CİDDİGAZETE.com

Kurulduğu 25 Kasım 2017'den beri yönetim şeklinde "atama" yöntemini benimseyen İYİ Parti, İstanbul'da demokrasi sınavı verecek. Cumartesi günü yapılacak olan İstanbul olağanüstü il kongresinde delegeler il başkanı seçecek.

30 Ağustos tarihinde yayınlanan genelgeyle tüm Türkiye'de olduğu gibi İYİ Parti Kurucu İl Başkanı Ersin Beyaz'dan da istifası istendi. Ardından genel başkan yardımcısı ve parti sözcüsü Buğra Kavuncu İstanbul'a "geçici" il başkanı olarak atandı. Ataması yapılan geçici yönetimlerin illerde 45 gün içinde olağanüstü genel kuruluna gitmesi yasal ve parti tüzüğü hükmü olmasına rağmen, bu kural işletilmedi.

Zaman aşımı karşısında bir partili, Sulh Hukuk Mahkemesi'nde "kayyım" talepli dava açtı. Partinin kayyım marifetiyle seçime gideceği ortaya çıkınca, 11 Ocak tarihine duruşma günü verildiğinin akşamı, İstanbul il yönetimi 22 Aralık tarihinde olağanüstü genel kurul kararı aldığını duyurdu.

İstanbul il kongresi için üç aday çıktı. Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü'ne göre şu anda "münfesih" (geçersiz) il başkanı olan Buğra Kavuncu'nun yanısıra İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi Ali Dinçer Çolak ve kurucu yönetimde teşkilat başkanı olarak görev yapan Samet Reis, cumartesi günü yapılacak il kongresinde başkan adayı olacaklarını açıkladı.

Bu aşamada gözler İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e çevrildi. Yaklaşık 600 delegesi olan İstanbul'a Akşener'in müdahale edip etmeyeceği gündeme geldi.

Meral Akşener'in Buğra Kavuncu'yla fotoğraf paylaşması, delegelerin büyük çoğunluğu tarafından tepkiyle karşılandı.

MHP'de hukuksuz işlemler nedeniyle kongre yapamayan, Tosya ve Gemerek mahkemelerinin kararlarıyla haksızlığa uğrayan Meral Akşener'in, İYİ Parti'deki kongrede ne tavır takınacağı merak konusu oldu.

KUR'AN-I KERİM ÜZERİNE YEMİN ETTİĞİNİ SÖYLEDİ

Bu noktada, Meral Akşener'in İYİ Parti İstanbul il başkanlığı devir-teslim töreninde yaptığı konuşma ortaya çıktı.

Meral Akşener'in törende, "Dün antidemokratik olarak gördüğümüz, bize karşı uygulanan hiçbir davranışı yapmamak üzere Kur'an-ı Kerim'e and içtim; Allah'a and içtim" sözleri, sosyal medyada en çok paylaşılan videolar arasına girdi.

Yapılan anket çalışmalarında, partiye 1 Nisan kongresinde dahil edilen, ardından hemen genel başkan yardımcısı olan Buğra Kavuncu'nun hayal kırıklığı yaşadığı ortaya çıktı. Delegelerin daha önce MHP Fatih İlçe Başkanlığı da yapmış olan İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve son üç yıllık süreçte Meral Akşener'le Türkiye'deki tüm illere gitmiş olan İstanbul 2. bölge milletvekili adayı Ali Dinçer Çolak üzerinde yoğunlaştığı, eski teşkilat başkanı Samet Reis'in de İstanbul'da delege yazım sürecinde görev yaptığı için Çolak'la yarıştığı ortaya çıktı.

Gerek parti tabanında, gerekse delegeler üzerinde büyük karşılığı olan Ali Dinçer Çolak'ın İstanbul İl Başkanlığı'nı almasına kesin gözüyle bakılıyor.

İYİ Parti İstanbul olağanüstü seçimli genel kurulu cumartesi günü saat 10.00'da Maltepe Yalçın Kızılay Spor Salonu'nda yapılacak.