CiddiGazete- Kübra Par'ın Habertürk'teki "Akşener'in bu iddiası doğrudan Erdoğan'a yarar" başlıklı yazısı şöyle:

Malum yeni sisteme göre bir kişi ancak iki dönem Cumhurbaşkanı adayı olabiliyor. Tek istisnası Meclis'in ikinci dönemin sonunda erken seçim kararı alması.

Kimi hukukçu ve siyasetçiler parlamenter sistemde de bir dönem Cumhurbaşkanlığı yapan Tayyip Erdoğan'ın şu an ikinci dönemi içinde olduğunu dolayısıyla önümüzdeki seçimde adaylık başvurusu yapamayacağını öne sürüyor. Buna karşı çıkan diğer hukukçular ise değişen sistem dolayısıyla bir dönem daha hakkı olduğunu savunuyor.

Dün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bu tartışma ile ilgili ilginç bir çıkış yapmış, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "Anayasa Mahkemesi kapatılsın" çağrısının altında bu meselenin yattığını iddia etmiş.

"Erdoğan'ın ikinci kez seçilip seçilmeyeceğine dair tartışmalar var. Bahçeli de Erdoğan'ın üzülmesini istemediği için AYM'yi taşlamaya başladı" demiş.

Açıkçası ben iki açıdan bu açıklamasını isabetsiz buldum.

MHP Lideri'nin AYM'ye tepkisinin arkasında HDP iddianamesinin iadesi olduğu su götürmez bir gerçek. Dahası HDP'nin kapatılması meselesi Cumhur İttifakı içinde yüzde 100 uzlaşıya varılmış bir konu değil. Hâl böyleyken "Bahçeli aslında Erdoğan'ı kollamak için AYM’ye sert çıkıyor" demek bana zorlama bir yorum gibi geldi açıkçası.

İkinci ve siyasi bakımdan daha kritik mesele ise Erdoğan’ın adaylığının tartışmaya açılması. Hukukçular arasındaki görüş ayrılığını tamamen bir kenara bırakarak söylüyorum; eğer ki muhalefet Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilemeyeceği iddiasını daha fazla dillendirecek olursa kendi ayağına kurşun sıkar.

Erdoğan bugünlere hapis cezalarıyla, parti kapatmalarla ve türlü engellemelerle çarpışarak geldi. Vesayete karşı verdiği her mücadele onu daha da güçlendirdi.

Muhalefet şimdi Erdoğan'ın aday olmasını AYM üzerinden iptal etmeye kalkışırsa bırakın seçilmesini engellemeyi, mağdur edildiği düşüncesini yaratarak oylarını daha da arttırır.

Türkiye siyaset tarihi bunun örnekleriyle dolu. Çok uzağa gitmeye gerek yok. İYİ Parti kurulduğunda seçimlere katılma yeterliliğinin tartışmaya açılması ve önü kesiliyor algısı onu sandıkta nasıl güçlendirdiyse yahut İstanbul’da seçimlerin iptali ikinci turda Ekrem İmamoğlu'nun nasıl açık ara farkla seçilmesini sağladıysa, Erdoğan'ın önüne Anayasal barikat çekilmesi çabası da aynı sonucu yaratır.

Meral Akşener son dönemde akıllıca manevralar yapıyor. Yerinde olsam Erdoğan'ın adaylığı tartışmasını bir daha asla gündeme getirmez hatta aksine "Hodri meydan, tabii ki aday olsun" derdim.