CiddiGazete- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'nin davetiyle resmi ziyarette bulunmak için Mısır'a gitti.

Bakan Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra Türkiye'den Mısır'ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu. Bakan Çavuşoğlu, ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

- Şukri'ye sıcak ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Bundan sonra birbirimizi daha sık göreceğiz. Özellikle deprem sonrasında bize verdikleri destek için Mısır hükümeti ve halkına teşekkür ediyorum. Halkımız bunları hiç bir zaman unutmayacak.

- İlişkilerimizi normalleştirmek adına somut adımların atılıyor olmasından son derece memnunuz.

- Bugün gerek baş başa görüşmemizde gerekse heyet görüşmelerinde aslında birçok konuda Mısır'da çok fazla görüş ayrılığımız olmadığını gördük.

- Bu diyalog eksikliğinden kaynaklanan yanlış anlaşmaları gidereceğiz, ilişkilerimizi iş birliğimizi genişleteceğiz.

- Bölgemizin huzur ve güvene ihtiyacı var. Bağlarımızı koparmamak için elimizden geleni yapacağız.

Mısırlı Şukri ise "Sürecin hedefine ulaşması için elimizden geleni yapacağız. Geçmiş yılların telafisi için umutluyuz. Süreç başladıktan sonra gördük ki bakış açılarımız aynı" dedi.

İLK TEMAS KATAR'DA OLDU

İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler, 2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmasına Türkiye'nin sert tepki göstermesi nedeniyle maslahatgüzâr seviyesine düşürülmüştü.

Normalleşme yönünde en ciddi adım, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022 Dünya Kupası açılışı için gittiği Katar'da, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile 45 dakika süren görüşmesi ve tokalaşırken verdikleri poz olmuştu.