Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bu yıl içerisinde yeni bir "kurucu meclis" için parlamento seçimlerinin düzenleneceğini açıkladı.

Maduro, 20 Mayıs 2018’de düzenlenen seçimleri yüzde 68 oyla kazanmış, ancak seçimlerin şeffaf, adil, eşit ve uluslararası standartlarda yapılmadığı ileri sürülmüştü.

Meclis de Maduro’yu "yasadışı" ilan etmiş ve yönetimi devralması için ordudan destek istemişti. Muhalif lider Guaido ise destekçilerini meydanlara dökerek 23 Ocak 2019’da kendisini ülkenin "geçici devlet başkanı" ilan etmişti.

Guaido’yu ilk olarak ABD daha sonraysa Brezilya, Kanada, Paraguay, Kolombiya, Arjantin, Peru, Ekvador ve Kosta Rika devlet başkanı olarak tanımıştı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyse Maduro’ya erken seçim yapması için yarın akşama kadar süre tanımıştı. AB ülkeleri aksi halde Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıyacaklarını duyurmuştu.

Ülkedeki sivil toplum kuruluşları. Maduro karşıtı eylemlerde şimdiye kadar 35 kişinin yaşamını yitirdiğini, 850 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.