CiddiGazete- CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, geçtiğimiz gün Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) verdiği üç soru önergesiyle Milli Eğitim Bakanlığındaki (MEB) yolsuzluk iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Lale Karabıyık önergeleri ve MEB’e yönelttiği sorular şöyle:

ÖNERGE 1: 410 ÇADIR

“Milli Eğitim Bakanlığı olarak bazı Mesleki ve Teknik liselerde çadır üretildiği ve üretilen 410 çadırın 22 Şubat tarihinde deprem bölgesine gönderildiği kamuoyu ile paylaşılmıştır. Eğitim İş Sendikası Bursa Şubesinin yaptığı açıklamalar, bu hususta şaibelerin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Basına yansıyan bilgilerde; çadırların iddia edildiği gibi Bursa Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde üretilmediği, çadırların deprem bölgesinden satın alınarak Gaziantep’ten Bursa’ya getirildiği, satın alınan bu çadırlara Bursa Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde üzerlerine MEB logoları yapıştırıldığı ve yeniden paketlenerek TIR’larla deprem bölgesine gönderildiği iddia edilmiştir.

Bu bilgiler doğrultusunda;

1. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde üretildiğini iddia ettiğiniz 410 çadırın AFAD’a çadır üreten firmalardan alındığı, çadırların Gaziantep’ten Bursa’ya sonrasında da Bursa’dan Gaziantep’e gönderildiği haberleri ile ilgili herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?

2. Yapılmış ise hangi sonuca ulaşılmıştır?

3. Bu iddia doğru mudur?

4. Söz konusu çadırlar için firmalara ne kadar ödeme yapılmıştır? Çadırların nakliye giderleri için ne kadar ödeme yapılmıştır?

5. Deprem sonrasında bir dakikanın bile önemi varken sırf “mesleki ve teknik liselerde çadır ürettik” diyebilmek için organize edilen bu olayla ilgili bakanlığınıza ya da adli birimlere yapılmış bir şikayet var mıdır?

6. Yüz binlerce yurttaşımız ağır kış koşullarında geceyi sokakta geçirirken; hastalar, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar çadıra ihtiyaç duyarken Milli Eğitim Bakanlığı olarak deprem bölgesinden satın alınan çadırların Bursa’ya getirilerek üzerlerine MEB logosu yapıştırılması ve tekrar deprem bölgesine tırlarla gönderilmesi sürecinin sorumlusu kimdir?”

ÖNERGE 2: 13 MİLYON TL

“Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde usulsüzlük ve yolsuzluk haberleri eğitim kamuoyunun gündeminde yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan “Çevre Dostu 1000 Okul” projesi kapsamında 15 Mart 2022 tarihinde Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilen 13 milyon TL bütçenin usulsüz olarak Bursa İli Yıldırım İlçesi Yeşilyayla Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi hesaplarına aktarıldığı ve bu bütçe ile gelen ödenek kalemi dikkate alınmadan, mevzuata aykırı olarak hizmet alımları yapıldığı bilgilerine ulaşılmıştır.

Bu bilgiler doğrultusunda;

7. Bursa İli Yıldırım İlçesi Yeşilyayla Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi hesaplarına yıllık cirosunun üzerinde bir ödeneğin aktarılması mevzuata uygun mudur?

8. “Çevre Dostu 1000 Okul” projesi kapsamında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilen 14 milyon TL bütçenin 13 milyon TL’sinin Yeşilyayla Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi hesaplarına aktarılmasının gerekçesi nedir?

9. Bursa İli Yıldırım İlçesi Yeşilyayla Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine mevzuata aykırı bir şekilde aktarılan toplam 27 milyon TL’lik bütçenin ihale yapılmaksızın kullanıldığı doğru mudur?10. Bursa İli Yıldırım İlçesi Yeşilyayla Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi hesabına toplamda aktarılan 27 milyon TL bütçe ile hangi kalemlerde harcamalar yapılmıştır? Bu kapsamda yapılan hizmet alımlarının aynı şirketler üzerinden yapıldığı doğru mudur?

11. “Çevre Dostu 1000 Okul” projesi kapsamında Bursa ili genelinde belirlenen 17 okulda projenin ödeneğinin gönderilmesine rağmen bu ödeneğin farklı kalemler için harcandığı bilgisi doğru mudur?

12. 6 Şubat’ta yaşanan depremden sonra Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş yapan ve yapmış olan firmalar toplantıya çağırılmış, Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne bağış yapmaları istenmiştir. Burada toplanan para ile depremzedelere hangi kalemlerde ne yardımlar yapılmıştır?”

ÖNERGE 3: AYNI FİRMALARA İHALE

“Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde usulsüzlük ve yolsuzluk haberleri eğitim kamuoyunun gündeminde yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Ulaştığımız bilgi ve belgeler olayın vahametini ortaya koymaktadır. Geçtiğimiz günlerde Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevinden alınarak Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanan Serkan Gür ile birlikte birçok yönetici hakkında yolsuzluk hususunda çok ağır iddialar bulunmaktadır. Bakanlığınızın bu hususta yürüttüğü soruşturmalar olduğu da kamuoyuna yansımıştır. Öte yandan bakanlık personeli olmayan kişilerin Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına alınarak bazı ihale dosyalarını kopyaladıkları diğer iddialar arasındadır.

Bu bilgiler doğrultusunda;

1. Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür’ün göreve başladığı andan itibaren Kamu İhale Kanununun 21/b maddesi kapsamında sürekli aynı firmalara ihalelerin verilmesi hususunda yöneticilere baskı yaptığı doğru mudur?

2. İstanbul/Beylikdüzü Adnan Kahveci Mahallesinde aynı adreste bulunan iki firmaya kaç ihale verilmiştir?

3. Bakanlık personeli olmadığı halde il müdürlüğü binasına alınan ve bir oda tahsis edilerek ihale dosyalarını kopyalayan kişi ya da kişiler kimlerdir?

4. Bu kişi ya da kişilere izin veren yöneticiler hakkında idari soruşturma açılmış mıdır?

5. Bu kişilerle ilgili adli birimlere suç duyurusunda bulunulmuş mudur?”