CiddiGazete- Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomideki olumsuz gidişat nedeniyle 15 Temmuz 2022 tarihinde erken seçim çağrısı yapacağı ve seçimlerin en geç Ekim ayının ilk yarısında yapılacağı iddia edildi.

Artı Gerçek’ten Hayri Demir’in Ankara kulislerine dayandırdığı haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde seçim çağrısı yapacak, ardından seçim kararı alınmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bırakacak.

EKONOMİK UYGULAMALAR

Temmuz başında memur ve emeklilere yüzde 40 civarında enflasyon farkı zammı yapılması, asgari ücretin 6 bin TL seviyesine çıkarılması, ‘Kur Korumalı Mevduat’ ve ‘Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi’ (GES) gibi uygulamalarla döviz kurlarında geçici düşüşler sağlanması ve benzeri adımlarla “Ekonomik kriz kontrol altına alınıyor” algısı oluşturularak seçimlerde hükümete avantaj sağlanmaya çalışılacak.

ÜÇÜNCÜ KEZ ADAYLIK

Seçimlerin 2023 Haziran ayında, yani zamanında yapılması durumunda Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olmayacağına yönelik tartışmaların gündeme gelmesi erken seçim çağrısının önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Ayrıca muhalefet partilerinin oluşturduğu ‘Altılı Masa’nın görüşmelerini sürdürmesi ancak ortak aday konusunda bir açıklama yapmamasının Erdoğan’ın bu kararında etkili olduğu ileri sürülüyor.

ERDOĞAN’IN UYARISI

Erdoğan’ın 16 Haziran’daki ‘AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, seçim takviminde bir yıldan geriye doğru saymaya başlanılan bir dönemde artık geçen her günün, her geçen haftanın kendileri için âdeta hazine kıymetinde olduğunu belirterek, "Kazanmak dışında ihtimali olmayan bir seçime daha hazırlanıyoruz. Genel Merkezimizle ve Meclis Grubumuzla önümüzdeki kritik sürecin hazırlıklarını tüm boyutlarıyla yürütüyoruz" sözleri de erken seçim ihtimalini güçlendiriyor.

‘ALTILI MASA’YA İLETİLDİ

Haberde, ‘Altılı Masa’da yer alan partilerden birinde üst düzeyde görev alan eski bir AKP’linin Erdoğan’ın planından haberdar olduğu ve bunu muhalefet liderleriyle paylaştığı ifade edildi.

TBMM'nin seçim kararı alabilmesi için 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. AKP ve MHP’nin sandalye sayısı bugün itibariyle 333. İktidar cephesi, erken seçim kararı için muhalefetin desteğine ihtiyaç duyuyor. Sık sık erken seçim çağrısı yapan muhalefetin Erdoğan’ın bu çağrısına karşı çıkması beklenmiyor.