CiddiGazete- Devlet Bahçeli, MHP'nin TBMM'deki grup toplantısında konuştu.

Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

- Beşeriyetin her zamankinden daha fazla huzura, dayanışmaya ihtiyacı olduğu bir tarih döneminden geçtiğini düşünüyorum.

- Çatışma dinamiklerinin yaygınlaşmış olması bu düşüncemin temelini teşkil etmektedir.

- Demir Perde soğuk savaşın nasıl ki simgesiyse Ukrayna’nın işgali de soğuk savaş sonrasının en ciddi krizlerinden birisi olarak sivrilmiştir.

- Rusya sözünde durmamış 2014'ten itibaren işgal planlarının aşama aşama tatbik etmiştir. Putin'in tutumu devletlerarası ilişkilerde geçerli kuralların a'dan z'ye ihlalinden başka bir manaya gelmemiş, gelmeyecektir.

- BM üyesi bir devletin toprakları çok tehlikeli biçimde saldırıya uğramıştır. Bu saldırı bütün vahametiyle sürmektedir.

- Aynı BM, yasadışı harekat karşısında cılız kınama mesajlarından başka hiçbir şey yapamamıştır.

PUTİN ÇELİŞKİ İÇİNDE

- Putin çelişki içinde bocalıyor. Putin yalancı şahitlik yaparak işgali haklı çıkarma çabasında. Kültürel yakınlıktan bir ülkenin işgal bahanesi çıkartılıyorsa, o zaman 3 kıta bizi anlatacak ve coğrafyalar durmaksızın bizi çağıracaktır.

- Donbas'ı Ukrayna'dan koparma hamleleri bölücülüktür. Esasen Ukrayna arada kalmış, güç blokları çemberinde sıkışmıştır.

- Putin'in nükleer silah tehditleri, askeri konvoyların sürekli gösterimi, meskun mahal çatışmaları, yollara dökülen insanların dramı aslında güç konsolidesini hedefleyen, ülkelerin vahşi hesaplaşma özetidir.

- Ukrayna madem NATO üyesi yapılmayacaktı, bunca yıl neden boş bahanelerle avutulmuştur. Ukrayna'yı savaş ortamına hapseden, diğer yanda Batılı ülkeler değil midir?

- Ahbazya ile Güney Osetya'yı Rusya’ya kaptırmak bir akılsızlığın mı yoksa bir pazarlığın mı eseri olduğu hâlâ tartışmaya açıktır.

- ABD ile AB ülkeleri küresel sahnenin ön tarafından yaptırım açıklarken arka tarafında Rusya ile mutabakat zemini aramadıklarını hiç kimse iddia edemeyecek, bize de yutturamayacaktır. Rusya’nın saldırganlığına yaptırımlar engel olamamıştır.

- Yeni dünya düzeni diye hikayesi yazılan çok bilinmeyenli karmaşık denklemin ABD ile Rusya arasında yeşeren bir al ver sürecinin mahsulü olduğunu görmek lazımdır.

- Geldiğimiz bu aşamada MHP olarak Rusya-Ukrayna arasındaki silahlı çatışmaların ivme kaybetmesi, süren yüksek gerilimin hafifletilmesi, barış için güçlü bir adım atılabilmesi maksadıyla Türkiye ve Dünya kamuoyu ile paylaşmak istediğimiz görüş ve düşüncelerimiz şunlardan ibarettir.

1. Ukrayna'nın siyasi ve toprak bütünlüğüyle, egemenlik haklarına mutlak suretle saygı duyulmalıdır.

2. Rusya ve Ukrayna arasında çok acil ateşkes rejimi tesis edilmelidir.

3. Rusya işgalden derhal ve ön şartsız vazgeçmeli, askeri unsurlarını geri çekmelidir.

4. NATO, doğuya genişleme stratejisini gözden geçirmeli, sanal korkular üreterek gücünü ve üye ülkeleri devamlı bir arada tutma anlayışından vazgeçmelidir.

5. Krizin çözülmesi için tek seçenek diplomasi ve diyalogtur. Müzakere arayışları memnuniyet vericidir. Ancak barış için yüreklere su serpen bir karar alınamamıştır.

"ACİL BİR ŞEKİLDE ATEŞKES SAĞLANMALIDIR"

- Ukrayna'nın siyasi ve toprak bütünlüğü ile egemenlik haklarına saygı duyulmalıdır. Rusya işgalden derhal vazgeçmeli askerlerini geri çekmelidir.

- NATO doğuya genişleme stratejisini geri çekmelidir. Acil bir şekilde ateşkes sağlanmalıdır. Krizin çözülmesi için tek seçenek diplomasi ve diyalogdur.

"UKRAYNA'YI İŞGAL EDEN PUTİN HAKSIZDIR"

- Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında mutabakat arayışları memnuniyet vericidir. Ukrayna'yı işgal eden Putin haksızdır. Fakat bu durum Rusya ile ticari ekonomik ilişkilerimizi zedelememelidir.