CİDDİGAZETE

MHP'nin Mart 2019'daki seçimlerde İstanbul'dan da aday çıkaracağını açıklaması, AK Parti'nin İstanbul'da MHP desteği ile seçimi kazanma planını da zora soktu. CHP-İYİ Parti ittifakı ile Muharrem İnce'nin İstanbul, Mansur Yavaş'ın da Ankara adaylığının, AK Parti'yi bu iki ilde de sıkıntıya sokacağı yorumları yapılıyor. MHP'nin de sürpriz bir kararla Ankara için AK Parti'nin eski Başkan Melih Gökçek'e teklif götürme planı, siyaseti satranç oyununa çevirdi.

MELİH GÖKÇEK'İN SON OYU

AK Parti 24 Haziran'da Ankara'da 1 milyon 434 bin oy aldı. Ankara'da CHP-İYİ Parti oylarının son seçimdeki toplamı ise 1 milyon 454 bin oldu. Gökçek, 2014 yerel seçiminde 1 milyon 417 bin oy, CHP adayı Mansur Yavaş 1 milyon 387 bin oy aldı. MHP'nin adayı Mevlüt Karakaya 250 bin oyda kaldı. İstanbul'da ise 24 Haziran seçimlerinde AK Parti 4 milyon; CHP 2,5 milyon; MHP 780 bin ve İYİ Parti de 754 bin oyu hanesine yazdırdı. 2014 yerel seçiminde ise AKP adayı Kadir Topbaş'a 4 milyon 101 bin, CHP adayı Mustafa Sarıgül'e 3 milyon 428 bin, MHP adayı Rasim Acar'a da 339 bin oy çıktı.

TBMM'DE TÜM DENGELER DEĞİŞİR

MHP'nin muhalefete geçmesi Meclis'teki dengeyi de değiştiriyor. 290 milletvekili ile azınlıkta olan iktidar partisi, MHP desteği olmadan hiçbir yasayı geçiremeyecek. Muhalefetin TBMM'de 306 sandalyesi bulunuyor. AK Parti komisyonlarda da çoğunluğu MHP'li üyelerle yakalayabiliyor. Kulislerde, “MHP muhalefet yaparsa Meclis çalışamaz ve erken seçim gündeme gelebilir” yorumları da yapılıyor.

Devlet Bahçeli ittifakla ilgili yol ayrımının sadece yerel seçimlerle ilgili olduğunu söylemesine rağmen, EYT ile ile oylamada çekimser kalması her ne kadar AK Parti'ye yarasa da bazı konularda ortak hareket edilmeyeceği ortaya çıktı.

AK PARTİ YENİ ORTAK BULABİLİR

MHP'nin ortaya koyduğu tabloyu AK Parti uzun süre taşıyamaz. Muhtemelen yerel seçimlerde siyaset daha da gerginleşecek. AK Parti, MHP'den doğacak boşluğu yeni bir partiyle doldurmanın yollarını arayabilir. İlk etapta HDP'nin "Masaya oturalım" önerisi akla gelebilir. Özellikle Kürt oylarının "Andımız" üzerinden devşirilmeye çalışılması bunun bir emaresi olabilir. AK Parti HDP ile "çözüm süreci"ndeki gibi bir yol arkadaşlığında problem görürse bu kez İYİ Parti'yle de ittifak arayışlarına girebilir. AK Parti yol yürüyeceği partner bulamazsa Meclis kitlenir, erken seçim yolu görünür.