CiddiGazete- AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın, Cumhuriyeti ve Türk dilini hedef alan sözlerinin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da kızdırdığı iddia edildi.

Ünal’ın, “Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye'de yaşanmıştır. Mesela Fransız devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi Mao'nun Çin kültür devrimidir. Lügate dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir” sözlerine bir tepki de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi.

'GEREKSİZ AÇIKLAMA'

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, Erdoğan’ın, Ünal’ı aradığı ve “açıklamalarının gereksiz olduğunu belirttiği” ifade edilirken Ünal’ın da Erdoğan’a, “sözlerinin yanlış anlaşıldığı” şeklinde savunma yaptığı ifade edildi.

Erdoğan’ın ayrıca, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde partisinden böyle bir açıklamanın gelmiş olmasına da “kızdığı” ileri sürüldü.

'GÖLGEDE BIRAKTI'

Ünal’ın sözlerinin ayrıca “partiyi kamuoyu nezdinde tartıştırdığı ve bu tartışmanın da Erdoğan’ın daha önceki konuşmalarında 29 Ekim vurgusunun önüne geçtiği” belirtildi.

Bu açıklamaların 28 Ekim’de Erdoğan’ın açıklayacağı ‘AKP Vizyon Belgesi’ni de “gölgede bıraktığı”, bu nedenle de Erdoğan’ın Ünal’ı uyardığı iddia edildi.

Ayrıca “partiyi bu tür tartışmaların içine çekecek açıklamalarda bulunmaması gerektiğini” söylediği ifade edildi.

'GÖREVDEN ALMAYACAK'

Öte yandan siyaset kulislerinde söz konusu açıklamalar nedeniyle Erdoğan’ın Ünal’ı görevden alıp almayacağı da konuşuldu. Ancak edinilen bilgiye göre Erdoğan, Ünal’ı görevden almayacak. Erdoğan’ın grup başkanvekilliği görevinde seçim öncesinde böyle bir hamle yapmak istemediği vurgulandı.

MAHİR ÜNAL NE DEMİŞTİ?

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda yaptığı konuşmada, cumhuriyet rejimini Harf Devrimi üzerinden eleştirmişti.

Ünal, “Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye'de yaşanmıştır. Mesela Fransız devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi Mao'nun Çin kültür devrimidir. Lügate dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir” diye konuşmuştu.

'TAHAMMÜLLERİ YOK'

Ünal’ın bu sözleri sosyal medyada gündem olurken, siyasiler tarafından da eleştirildi. Eleştirilere Twitter hesabından yaptığı açıklama ile cevap veren Ünal şu ifadeleri kullanmıştı:

Bir kitap fuarında gençlerle yaptığımız “Bir Kitap Okudum” etkinliğinin siyasi bir yönü olamaz. Bir ferdi olmaktan gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir dönem uygulamalarına ilişkin Cemil Meriç’in bir tespitini bile değerlendirmemize tahammülleri yok.

Buyurun o halde diğer değerlendirmeleri de paylaşalım.

“Türkçe, Atatürk döneminde değil İsmet İnönü döneminde güdük, sığ bir dil hâline getirilmiştir. Atatürk, kurultaylara öncülük etse de dilin bir çıkmaza girdiğini fark ederek bu büyük hatadan dönmüştür.”

Nihad Sami Banarlı

“Bu yanlış şiddetli bir şekilde 10 yıl sürdü; gençlerde çok hasar yaptı. İsmet Paşa zamanında bir seçkinler oligarşisi oluştu Türkiye’de. Türkiye’de ilericilik kültür bazında konuşulur halbuki ilericilik iktisat bazındadır.”

Attilâ İlhan, 2004 Yarın Dergisi, Söyleşi

“Bundan sonra Türk kütüphânelerini yakmaya lüzum kalmamıştır. Çünkü harf inkılâbıyla bu hazineler örümceklerin yuva yaptığı raflarda kapanıp kalmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Ancak çok yaşlı hocalar ve ihtiyarlar, onları okumak lüzûmunu hissedecektir.”

Arnold J. Toynbee

“Latin harflerini aldığımız anda 400 bin el yazma, 200 bin basma kitaptan vazgeçtiğimizin korkunç hovardalığını da hesaba katmıyoruz. ‘Devrimdir boru değil, pahalı ödenir’ diyenlere hayran hayran bakarak… Susuyoruz.”

Kemal Tahir