CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut, ‘Kozmik Oda’ olayı üzerinden eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ı hedef almak isterken dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Yiğit Bulut, paylaştığı mesajı kısa süre sonra sildi

Yiğit Bulut, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, 13 yıl önce Kozmik Oda’da yapılan aramayı şu sözlerle eleştirdi:

"Kozmik Oda’ya girilmesin diye yazım var arşivde duruyor!! Kozmik Oda’ya girilmesin diye yazdım adeta yalvardım!! Bu giriş sonrası kaç kahramanımız deşifre oldu ve şehit edildi! Buna sebep olanlar hala nasıl onur timsali gibi konuşuyor!! TC’nin hesabı kimsede kalmayacak!”

Gece saat 00.57’de paylaştığı mesajı kısa bir süre sonra silen Yiğit Bulut, Bülent Arınç’a suikast iddiası ile yapılan Kozmik Oda aramasına dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın izin vermesini hesaba katmamış oldu. Yiğit Bulut’un paylaşımına yapılan yorumlarda söz konusu mesajın Bülent Arınç’ı hedef aldığı ifade edildi.

KOZMİK ODA OLAYI NEDİR?

19 Aralık 2009'da Bülent Arınç'ın Ankara'daki evinin yakınlarında iki kişi, Bülent Arınç’a suikast yapılacağına dair bir telefon ihbarı alındığı iddiası ile TEM polisleri tarafından gözaltına alındı. Daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri personeli olduğu anlaşılan kişilerin sorguları sürecinde Ankara’daki Özel Harp Dairesi’ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığında arama yapıldı. Yakalanan subayların aslında bir casusluk faliyetini deşifre etmek için görevde olduğu anlaşılmasına rağmen soruşturmaya devam edildi. Seferberlik Tetkik Kurulu'nda bulunan 11 ve 16 numaralı kozmik odalarda aramalar "devlet sırrı" gerekçesiyle hâkim Kadir Kayan tarafından yapıldı.

BİZZAT ERDOĞAN İSTEDİ

Soruşturmanın başında dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da dahil olmak üzere üst düzey askerler, devlet sırlarının gizliliğini ihlal edebileceği gerekçesi ile bu odaların aranmasına karşı çıksa da dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bizzat Başbuğ'dan odaların aratılmasını rica etmiştir. Bu arada, Arınç’ın evinin etrafında yakalanan iki subay tutuklanma talebiyle çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

KRİMİNAL İNCELEME VE TELEFON

2009 yılında soruşturmayı yürüten savcılar suikast gerçekleştireceğine dair hazırlanmış olduğu iddia edilen belgeler hakkında kriminal inceleme yapmadı. Fakat daha sonra 2014 yılında dosyaya yeni bir savcı atandı. Yakalanan subaylara ait olduğu iddia edilen suikast planları ve krokilerinin aslında o subaylara ait olmadığı, soruşturmayı yürüten polisler tarafından hazırlandığı kriminal inceleme sonucu tespit edildi. Bununla beraber suikastın yapılacağına dair TEM’e yapıldığı iddia edilen telefon aramasının da aslında hiç yapılmadığı, savcılığın HTS kayıtları incelemesi sonucu ortaya çıkmıştır.

FETULLAH GÜLEN BAĞLANTISI

Kozmik Oda soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili, darbe girişiminin ardından Fetullahçı yapılanmaya mensup olduğu için kayıplara karıştı ancak 9 Kasım 2016 günü sahte kimlikle yakalandı. Kozmik odada arama yapan hâkim Kadir Kayan'ın ise; soruşturma esnasında elde edilen CD, dosya ve hard diskten oluşan devletin en gizli belgelerini yabancı şahıs ve kurumlara sızdırdığı ortaya çıktı. Aynı hakim, 2005 yılında da örgüt elebaşı Fetullah Gülen’e yönelik açılan davada beraat kararı veren hakimdir. Darbe girişiminin ardından hakim Kayan firar etti. Fetullahçı hâkim ve savcıların kozmik odada arama yapmasını sağlayan Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse ise; 15 Temmuz’dan sonra tutuklandı, darbe girişiminin planlayıcılarından olduğu tespit edildi ve müebbet ceza aldı.

848 ŞEHİT İDDİASI

Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, 3 Mayıs 2020'de Halk TV'ye yaptığı açıklamada kozmik odaların açılıp aranması sonrası devletin yabancı istihbarat servislerine ve terör örgütlerine yerleştirdiği görevlilerin ifşa edildiğini ifade etti. İfşa olmaları sonucu 848 Türk devlet görevlisinin şehit edildiğini iddia etti. Ayrıca bu aramaların Gülen Hareketi'ne mensup kişilerce tezgahlandığı belirtildi.

Suikast iddiası sebebiyle kozmik odaların aranması neticesinde 16 Seferberlik Bölge Başkanlığı’nın 11’i tasfiye edilmiştir. Bununla beraber Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin olası işgali sonucu uygulanacak sivil yapılanmanın planlamaları ve sivil direniş planlamaları yok edilmiş, bu birimler de etkisiz hale getirilmiştir.