"Ve muhayyilemin havasında/ En güzel zamanın renklileri var." Orhan V. Kanık

Ne güzeldir hayal kurmak. Bir gün gerçekleşeceği umudu ile mutlu olmak...

-

Salgın günlerinde, gündemi yakından takip ediyoruz. Yasaklar, önlemler ve "normale dönüş."

Yani normalleşmeden ziyade normal olmayan "Yeni normal" süreç var. Alışmamız gereken prosedürler var.

Salgın ile birlikte kapitalizmin vahşi çıplaklığı gözler önüne sergilendi. Zırhını deldi. Buna bağlı olarak sınıf mücadeleleri sert bir hal alacak niteliğinde.

Teklemeye başlayan dünya ekonomisi, güçlü ülkelerin küçülen ekonomileri, işsizliğin yüksek oranda artması, yoksulluğun yaygınlaşması karşısında kapitalist ekonomisinin işleyiş yasalarını değiştirecek gibi...

Daralan pazarlar dünya ticaretini yavaşlatacak ve devletler arası ilişkileri sekteye uğratacak. Egemen sınıflar, krallar, burjuva ve siyasetçilerin bu sorunlar karşısındaki çözümleri sözde tecrübeleri nasıl olacak merak ve beklenti konusu.

Siyasi ve üstünlük savaşları insanlık adına acımasız ve tahrip ediciliğinin boyutu arttırabilir.

-

İktidarın manifestolarını dinlerken, "tek adam yönetiminin" olumlu olumsuz yönlerini görmekteyiz.

Beni üzen, bu kaos ortamında sevgi dilinin yerine öfke ve siyasi çıkar söylemlerinin artması.

Bir vatandaş olarak ılımlı ve kucaklayan politika sergilemelerini umarken, sert bir üslupla ekranlardan kulağıma çarpan sözler, ruhumu bir hayli incitiyor.

Elimde sihirli bir değnek olsa da dinlemek istediklerimi duyabilsem diye ütopik hayallere dalıyorum.

-

"Sevgili vatandaşlarım; korona virüsünü birlikte sağduyu ile atlatacağız. Bu hususta diğer parti liderleri ile görüşmelerimiz ve alacağımız ortak kararlar olacak.

Gün, siyasi çekişme günü değildir. Gün, birlik ve beraberlik günüdür. Çalışmalarımızı olumlu yönde nasıl arttırabiliriz, bu zorlu süreçten az zararla nasıl çıkarız düşüncesi içindeyiz. Sizlerin huzurunda, sosyal belediyecilikle devletimize ve diğer belediyelere örnek olacak nitelikli çalışmalar yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a, İstanbul, İzmir ve diğer Büyükşehir Belediye Başkanlarına, muhalefet partilerine, değerli çalışmaları ve devletimize milletimize desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Biz de bu çalışmalara katkı sağlayacağız" şeklinde demeçlerini duymayı arzulardım.

-

Erken seçim sinyalleri ve gereksiz siyasi çekişmeler yerine daha uzlaştırıcı bir üslup, iktidarın gücünü ve güvenini arttırır. Pozitif yaklaşımlar halkı umutla dik tutar.

-

Öte yandan Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli'nin katkısıyla, yakın zamanda 90 bin civarı mahkûmun ve Alaaddin Çakıcı'nın da yararlandığı af konusu var. Çakıcı, Bahçeli'yi MHP genel merkezinde maskesiz, fiziksel/sosyal mesafeyi korumadan gerçekleştirdiği ziyareti ve fotoğrafın servis edilmesi oldukça düşündürücü.

İttifak ortağına ya da ülkücü camiaya mesaj verme niteliğinde olan bu kare, maske takmamış mesafeyi korumamış vatandaşa kesilen para cezaları karşısında tutarlı bir görüntü değil.

Toplumun düzenini sağlamak için konulan kurallar bütünseldir. Makam mevki ayrımı siyasi ve sosyal ahlaka yakışmaz.

Yazının başında "garip akımının" öncülerinden Orhan Veli'nin dizeleri ile başlamamın sebebi, önümüzdeki karanlık dönemin korkularını azaltmak için ruhumun nabzına verdiğim şerbetti. Çünkü biliyorum ki ve biliyoruz ki artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Daha kötü olacak.

Ülkemizde ve dünyada beklenen vehameti biz bize yeterek atlatacağız inşallah.

Esen kalın...