CiddiGazete- Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 7 Şubat Pazartesi günü Kızılcahamam’da düzenlenen toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2023’te yapılması planlanan seçimde yeniden aday olup olamayacağı tartışmalarına değinmişti.

Bazı çevrelerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olamayacağı yönünde “husumetle pekişmiş karanlık propagandalarına şimdiden başladığını”, bu iddianın yasal ve anayasal hiçbir temelinin ve nesnel gerçekliğinin bulunmadığını ifade eden Bahçeli şu ifadeleri kullanmıştı:

‘EN AZ ÜÇ DÖNEM KURALI’

“Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk cumhurbaşkanıdır ve tekrar aday olmasının önünde de herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Şayet bu maksatlı ve mesnetsiz tartışma genişletilip, Sabih Kanadoğlu ve buna benzer kuşkulu isimler ortamı germeye kalkışırlarsa üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmekten kaçınmayız, çekinmeyiz, geri durmayız. Nitekim Cumhurbaşkanı’nın en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız. Hiç kimse bulanık suda balık avlamasın, kutuplaşmadan rant devşirmenin hevesine kapılmasın, Sayın Erdoğan’ın önünü keseceğini zannetmesin, ham hayal peşinde de koşmasın.”

'MHP’NİN 5 STRATEJİK HEDEFİ'

Devlet Bahçeli, Kızılcahamam kampının son gününde yaptığı konuşmada ayrıca MHP’nin 5 stratejik hedefini şöyle açıklamıştı:

“Milliyetçi Hareket Partisi Cumhur İttifakı’nın vatan ve millet sevgisiyle pekişmiş ahlaki ilkelerine bağlı ve sadık kalacaktır. Bu bizim birinci stratejik hedefimizdir.

Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bütün kurum ve kurallarıyla işlerliği ve ilerleyip güçlenmesi için insanüstü bir çaba gösterecektir. Bu bizim ikinci stratejik hedefimizdir.

Milliyetçi Hareket Partisi, 2023 yılının Haziran ayında TBMM’nde milletvekili sayısını azami düzeye çıkarıp Cumhur İttifakı’nın Anayasa’yı değiştirme çoğunluğuna ulaşması, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrardan ve açık ara farkla Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için olağanüstü bir mücadele azmi sergileyecektir. Bu bizim üçüncü stratejik hedefimizdir.

Milliyetçi Hareket Partisi, terörün kökünü kazıma, bölücülüğün kafasını koparma seferberliğinde her fedakârlığı seve seve yapacak, desteğini önşartsız verecek, bilahare milli ve yerli bir ekonominin tesisi ve temini için üzerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin icra edecektir. Bu bizim dördüncü stratejik hedefimizdir.

Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle uyumlu, en geniş demokratik katılımın sağlandığı, toplumun her kesiminin önerilerinin dikkate alındığı, Başkanlık Sistemi’ni kurumsallaştıran yeni bir anayasanın hazırlanması konusunda çalışacak ve bu uğurda siyasi faaliyetlerini yoğunlaştıracaktır. Bu bizim beşinci stratejik hedefimizdir.”

'HEDEF 2023 DEĞİL 2033'

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, MHP’li kurmaylar, Bahçeli’nin “üç dönem” kuralı ile ilgili yaptığı açıklamanın, “Milliyetçi Hareket Partisi, 2023 yılının Haziran ayında TBMM’nde milletvekili sayısını azami düzeye çıkarıp Cumhur İttifakı’nın Anayasa’yı değiştirme çoğunluğuna ulaşması, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrardan ve açık ara farkla Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için olağanüstü bir mücadele azmi sergileyecektir” stratejik hedefine dayandığına işaret ediyor.

Söz konusu haberde şu ifadelere yer veriliyor:

“MHP’ye göre Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişiyle birlikte Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı olmasının önünde bir engel bulunmuyor. Muhalefetin, parlamenter sistem ile cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini “birbirine karıştırdığı” öne sürülürken, anayasanın da “mevcut sistem içinde değerlendirilmesi gerektiğine” atıfta bulunuluyor.

Ancak muhalefetin, Erdoğan’ın 2023 yılında cumhurbaşkanı seçilmesi halinde “anayasa” üzerinden yeniden “tartışma başlatacağını” savunan MHP kanadı, bu nedenle önceliğin 2023 seçimleri olduğuna dikkat çekiyor. Cumhur İttifakı’nın 2023 seçimleri sonrasında parlamentoda “anayasayı değiştirme çoğunluğuna ulaşacak milletvekili sayısına ulaşmanın” öncelikli amaç olduğu dile getirilirken “Cumhur İttifakı 2023 seçimleri sonrası parlamentodan aldığı güçle anayasa değişikliğini de yapacaktır” yorumunda bulunuyor.

Bahçeli’nin bu nedenle 2023 seçimlerine bir buçuk yıl gibi bir süre kala seçim hedefini ortaya koyduğunu ve “siyaseten bir hamle yaptığına” dikkat çekilirken, bu hamlenin altında yatan neden de “Hedef 2033” olarak açıklıyor. Bu hedefe göre MHP, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını 2033’e dek destekleyecek.

‘2028’DE DE ADAYIMIZ ERDOĞAN’

MHP’nin, Erdoğan’ın 2028 yılındaki Cumhurbaşkanlığı adaylığına da destek vereceğinin altı çiziliyor. Böylece Erdoğan’ın 2028’deki seçimlerde de cumhurbaşkanı seçilmesi halinde “2033 yılına dek Cumhurbaşkanlığı makamını temsil edebileceğine” işaret ediliyor.

Öte yandan Bahçeli’nin sözünü ettiği “yasal düzenleme” sözlerinin perde gerisinde de anayasaya uyum kapsamında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası’nın olduğuna dikkat çekiliyor. İlgili yasanın 3. maddesinde de “Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” ifadesi yer alıyor.

MHP kanadı, “Eğer muhalefet Erdoğan’ın adaylığı karşısında 2007 yılındaki gibi anayasayı ‘yanlış yorumlayarak’ hamle yapmaya kalkarsa, biz de Cumhur İttifakı olarak muhalefetin bu hamlesine karşı Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası’nın 3. maddesinde düzenlemeye gider, gerekeni yaparız” değerlendirmesinde bulunuyor.