CiddiGazete- Ahlatlıbel zirvesinden 1 buçuk ay sonra ikinci kez çalışma yemeğinde buluşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun toplantısı 19.40'da Deva Partisi Genel Merkezi'nde başladı.

NE KOŞULDU?

Görüşmede 3 ana maddenin olduğu belirtildi. Genel başkanlar öncelikle parlamenter sisteme geçişin yol haritası üzerinde konuşuldu. Masada ele alınan diğer konu ise olası bir ittifakın ilke ve değerleri oldu.

Toplantıda, seçim sonrası nasıl bir politika izleyeceği de tartışıldı.

Öte yandan AKP ve MHP'nin meclis gündemine taşıdığı seçim yasası hakkında da 6 parti genel başkanı fikir alışverişinde bulundu.

İLK TOPLANTI ŞUBAT AYINDA OLDU

İlk kez 12 Şubat'ta bir araya gelen 6 genel başkanın buluşması 5 saat 15 dakika sürdü. Genel başkanların yaptığı ortak açıklamada, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'ni hazırlayan partiler olarak bizler, etkin ve katılımcı bir yasama, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlığı içindeyiz" ifadeleri kullanılmıştı.

MUTAKABAT METNİ İMZALANMIŞTI

28 Şubat'ta ise CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ile DEVA Partisi temsilcileri, mecliste yapılan görüşmelerin ardından üzerinde uzlaşılan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni"ni açıklamıştı. 48 sayfalık metin 6 partinin genel başkanı tarafından imzalanmıştı.