CiddiGazete- Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nde kongre süreci, Ardahan İl Teşkilatı’nın kongresi ile başlamıştı.

İl kongreleri, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın sahaya çıkacağı ilk etkinlikler olarak planlanmıştı.

Ancak coronavirüse yakalanan Babacan, Ardahan’daki kongreye katılamamıştı.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, tedavisi tamamlanan Ali Babacan, yarın gerçekleştirilecek olan Çorum İl Teşkilatı Kongresi’ne katılacak.

“Hepimizin Devası”, “Biz hazırız” sloganlarıyla yapılan il kongre süreçlerinde Babacan’ın ikinci durağı 10 Ekim’de yapılacak Diyarbakır İl Teşkilatı Kongresi olacak.

Babacan’ın 11 Ekim’deki Batman ve Bitlis ile 17 Ekim’deki Erzurum kongrelerine de katılması bekleniyor.

SEÇİME GİRME YETERLİLİĞİ

DEVA Partisi’nin ekim ayı içinde seçime girme yeterliliği elde etmek için Siyasi Partiler Yasası'na göre, "İllerin en az yarısında (41 il) seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongresini yapmış olması” gerekiyor.

Ekim ayı içinde yapılacak kongreler ile bu şartın yerine getirilmesi hedefleniyor.

Büyük kongrenin ise aralık ayı başında yapılması planlanıyor.

‘VALİLİK VE KAYMAKAMLIKLARDA SORUN’

Kuruluş süreci ve teşkilat kurucularının atamalarında bir problem yaşamayan DEVA Partisi yetkilileri kongre sürecinde ise sıkıntılarla karşılaştıklarına dikkat çekiyorlar. Bazı illerde kaymakam ve valiliklerde yapılması gereken işlemlerin geciktirildiğine vurgu yapan yetkililer bunun kongrelerdeki gecikmelerin temel nedeni olduğunu söylüyorlar.

KONGRELERDEN SONRA ÜYE KAMPANYASI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre kuruluşunun üzerinden yaklaşık 7 ay geçen DEVA Partisi’nin üye sayısı yaklaşık 5 bin oldu. Parti yetkilileri pandemi koşulları altında yapılan kongre süreci nedeniyle üyelik başvurularını geciktirdiklerine, kongrelerin ardından bir kampanya yapılacağına dikkat çekiyor.

DEVA PARTİSİ’NİN OY ORANI

Yıl bitmeden kongrelerini tamamlayarak erken bir seçime hazır hale gelmek istediklerini belirten DEVA yöneticileri, oy oranlarıyla ilgili soruya ise “Bunun için erken” cevabını veriyor. Partilerine 'muazzam bir ilgi olduğunu' söyleyen kaynaklar, bu ilginin en sağlıklı ölçümünün de teşkilatlanma sürecinin tamamlanacağı aralık-ocak aylarından sonra yapılacak anketler ile ortaya çıkmaya başlayacağını ifade ediyor.