CiddiGazete- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yurt genelinde devam eden yangınlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

"10 BÜYÜK YANGINLA 3-4 GÜNDE MÜCADELE ETTİK"

"Niye bu kadar yangın var?” sorusunu cevaplayan Bekir Pakdemirli, "Ortalama 2 bin ila 3 bin yangın olur her sene. Bunun 5 ila 10 tanesi çok büyük yangın olur. Bunların da 5 ila 10 tanesi veya belki birkaç misli olan 20-30 tanesi medyaya haber olacak nitelikte olur. Geçen sene 8 büyük yangınımız vardı. 8 büyük yangının birkaç tanesi aynı güne denk gelmiştir. Bu sene maalesef hava şartlarının olumsuz gitmesinden dolayı 10 tane büyük yangını son 3-4 gündür bulunduğumuz noktalardan sahada koordine etmeye gayret gösteriyoruz" dedi.

"Orman teşkilatının eksik bir ekipmanı var mıdır gibi soru işaretleri vatandaşımızın aklına gelebilir" diyen Pakdemirli, "Orman teşkilatı, normal seviyelerin üzerinde hem alet-ekipman hem de dünyada en çok personel barındıran orman teşkilatlarından bir tanesidir" ifadelerini kullandı.

YANGINLARDA SON DURUM

Pakdemirli, yangınlardaki son durumu şöyle açıkladı:

"Son 3-4 günde 107 tane orman yangını çıktı. Bunun 98 tanesi kontrol altında. 9 tanesi ile alakalı yangınlar devam ediyor. 10 ila 15 arasında büyük yangınla son 3-4 gün içerisinde mücadele ettik.

Ekiplerimiz yorgun ama son derece motive bir şekilde çalışmalarına devam ediyorlar.

Antalya, Manavgat, Gündoğmuş ve Gazipaşa'da 3 yangın hala sürüyor. Bu yangınlarla ilgili de ciddi durum devam ediyor.

Mersin Aydıncık yangınını kontrol altına aldık. Çapı çok büyük ve tehlikeli bir yangındı.

Silifke'de bir yangın vardı. Silifke'deki yangın iyiye doğru gidiyor.

Adana'daki tüm yangınlar kontrol altına alındı.

Muğla'da Marmaris, Köyceğiz, Bodrum ve Milas olmak üzere 4 yangın var. Bodrum ve Milas'a sabah saatlerinde araç takviyesi ve gerekiyorsa hava gücü takviyesiyle buralardaki güçleri takviye ederek netice alma gayreti içerisinde olacağız."

"BİZ DE UÇAKLARI YUNANİSTAN'A TEKLİF EDİYORUZ"

Türkiye'ye diğer ülkelerden yapılan yangın söndürme uçağı yardımlarına değinen Pakdemirli, "Ülkelerin arasında yangınla ilgili araç alışverişi yapmak son derece doğal bir şeydir. Tüm komşularımız, Yunanistan da dahil olmak üzere, yangınlarda elimizde bulunan ve ihtiyaç fazlası olan bütün hava araçlarımızı her zaman teklif ediyoruz" dedi.

"UÇAK OLARAK DÜNYADA AZ BULUNUR BİR FİLO SAHİBİYİZ"

Pakdemirli, hava filosuyla ilgili şöyle konuştu:

- Uçak olarak dünyada az bulunur bir filo sahibiyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin en güçlü hava gücü filosuna sahibiz. Orman Genel Müdürlüğü'nün hava gücü filosu, kara gücüyle beraber dünyadaki en önemli teşkilatlardan bir tanesidir. Akdeniz coğrafyasının da en güçlü filolarından bir tanesidir.

"BİR GİDEN FİDANA BİN FİDAN DİKECEĞİZ"

- Bu elim olay üzerinden siyaset yapılması başta teşkilatımı üzüyor. Ben siyaseti iyi bilen bir insanım. Siyasetin de tiyatro olduğunu iyi bilirim. Allah'a şükür inandığımız işte kimse bizim moralimizi bozamaz. Siyasi istismarcılarına sesleniyorum. Türkiye, orman yangınlarında dünyanın en iyilerinden biri.

Pakdemirli, "5,5 milyar fidan dikmiş bir teşkilatın başı olarak, ilk yağmurlarla bir giden fidanımızın karşılığında bin fidan dikeceğiz" dedi.

"DİĞER ÜLKELERİN TAKVİYESİYLE UÇAK FİLOMUZ 15'E ÇIKTI"

Türk Hava Kurumu'nun kullanılmayan uçaklarıyla ilgili konuşan Pakdemirli, "Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı. Bizim yaptığımız iş ciddi bir iş. Çocuk oyuncağı değil. Bize sahada her ekipmanın en iyisi gerekir. Miadını doldurmuş, ekonomik ömrünü doldurmuş ve uçmakta zorlanan bir ekipmanlara teşkilatımız bir karar aldı. Bizim THK ile asla bir problemimiz olmaz. Hava kurumunun uçakları yerine biz çok daha iyi ve modernlerini koyduk. Ayrıca helikopter filomuzu da 27'den 39'a çıkardık. Son günlerdeki takviyelerimizde de 45'e çıkardık. Son günlerde uçak filomuzu çeşitli ülkelerden takviyelerle 14-15'e çıkardık" ifadelerini kullandı.