CiddiGazete- Meclis’te 57’si AKP'li, 18’i CHP’li, 11’i HDP’li 100’e yakın milletvekili coronavirüse yakalandı. Artan vakalar nedeniyle Meclis’e girişte HES uygulaması zorunlu hale getirilirken, uzun Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına çare aranıyor.

Coronavirüs salgınında artan vaka ve ölüm sayısı yaklaşık 6 bin kişinin çalıştığı Meclis’te de alarm seviyesinin yükselmesine neden oldu. Covid-19 hastalığına yakalanan milletvekili sayısı her geçen gün artarken çalışmaların daha sağlıklı bir oramda yürütülebilmesi için bir dizi formül konuşuluyor.

Türkiye’de mart ayının başında ortaya çıkan koronavirüs salgınında 8 ay geride kalırken sonbahar aylarıyla birlikte ikinci dalga da başladı. Salgın sürecinde çalışmalarını sürdüren Meclis’te son haftalarda hem personel hem de milletvekillerinde vaka sayıları yükselmeye başladı.

AKP’DE 57 VEKİL ENFEKTE OLDU, 2. KEZ YAKALANAN VAR

Edinilen bilgiye göre 289 milletvekili bulunan AKP grubunda bugüne kadar 57 milletvekili coronavirüse yakalandı.

Bu AKP grubunun yüzde 20’sinin virüse yakalandığı anlamına geliyor. Aralarında Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin de bulunduğu milletvekillerinden 20’ye yakınının evde ya da hastanede tedavisi sürüyor.

AKP Milletvekili Vahit Kiler’in 2. kez koronavirüse yakalandığı biliniyor.

CHP’DE 18 MİLLETVEKİLİNE POZİTİF TANISI

138 milletvekili bulunan CHP’de Covid-19 hastalığına yakalanan milletvekili sayısı 18 oldu. 56 milletvekili olan HDP’de bugüne kadar 11 milletvekilinin Covid-19 testi pozitif çıkarken, 36 milletvekili bulunan İYİ Parti’de virüse yakalanan 4 milletvekili oldu. 48 milletvekili bulunan MHP’de de 4 milletvekilinin virüse yakalandığı biliniyor.

6 MİLLETVEKİLİNDEN BİRİ CORONA

Tüm partiler dikkate alındığında 584 milletvekilinin bulunduğu Meclis’te korona virüsüne yakalanan milletvekili sayısının 100’e yaklaştığı görülüyor. Bu 6 milletvekilinden birinin korona ile tanıştığı anlamına geliyor.

Artan vaka sayısı üzerine Meclis’te yeni tedbirler gündeme geldi. 23 Kasım itibariyle TBMM Yerleşkesi ve eklentilerine girişlerde HES kodu uygulamasına geçilecek. Meclis lokantasının kapatılıp paket yemek uygulamasına geçilecek. Ancak bunlar da yeterli değil. Özellikle uzun genel kurul ve komisyon çalışmaları için yeni düzenlemeler gerekiyor.

KONUŞMALARA UZLAŞMAYLA SINIR GELDİ

Geçtiğimiz hafta boyunca Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri arasından bir dizi görüşme yapıldı. Görüşmelerde genel kurul ve komisyon çalışmalarının makul bir süreye çekilmesi ele alındı. Bu görüşmeler doğrultusunda muhalefet partileri cuma günü grup önerilerini geri çekti, genel kurul da erken kapandı. Bütçe görüşmelerinin yapıldığı komisyonda da hem konuşma sayısı hem de süresinde sınırlamalara karar verildi. Tartışmalı yasa getirilmediği sürece muhalefetin yoklama ve karar yeter sayısı istemeyeceği ifade ediliyor. Bu durumda gruplar sınırlı sayıda milletvekili ile çalışmalara katılabilecek. Ayrıca yaşı ileri ve kronik rahatsızlığı olan milletvekillerinin de önümüzdeki haftalarda Meclis çalışmalarına mecbur kalmadıkça katılması beklenmiyor.

Kaynak: Gazeteduvar