CiddiGazete- İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Afgan göçü ile ilgili iddiaları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yönelttiği soru önergesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

2019 yılında Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın '110 bin Suriyeli sığınmacıya vatandaşlık verildiği ve ilerleyen zamanda diğer sığınmacıların tamamına da vatandaşlık verilmesi ile ilgili süreçlerin başlayacağı" açıklamasını hatırlatan Aytun Çıray, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının "adeta yok pahasına satışa çıkarıldığı"nı ifade etti.

250 BİN DOLAR, ÜSTELİK TAKSİTLE!

Çıray şunları kaydetti:

"Türkiye’de mevcut uygulamada yabancıların özellikle konut satışı yoluyla 250 bin dolara
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmeleri gibi tam bu ucube iktidar zihniyetine yakışan, ucube bir uygulama söz konusuydu.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının 250 bin dolar gibi son derece az ve devletimizi küçük düşüren bir meblağ karşılığında satışa çıkarılması zaten yeterince utanç verici ve alçaltıcıyken, şimdi bu meblağa ‘taksitle' ödeme kolaylığı sağlandığı iddia edilmektedir. Eğer bu iddialar doğruysa tam bir skandaldır. Zaten utanç verici ve alçaltıcı bir uygulamanın tam bir zillete dönüştürülmesidir.

Netice ‘İtibardan tasarruf edilmez’ diyerek ekonomimizi israf ve yolsuzluk kıskacında batıranların, Devletimizin ve Milletimizin dış dünya karşısında itibarını yerle bir edecek niteliktedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Türk Milleti’nin onurunu ayaklar altına almaktır. Bu iddiaların doğru olup olmadığı Türk Milleti’ne derhal açıklanmalıdır.”

BIDEN İLE PAZARLIK

Çıray açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Artık köşeye sıkışmış ve çaresiz olan iktidarın siyasi ömrünü uzatmak amacıyla giriştiği, politika bile denemeyecek uygulamaları Türk Milleti’ne yapılmış büyük bir kötülüktür.

Biden ile kapalı kapılar arkasında yapılan pazarlıklarda el sıkışılan konulardan birisi de ABD’nin finansörlüğünde 3 bin Afganistanlıya Türk vatandaşlığı verilmesi miydi?

Başta Almanya olmak üzere hiçbir biçimde ve ölçüde sığınmacı istemeyen Avrupa Birliği’nin sözde maddi desteklerle Türkiye’yi bir tampon bölge haline getirme arzularına ses çıkaramayan AKP iktidarı, eğer şimdi bir de kendi yüzüne karşı ‘soykırımcısınız’ diyen ABD’nin ödediği vatandaşlık bedeliyle 3 bin Afganistanlıya gerçekten Türk vatandaşlığı vermişse bu tam bir mutlak çöküş ve batış halidir.

İktidardaki zihniyetin, kendi iktidarının bekasını Türk Milleti’ni ve Türkiye Cumhuriyeti’ni yücelten bütün değerlerin bekasının üzerinde gördüğünün apaçık ispatı olduğu gibi alçalma ve zillette sınır tanımayan bir anlayışın dipsiz bir dibe serbest düşüşüdür. Dünyanın gelişmiş ve medeni ülkelerinde parayla vatandaşlık alabilmenin ciddi bir biçimde uygulanan pek çok kriteri bulunurken, Türkiye’de bu denli kolaylaştırılmış şekilde ve taksitle vatandaşlık verilmesi, ülkemizi dış dünyaya karşı küçük düşüren ve savunmasız bırakan bir beka sorunu yaratacaktır.”

PARAYI VEREN VATANDAŞLIĞI ALIYOR MU?

İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD’de gibi ülkelerde vatandaşlık alabilmek için çok sayıda prosedüre ihtiyaç duyılduğunu vurgulayan Çıray, "Türkiye’de Türk Vatandaşlığı Kanunu ve diğer vatandaşlık entegrasyon kriterleri hiçe mi sayılıyor? Parayı veren vatandaşlığı alıyor mu?

Her fırsatta yerli ve millilik nutukları atan ve muhalif olan herkesi vatan haini ilan eden Cumhur İttifakı’nın bu boş hamasetlerinin ve ülkemizi içine soktuğu cenderenin hesabını millet ilk sandıkta soracaktır.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı ilk seçimde gittiğinde yeniden güçlü, anayasal bir hukuk devletini inşa ederek, Türk Milleti’ni hak ettiği refaha, kardeşliğe ve huzura taşıyacağız" dedi.

CEVAPLANMASI GEREKEN SORULAR

Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplamasını istediği sorular şöyle:

1) Türk Vatandaşlığı almak için belirlenen 250 bin dolarlık bedele taksitle ödeme imkanı sağlandığı doğru mudur? Eğer doğruysa bu uygulama, Türkiye vatandaşlığının adeta on iki taksitle alınan beyaz eşya statüsüne indirgenerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Türk Milleti’nin onurunu ayaklar altına almak değil midir?
2) 3 bin Afganistanlıya parayla vatandaşlık verildiği ve söz konusu vatandaşlık bedellerinin ABD tarafından ödendiği doğru mudur? ABD’nin parasını ödeyerek TC vatandaşı yaptığı başka yabancılar da var mıdır? Varsa toplamda kaç kişidir?

3) Taksitle ödeyerek 250 bin dolara vatandaşlık alma konusunda belirlenen Türkçe bilmek, milli güvenlik ve kamusal düzene karşı tehdit oluşturmamak, gelir ve meslek beyanı, en az 5 yıllık ikamet gibi kriterler uygulanmakta mıdır? Eğer uygulanıyorsa 3 bin Afganistanlının bu kriterleri taşıdıklarına dair verileri kamuoyu ile paylaşmayı düşünmüyor musunuz?

Son 10 yılda ülkemizde toplamda kaç sığınmacıya parayla vatandaşlık verilmiştir? Bu sığınmacılardan toplamda ne kadar para alınmıştır ve bu parayı kim ya da hangi ülkeler ödemiştir.