Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını iptal etmesi üzerine 50 Baro ortak açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“YSK'nın sandık kurullarının oluşumuna ilişkin 135 sayılı Genelgesinin 4. Maddesinde 298 Sayılı Yasanın 23. maddesine atıfta bulunmak suretiyle; “…İlçe seçim kurulu başkanı, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce, 22'nci maddenin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler. Üyeliklerin bu şekilde doldurulması mümkün olmazsa, eksiklikler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimseler arasından tamamlanır.” denmektedir.

Yani seçim kurullarının oluşumunda seçime katılan siyasi partilerin hiçbir müdahalesi yoktur. Kaldı ki, YSK benzer şekilde Bursa Mustafa Kemal Paşa İlçesi seçimleri için; seçim kurullarının 02.03.2019 tarihinde kesinleştiği gerekçesiyle, sandık kurullarının usulüne uygun olmadan oluşturulduğuna ilişkin tam kanunsuzluk iddiasının reddine karar vermişken, bir başka seçimin bu gerekçe ile iptalini hukuki ve vicdani olarak kabul etmek mümkün değildir.

Hal böyleyken; demokrasi birikimimizi, kültürümüzü ve yıllar içinde oluşan tüm içtihatları yok sayarak alınan bu karar, demokrasi ve hukuk tarihimizde maalesef kara bir leke olarak yerini alacaktır.”

Açıklamaya imza atan barolar şöyle:

Adana

Adıyaman

Aksaray

Amasya

Ankara

Antalya

Artvin

Aydın

Balıkesir

Bartın

Batman

Batman

Bilecik

Bolu

Burdur

Bursa

Çanakkale

Denizli

Diyarbakır

Düzce

Eskişehir

Gaziantep

Giresun

Hatay

Isparta

İstanbul

İzmir

Kastamonu

Kırklareli

Kocaeli

Malatya

Manisa

Mersin

Muğla

Muş

Niğde

Ordu

Osmaniye

Samsun

Siirt

Sinop

Şanlıurfa

Şırnak

Tekirdağ

Tokat

Trabzon

Tunceli

Yalova

Zonguldak

Van