Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş'ı ziyaret ettim. Yoğun temposu var Yavaş ile sohbetten önce Okan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde görevli Prof. Dr. Ali Kahriman ile tanıştım. Ali Hoca televizyon programları ve gazete yazılarımız için tebrik edip, Mansur Yavaş ile tanışma öyküsünü anlattı. Yıllardır tanımama rağmen Kahriman'ın gözünden bakamadığım için hayıflandım.

Yavaş'ın gönüllüleri

Prof. Ali Kahriman uzun yıllar görev yaptığı İTÜ'de öğrencileri ile beraber senede bir kaç kere Beypazarı'ndaki maden ve tesislerde incelemeler yapmış. İzlenimlerini şöyle anlatıyordu:

"Beypazarı'na ilk geldiğimde çarşıda-pazarda kadın görmek neredeyse imkânsızdı. Öğrencilerime bunun sosyolojik sebeplerini anlatırken zorlanıyordum. Ertesi yıl geldiğimde kentin çehresi değişmişti. Kadınlar evlerinin önünde el ürünlerini satıyordu. Beşinci yılda Beypazarı'nın çarşı-pazarında, sokaklarında erkekten çok kadın vardı. O kadınlar artık hediyelik eşya satıyordu. Bir kaç yıl içerisindeki bu gelişmeyi "devrim" olarak addetmeye başladım. Sebep ve sonuçlarını araştırırken bu devrimi gerçekleştirenin Belediye Başkanı Mansur Yavaş olduğunu tespit ettim. Ziyaret için makamına gittim. Görevi için Ankara'daymış. Bir mektup yazarak İstanbul'a döndüm. Ertesi gün telefonum çaldı arayan Mansur Yavaş'tı. O günden sonra "dost" olduk... Sık sık görüştük. Bu süre zarfında Okan Üniversitesi'ne geçtim. Yerel yönetimler üzerine panel düzenleniyordu. Türkiye genelinde bir çok Belediye Başkanının ismini önerdiler. Israrla Mansur Yavaş'ın davet edilmesini talep ettim. O sırada Belediye Başkanı bile değildi. Geldi, bilim adamları ve öğrencilere Belediye Başkanının neler yapabildiğini, yapması gerekenleri anlattı. Biz o konuşmaları bildiri haline getirip kitap olarak bastık. Kadınların topluma, ekonomiye ve turizme katkısı konusunda bir çok tez çalışmasına vesile oldu. Bunları yurt dışında konferanslarda anlattık. Kadın devrimine dikkat çektik. Beypazarı gibi bir ilçede bu devrimi gerçekleştiren Mansur Yavaş'ın Ankara gibi koca bir kentte neler yapabileceğini biliyorum. O'nu seçtirip devrimin yurt geneline yayılması için gönüllü olarak gelip çalışma grubunda yerimi aldım..."

Ali Hoca'yı dinlerken en çok Nuriye Atabey heyecanlandı. Atabey ile Avrasya Tv'de çalıştık. Bir süre Yeniçağ'da yazdı. Medyadan çekilince doğup büyüdüğü Gölbaşı'nda CHP'ye katıldı. Üç rakibini geçip İlçe Başkanı oldu. Partisine bina aldı. Yüzlerce insanı iş sahibi yaptı. Özellikle kadınlarla bire bir ev ziyaretlerinde bulundu. CHP'de Belediye Başkan adayı oldu. Mansur Yavaş'ı Beypazarı Belediye Başkanlığından bu yana tanıyor. "Ben de Gölbaşı'nda evlerine kapatılan kadınları çıkaracağım. Sizin gibi projeler geliştireceğim" diyerek, ard arda kreş, arıcılık gibi projelerini sıralarken; "Sizin Büyükşehir Başkanlığınızda kadın devrimini Gölbaşı'nda başlatalım" dedi...

Ankara'ya güneşli bahar...

Mansur Bey'in karargâhı sağlam. Profesyonel ekiplerin yanında gönüllülerden oluşan bir ordu var. Sarayın yaptırdığı son anketi paylaştı bizimle. İte kaka yüzde 41'i geçemiyor AKP. Yavaş'ın sohbetinden siyasi çekişme yerine Ankara'ya hizmete ağırlık vereceğini ve polemiklerden uzak duracağı işaretini aldım. 12 Ocak itibari ile yapacağı sunumlarla medya ve halkın önüne çıkacak. Her gün farklı ilçelerin araştırma raporları geliyor. Tempo yorucu. Geçtiğimiz seçimde "Yavaş gardaşım yavaş..." diyen Mansur Bey bu defa hızlı mesafe almış. AKP'nin anketlerinde bile 8-9 puan önde... Gerçek oranın 12 olduğunda ısrarlı... Bu gidişle makas açılacak, Ankara bahara güneşli girecek...