CiddiGazete- Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ali Babacan’ın genel başkanı olduğu Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanı olduğu Gelecek Partisi hakkında ilk değerlendirmesini dünkü MYK toplantısında yaptığını yazdı.

CORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ

“Koronavirüs nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın videokonferans yöntemiyle katıldığı AK Parti MYK toplantısı uzun bir aradan sonra dün ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapıldı. MYK üyelerine bir gün önce Covid-19 testi yapılırken, toplantı sırasında maske ve sosyal mesafeye dikkat edildi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli mesajlar verdiği öğrenildi” ifadelerini kullanan Selvi, Erdoğan’ın Babacan ve Davutoğlu hakkında şunları söylediğini yazdı:

YENİ PARTİLER İÇİN NE DEDİ?

“Erdoğan’ın AK Parti’den ayrılan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu partiler hakkında ilk kez değerlendirme yaptığı öğrenildi. Erdoğan’ın, DEVA ve Gelecek Partileri’nin ismini vermeden, ‘Ölü doğdular. Onlarla meşgul olmayın. Onları Ademe (yokluğa) mahkûm edin. Zaten CHP’ye yakın olmak onlar açısından en büyük ayıptır’ dediği ifade edildi.

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ YASASI

Abdulkadir Selvi, milletvekili transferini önlemeye dönük yasa değişikliğine de değinen Erdoğan’ın “Asla bu transferlerle ilgili değil, siyasi ahlakla ilgiliyiz. Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası üzerinde bir çalışma yapalım. Sonra bu çalışmayı değerlendiririz” dediğini ifade etti.

Selvi şöyle devam etti:

“Milletvekili transferi tartışmaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni kurulan DEVA ve Gelecek partileri seçime sokulmadıkları takdirde İYİ Parti’ye yaptıkları gibi milletvekili desteği verebilecekleri yönündeki açıklamaları üzerine başlamıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise milletvekili transferinin engellenmesi ve seçim barajını da içine alan yasa değişikliklerinin yapılması yönünde önerilerde bulunmuştu.”

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Abdulkadir Selvi, erken seçim tartışmalarına ilişkin ise şunları yazdı:

“Erken seçim konusunda iktidar ve muhalefet milletvekillerinin nabzını tuttum. CHP milletvekillerinin bir bölümünde erken seçim beklentisi var. Ama onun dışında AK Parti, MHP, İYİ Parti ve HDP milletvekillerinin öyle bir beklentisi yok. CHP’lilerin önemli bir bölümü de bu yıl beklemiyor. Erken seçimi savunanlar, “Ekonomik zorluklar başlayacak, o nedenle yıpranmadan seçime gider” tezini savunuyor. Karşı çıkanların gerekçeleri ise farklı. Ekonomideki zorlukların aşılacağını savunuyorlar. “Cumhurbaşkanımızın 3 yıl daha görev süresi var. Neden erken seçime gitsin” görüşünü dillendiriyorlar. Daha önemlisi, iktidar milletvekilleri de muhalefet milletvekilleri de erken seçim istemiyor.
Çünkü her seçimde Meclis’in yüzde 70’i yenileniyor. Milletvekili erken seçimi neden istesin? Seçime gidip gelmemek de var.”