CiddiGazete- Patara Antik Kenti'nin yükseldiği, nesli tehlike altındaki caretta carettaların üreme alanı olan, endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan, Özel Çevre Koruma Kanunu ile korunan Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara'dan geçen yıl 2 bin 186 kamyon kum çalındı. Bölgenin alüvyonlu toprağı ile harmanlanıp seralarda kullanılan bu özel kumun kamyonu 5 bin TL'ye satılıyor.

KUMLARA ADRESE TESLİM İHALE

Çalınan kumun piyasa değeri ise 11 milyon TL'yi buluyordu. AKP'li bazı ilçe başkanları ve meclis üyelerinin dahil olduğu kum hırsızlığı ile ilgili açılan dava sürerken geçen hafta bu kumlar adrese teslim ihale ile satıldı.

KUM HIRSIZLIĞIYLA SUÇLANDI, İHALEYLE ALDI

Cumhuriyet'ten Tuncay Mollaveisoğlu'nun haberine göre; Kaş Orman İşletme Müdürlüğü, kum hırsızlığı ile suçlanan Faybahar şirketinin sahibi Mustafa Bahar'ın damadına 400 kamyon kumu, kamyonu 320 TL'den sattı. El konulan kumların yasalara göre satışı mümkün değil. Bu satışı gizlemek için faturaya kum yerine "humuslu toprak" yazıldı. Peki el konulan ve geride kalan 1786 kamyon kuma ne oldu?

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Bölgede inceleme yapan Tarım-Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş ise durumu, "Geride kalan kumlar kayıt dışı olarak el altından bu firmaya verildi" diye özetledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Özel Çevre Koruma statüsündeki bölgede bırakın kamyonlarca kum çalmayı, bir dal bile alamazsınız. Çünkü yasalar çok açık, el konulan kumlar yargı süreci devam ederken satılamaz. Kumlar çalındığı yere geri dökülmelidir. Ekosisteme büyük zarar verilmesinin yanısıra yapılan vurgun çok büyük... Kaş orman işletme müdürü ve Kalkan orman işletme şefi sorumludur. Tarım ve Orman Bakanımıza sesleniyorum. Lütfen bu hırsızlığa, buradaki şebekeye el atın. Biz çalan kişilere satılan kumla ilgili suç duyurusunda bulunduk."

"TARİHİMİZDE HUMUSLU TOPRAK DİYE SATIŞ YOK"

Tarım Orman-İş Sendikası'nın Patara kumulları ile ilgili hazırladığı bilim kurulu raporunda kum hırsızlığının tespit edilenin çok üzerinde olduğuna vurgu yaptı. Durmuş, "Satılan kumu faturada 'humuslu toprak' olarak göstermeleri de büyük bir skandal. Ormancılık tarihimizde 'humuslu toprak' diye bir satış yoktur. Orman idaresi yetkilileri, Kaş Belediye Başkanlığı, AKP iktidarına yaslanarak vurgunu gizlemeye çalışıyor. AKP Antalya Milletvekili İbrahim Aydın bölgede bu şebekenin korumacılığına soyundu" ifadelerini kullandı.

KUM HIRSIZI ŞİRKETİN ORTAKLARI AKP'Lİ

AKP ile birlikte bölgede artan kum hırsızlığı ekosistemde geri dönüşü olmayan hasara neden oldu. Geçen yıl Orman Muhafaza Memuru Umut Utku'nun mücadelesi sonucu el konulan 2 bin 186 kamyon kumu çalan şirketin ortakları arasında AKP Kaş İlçe Başkan Yardımcısı Osman Deniz Karataç var. Aynı davada AKP'li meclis üyeleri Tevfik Taner ve Nihat Uçar ile Kalkan Orman İşletme Şefi Aydın Ersoy da yargılanıyor.

HIRSIZLIĞI ORTAYA ÇIKARANI İŞTEN ATTILAR

Kum hırsızlığını tespit eden Utku'yu, AKP'nin devlet gücünü kullanan şebeke memuriyetten attırmış, sendikanın ve kamuoyunun büyük tepkisi ve hukuk mücadelesi sonucu genç memur görevine geri dönebilmişti.

ATATÜRK'ÜN TALİMATIYLA KORUNUYORDU

Patara kumunun rüzgâr erozyonu ile yok olmaması ve iç kısımdaki tarım alanlarına da zarar vermemesi için 1930'lu yıllarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk talimat vermiş, kumul hareketini önlemek için getirilen özel bitkilerle perdeleme yapılmış, arkalarına okaliptüs ve Kıbrıs akasyaları dikilerek bölgedeki ekosistem günümüze kadar yaşatılmıştı.