CiddiGazete- Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli, AKP İstanbul Milletvekili Markar Eseyan'ın ölümü nedeniyle başsağlığı mesajı yayımlamadı. Bahçeli'den ve MHP'nin resmi sosyal medya hesaplarından başsağlığı mesajı yayımlanmayınca, milletvekilleri de her hangi bir paylaşım yapamadı.

MHP listesinden Meclis'e giren isimlerden sadece Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt Twitter mesajı paylaştı. Enginyurt'un Eseyan'ın hayatını kaybetmesi nedeniyle yayımladığı sosyal medya mesajı şöyle: "Uzun süredir kanser tedavisi gören Ak Parti MKYK üyesi ve İstanbul milletvekili Markar Esayanı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.

AK Parti camiasına, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."

MARKAR ESAYAN KİMDİR?

1969 İstanbul Şişli doğumlu Markar Esayan ilkokulu Bomonti Mıhitaryan, liseyi ise Özel Getronagan Ermeni Erkek Lisesi'nde okudu.

1995 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans eğitimini tamamladı.

Yüksek lisansını Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler bölümünde yaptı. Master tezi "19. Yüzyıl Ermeni Gerçekçi Edebiyatı'nda Sınıf Çatışmaları, Burjuvazinin Doğuşu ve Modernite" başlığını taşıdı.

1997 yılından beri aralıklarla yazdığı Agos Gazetesi'nde 2001 yılından itibaren Hrant Dink'in davetiyle "Dar Kapı" başlığı altında köşe yazıları kaleme aldı.

Esayan, etnik kimliğini temsil eden birçok sivil toplum örgütünün projelerinde çalıştı ve danışmanlık hizmeti verdi.

Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesinin ardından, Agos'un yayın hayatına devam edebilmesi için Etyen Mahçupyan ile birlikte çalıştı. Dink'in birinci ölüm yıldönümünden sonra Agos'tan ayrıldı, bir süre sonra da yazılarına son verdi.

2008 yılından itibaren, FETÖ'nün kontrolündeki Taraf Gazetesi'nde çalışmaya başladı.

"Arada" başlığı altında köşe yazıları yazmayı sürdürdü.

15 Aralık 2012 tarihinde, gazete yayın yönetmen ve yardımcısının ayrılığından itibaren gazetenin geçici yayın yönetmenliğini üstlendi. Daha sonra Oral Çalışlar ile birlikte, 25 Nisan 2013 tarihine kadar görevine devam etti.

Gazete bu dönemde başlayan Çözüm Süreci'ni destekleyen en etkili yayın organı oldu. Öyle ki "Akil İnsanlar Heyeti"ne en çok üye veren gazete ünvanına sahip oldu!

Eseyan, Taraf Gazetesi'nden ayrıldıktan sonra kendi web sitesinde yazılarını sürdürdü.

2013 yazından itibaren Yeni Şafak ve Daily Sabah gazetelerinde, Serbestiyet ve Turkey Agenda internet sitelerinde köşe yazmaya devam etti.

Bekar olan Markar Esayan, İngilizce ve Ermenice dillerini konuşup yazabilmekteydi.

Eseyan, 25. ve 26. dönemde AKP'den İstanbul milletvekili seçildi.

Anayasa Komisyonu, Türkiye - Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyeliği, Türkiye - Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.