CiddiGazete- Ülkemizde döviz arzında yaşanan sorun ve uygulanan sıkı gözetim uygulamaları, Kapalıçarşı’yı yeniden gündeme taşıdı. Özel şirketler ve döviz talebi olan vatandaşların yanı sıra kamu kurumları da Kapalıçarşı’ya yöneldi.

Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre, sadece Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), demir sandıklarla Kapalıçarşı’ya her gün 5 milyar TL getiriyor ve karşılığında 260 milyon dolar topluyor.

KAPALIÇARŞI TARİHİNDE İLK

Çarşı tarihinde ilk kez Merkez Bankası’nın bu şekilde döviz topladığını kaydeden Kapalıçarşı kaynakları yine bu nedenle ilk kez çarşıda döviz fiyatının piyasanın üstüne çıktığını ifade ediyor.

Bu işlemin 4-5 döviz bürosu ile gerçekleştiğini belirten uzmanlar, uygulamayı “seçim sonrasına hazırlık” olarak yorumluyor.

TEKERLEKLİ DEMİR SANDIK

Çarşı’da işlemler tekerlekli demir sandıklarla gerçekleştiriliyor ve İçişleri Bakanlığı’na ait olduğu belirtilen kamu hizmet araçları ile taşınıyor. Akşamüzeri ise bürolara döviz satanlar paralarını almak için uzun kuyruklar oluşturuyor. Artan talep nedeniyle döviz bürolarının olduğu bölgede tekerlekli sandık trafiği yaşanıyor.

SEÇİM SONRASINA HAZIRLIK

Kapalıçarşı kaynakları durumu, “Kapalıçarşı’nın döviz fiyatı yaklaşık 1-1,5 ay önce piyasadan daha düşüktü. Son dönemde reel sektörün yanı sıra Merkez Bankası da Çarşı’dan alım yapmaya başladı. Banka yetkilileri her gün yüklü miktarda TL getiriyor ve Çarşı’dan döviz topluyor. Çarşı’da döviz fiyatları bu nedenle her hafta bir önceki haftadan daha yüksek oluyor ve makas Çarşı lehine açılıyor” diye özetliyor.

HER GÜN 5 MİLYAR TL

Verilen bilgiye göre, Merkez Bankası, Kapalıçarşı’ya her gün 5 milyar TL getiriyor. Döviz fiyatına göre değişmekle birlikte yine her gün yaklaşık olarak 260 milyon dolar alıyor.

“Sandıklı döviz işlemleri” son dönemde sadece Merkez Bankası tarafından değil başka kurumlar tarafından da yapılıyor. TL’nin değer kaybetmesi nedeniyle işlem hacmi düşük olsa da nakit paranın fiziksel hacminin yüksek olması bu tarz taşıma işlemi hizmeti veren lojistik şirketlerinin oluşmasına da yol açmış.

KKM UYGULAMASI BİTECEK

Kamunun bu işlem biçimini seçim sonrasına bağlayan bir piyasa uzmanı şu görüşleri paylaşıyor: “Seçim sonrası hangi hükümet gelirse gelsin Kur Korumalı Mevduat uygulamasını bitirecek. Bu da döviz talebine yol açacak. Merkez Bankası oluşacak döviz talebine hazırlık yapmak için Kapalıçarşı’dan da döviz topluyor. Zaten her yıl ilk çeyrek döviz arzının sıkıntılı olduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde Kapalıçarşı önemli bir kaynak. Ancak ilk kez hem kurumlar hem de kamudan bu kadar yoğun bir talep var.”

AYAKLI BORSA DA HAREKETLİ

Kapalıçarşı’da döviz ticareti sadece Çarşı içinde değil hemen yanında bulunan ve ‘Ayaklı Borsa’ diye tabir edilen bölgede de yapılıyor. Döviz fiyatlarının stabil olduğu ve arz ile ilgili sorun yaşanmadığı dönemlerde sakin olan Ayaklı Borsa’da büyük bir hareketlilik göze çarpıyor. İki kişinin yan yana durmakta zorlandığı küçük ara sokakta 20-30 kişi arasında hararetli bir şekilde pazarlıklar yapılıyor.

AKŞAMLARI TL KUYRUĞU

Kapalıçarşı esnafı Merkez Bankası’nın döviz operasyonunu Çarşı’nın en büyük döviz bürolarından biri ile yürüttüğünü, o büronun da talebi birkaç döviz büfesi ile paylaştığını anlattı. Dövizin kaynağı sorulduğunda ise reel sektörün kayıt dışı tarafından ve Anadolu’dan geldiği belirtiliyor. Aracılık eden döviz bürosuna dolar satanlar, akşam da paralarını almak için büroların önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.