CiddiGazete- 2002-2007 yılları arasında AKP iktidarının ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olan, 2009-2015 arasında Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü yapıp aktif siyaset hayatını noktaladıktan sonra 2019’da getirildiği Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyeliğinden, tutuklu yargılamaları halen devam eden, eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala hakkında bir televizyon programında kullandığı, "Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş'ın da tahliyesi olabilir" sözlerine Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli’nin gösterdiği tepki üzerine 24 Kasım 2020 tarihinde istifa etmek zorunda kalan Bülent Arınç’ın BBC Türkçe’ye verdiği röportajı siyasi çevrelerde tartışılıyor.

"ERDOĞAN EKSİK Mİ KALDI?"

Bülent Arınç, röportajda, “Daha önce ‘2001'de partimizin başında Sayın Erdoğan olmasaydı kazanamazdık ama o da biz olmasaydık bu kadar güçlü olmazdı, eksik kalırdı’ demiştiniz” yorumuna, “Çok doğru” dedikten sonra, “Bugün Sayın Erdoğan'ın eksik kaldığını düşünüyor musunuz” sorusuna şu cevabı verdi:

“O kendi tercihidir. Çevresini o tercih ediyor, birlikte çalıştığı insanlara o karar veriyor. O insanların iyi, başarılı veya kalitesiz olup olmadıklarını ona sormak lazım. Ben onlar hakkında herhangi bir menfî, olumsuz beyanda bulunamam, saygısızlık olur. Ama bunu dert edinen insanlar için söylüyorum, kimse zorla birilerini Sayın Cumhurbaşkanımızın yanına getirmedi. Ailesinden başlayarak suya atılan taşın dalga dalga yayılması gibi, bu çevrenin tamamı Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat kendi arzusuyla olmuştur.

2002'de Sayın Erdoğan siyasi yasaklıydı. Bize, ‘Siz iktidara gelseniz başbakanınız kim olacak’ diye soruyorlardı. O zaman dedim ki, ‘Bizim gücümüz buradan geliyor, ben size 10 tane başbakan adayı ismi sayacağım. Abdullah Gül, Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Abdüllatif Şener…" 10 isim saydım.

Eşitler arasında birinci Tayyip Bey olmalıydı çünkü çok muhteşem bir belediye başkanlığı yaptı. Cezaevinden çıkınca halk kahramanı haline geldi. Ama o olmadan biz seçime girdik. Demek ki o olmasa bile AK Parti muhteşem bir parti olarak geliyordu.”

ABDÜLLATİF ŞENER'DEN DESTEK

AKP’nin kurucularından ve eski Başbakan Yardımcısı olan, şu anda CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Bülent Arınç’ın açıklamalarına destek verdi.

Şener şöyle konuştu:

"Arınç doğru söylüyor. Olanı söylemiş. AK Parti kurulduğundaki atmosfer ile bugünkü atmosferle aynı değil. O dönem bir araya gelen kişiler farklı beklentilerle bir aradaydı.

O zaman kimin genel başkan olacağı belli değildi. 8 ay önce üst kurul kuruldu. Kurulda bulunan 8 kişiden biri bendim. Bazı arkadaşlar ısrarla adayı belirlemek istedi. Bu arkadaşlar Melih Gökçek'le, Cemil Çiçek'ti.

Genel başkanın kim olacağı tartışmaları partiden kopmalara neden olacağı için buna karşı çıkıyorduk. Onlar, ‘Genel başkan belirlensin’ dedikçe, 'Şu an gerek yok. Kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na sunacağımız gün bu konuyu tartışırız" dedim. Çoğunluk bu görüşteydi. Sonunda, Melih Gökçek ile Cemil Çiçek 'Biz bu partide yokuz' diyerek toplantıları terk etti. İkisi de 2002 seçimlerine doğru geldi. Kuruluşla seçim arasında geçen 1 buçuk yıllık süreçte en sert muhalefeti Melih Gökçek yapıyordu. Sürekli eleştirdi. Biriyle çatıştığı zaman da iyi hücum eder. Bütün anketlerde AKP'nin meclise gireceğini görünce günler kala AKP'li olduğunu ilan etti. Cemil Çiçek de aynen öyle" dedi.