CiddiGazete- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçtiğimiz günlerde İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “finansmana erişim” konusundaki şikayetlerine maruz kalmıştı.

İSO BAŞKANININ UYARISI

Alınan tedbirlerle finansman koşullarının sıkılaşmasından ve TL ticari kredi faizlerinin yüzde 40 bandını aşmasından şikayet eden İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, finansman olanaklarında normalleşme sağlanması ve reel sektör gerçeklerine uymayan uygulamaların sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu tablo önümüzdeki birkaç hafta aynı bakış açısıyla devam ederse süreç çok daha ağırlaşır” uyarısında bulunmuştu.

TOBB'DA DA AYNI ŞİKAYET

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Kavcıoğlu’nun da katıldığı “TOBB Sektör Meclisleri Müşterek Toplantısı”nın açılış konuşmasında, "Son dönemde, finansmana ulaşım zorlaşmış, her il ve ilçemizdeki firmalarımızdan bu yönde gelen şikâyetler artmıştır. En büyük sıkıntıyı da; en fazla gözetilmesi gereken küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamaktadır. Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Hisarcıklıoğlu, bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguladığını ve bazılarının hiç kredi vermediğini söylemişti.

KAVCIOĞLU'NDAN SUÇLAMA

TCMB Başkanı Kavcıoğlu bu şikayetler karşısında sanayicileri alınan kredileri dövize yatırmakla ve stokçulukla suçlamıştı.

KAMU BANKALARINDAN HAREKET

Dünya gazetesinin haberine göre, Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu Birlik merkezinde ağırlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yarın da kamu bankaları yöneticileriyle reel sektörü bir araya getirecek.

TOBB merkez binada gerçekleştirilecek toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar yanı sıra, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan ile Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih katılacak.

PROTOKOL İMZALANACAK

Öte yandan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aynı gün saat 11.00'de Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Mesleki Eğitim Merkezleri İş Birliği Protokolü imzalayacak.