'inden imza alacak isim genel başkan seçimine katılabilecek.

TÜZÜK NE DİYOR?

İyi Parti Tüzüğü'nde genel başkan seçimiyle ilgili madde şöyle:

Kurultayda adaylıklar ve seçim usulü

MADDE 42

Kurultayda; Genel Başkan, Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu asıl ve yedek üyeliği seçimleri yargı gözetimi altında gizli oy ve açık tasnif esasına göre aşağıdaki şekilde yapılır.

A) Genel Başkan Seçimi

- Kurultayda ilk olarak Genel Başkan seçimi yapılır.

- Genel Başkanlığa adaylık başvurusu için, Kurultay başkanlık divanı tarafından makul bir süre tespit edilerek delegelere duyurulur. Bu süre sonunda başvurular değerlendirilerek adaylar ilan edilir. İlandan sonra adaylık müracaatları kabul edilmez.

- Genel Başkan adayı olabilmek için milletvekili seçilme şartlarını taşımak gerekir.

- Her parti üyesi, Kurultay delegelerinin tam sayısının yirmide birinin yazılı teklifi ile Genel Başkanlığa aday olabilir.

- Genel Başkan adayı teklifleri; kurultay divan başkanlığı veya divan başkanlığının görevlendireceği üç üyenin gözetiminde imzalanır. Bir kurultay delegesi, birden çok Genel Başkan adayını genel başkanlık için teklif ettiği takdirde tekliflerdeki imzası geçersiz sayılır.

- Birden fazla aday olması halinde her aday için ayrı oy pusulası kullanılır. Adaylar tarafından hazırlanan tek tip, aynı büyüklükte ve farklı renklerde yeter sayıda oy pusulaları, Kurultay başkanlık divanına sunulur. Divan, oy pusulalarını mühürlenmek üzere ilçe seçim kurulu başkanı veya sandık kuruluna teslim eder. Genel başkan adaylarının isminin yazıldığı kağıtlar mühürlendikten sonra oy pusulası olarak kullanılır.

- Genel Başkan, kurultay delege tam sayısının salt çoğunluğuyla seçilir. İlk iki turda bu sayıya ulaşılamadığı takdirde, ikinci turda en çok oy alan iki aday, üçüncü tura kalır. Üçüncü turda en çok oyu alan aday Genel Başkan seçilir.

- Genel Başkan seçimi tamamlandıktan sonra diğer bütün seçimler aynı anda ve birlikte yapılır.