CiddiGazete- Coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınacak yeni tavsiye kararları için Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 17.00’de toplandı. Kritik toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarda bulundu. Güncel verileri açıklayan Bakan Koca, 922 yeni vakanın olduğunu, 17 kişinin ise hayatını kaybettiğini söyledi. İllerdeki vaka sayılarına da değinen Koca, "Özellikle vaka sayısının yüzde 60 oranında olduğu İstanbul'u biliyoruz. İstanbul, İzmir gibi illerimizde vaka sayılarının azaldığını ve bu illerimizde daha kontrollü olduğunu söyleyebilirim. Özellikle 1 Haziran sonrası Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'da kısmi bir artış olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

- En yakın çalışma arkadaşlarım içinde yer alan ve bizlerle mesai yapan bakanlık görevlilerimize sevgi ve takdirlerimi ifade etmek istiyorum.

- Salgının seyrini takip eden il sağlık müdürlüklerimizi, filyasyon ekiplerimizi gelinen nokta için kutluyorum. Salgınla mücadelede 83 milyonla edinilen başarı, sağlık yatırımlarından güç alan bir başarıdır.

- Ülkemiz corona virüs sebebiyle uygulanan kısıtları ve tedbirlere tam uyulacağı inancıyla bu kısıtlar kaldırıldı.

- Normalleşmenin şartı, virüsün kökü kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe, hijyen kuralına göre düzenlemek. Ülkemizin kısıtları büyük oranda kaldırdı. Virüsün kökü tamamen kazınana kadar tedbirlere uymamız gerekiyor.

- 65 yaş üstünde hastalığa yakalanma oranı kısıtlama sonrası yüzde 7,5 oranında düştü. 65 yaş üstünün hastalığa yakalanma oranı yasak sürecinde yüzde 50 azaldı, bu bilgiler unutulmamalı.

- Büyük bir sınav verdik, şimdi bu sınavın finaline hazırlanmalıyız.

- Dünkü kabine toplantımızın akabinde Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan kararlarla 18 yaş altıyla ilgili kısıtlamaların tümü kaldırıldı.

- Bu yaş grubu hastalığı belirtisiz yaşayan, bulaştırıcılıkla potansiyeli olan gruptur.

- Kısıtlar, yayılıma ve kayıplara engel oldu. Umarım gençlerimiz ve büyüklerimiz bu serbestliği hem bir hak hem de hak edilmiş bir teşekkür olarak görürler.

“DAHA MUTLU BİR ÜLKE OLACAĞIZ”

- Normale dönüşün geri dönüşsüz olmasını sağlarsak daha mutlu bir ülke olacağız. Kontrollü sosyal hayatın amacı, geriye dönüş yolunu kapatmaktır.

- Bu hayat tarzından taviz vermeyelim. Normalleşme sürecinde kılavuzumuz riskin devam ettiği gerçeğidir. Son vakayı görmek, tedbirlere uyumla söz konusudur.

- Önümüzdeki hafta, Dünya Sağlık Örgütü’nün verileriyle birlikte 6 aylık süreçle ilgili size genel bir değerlendirme yapacağım.

GÜNCEL VERİLER AÇIKLANDI

- Bugünkü verilere göre 922 yeni vaka var. Bugün hayatını kaybedenlerin sayısı 17, düne göre biraz daha bir düşüş söz konusu. İyileşen kişi sayısı 2 bin 241. Toplam test sayımız 36 bin 521. Yoğun bakımda tedavisi devam eden hasta sayımız 631, entübe edilen, cihaza bağlı olan hasta sayımız düne göre bir düşüş içinde, 280.

HAVALİMANLARI AÇIKLAMASI

- Dünyada özellikle bu normalleşme döneminde uçuşlarla ilgili çok büyük tartışmalar olduğunu biliyorsunuz. Özellikle şirketler ve ülkeler yoluyla bu uçuşların nasıl yapılabileceği konusu çok tartışıldı ve Avrupa ülkeleri, bu süreçte havalimanlarında test yapılmasını önermedi.

- Avrupa ülkeleri de önermiyor, yapmıyor. Biz Türkiye’de özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde, oteller de dahil olmak üzere oralardaki yerleşim yerlerini sertifikalandırarak ve nasıl hareket etmesi gerektiği, çalışanların çalışma şekilleri dahil olmak üzere tüm detayları belirlendi.

- Burada Avrupa’dan farklı olarak şunu yapmak istiyoruz, gelen bütün herkesi sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. Herhangi bir semptomunun olup olmadığını bilmek istiyoruz.

“60 ÜLKE DAHA EKLENDİ”

- En ufak bir şüpheli durum olduğunda, hastanede tedavisini planlıyor olacağız. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı ve THY ile birlikte, Ulaştırma Bakanlığımızla da birlikte, hangi ülkelerin hangi takvimle bu seferlerin, uçuşların, izinlerin verilebileceğini de belirlemiş olduk. Bunu ülkelerle birlikte yaptık.

- Bugünden itibaren planlamıştık, 90 ülkeyi belirledik. Son 60 ülkeyi daha ekledik. Almanya ve Rusya’ya açılma takvimi olarak, ülkelerle görüşülerek takvimde mutabık kalmaya çalışıldı.

- Bu ülkelerdeki bulaşın, vaka durumunun ne olduğunu bilmek istiyoruz, yani test yapmak istiyoruz. O ülkeyle ilgili seferler yapıldığında, toplamda öngörülebilir bir düşüklüğün olduğunu anlarsak daha sonra örneklem yöntemiyle devam etmek istiyoruz. Risk tespit ettiğimizde yeniden değerlendireceğiz.

“ÇOK BÜYÜK FONKSİYON ELDE ETTİK”

- Biz Türkiye olarak, 65 yaş üstü kısıtlamadan son derece büyük bir fayda gördüğümüzü özellikle söylemek istiyorum. Ve halen 65 yaş üstü ve kronik hastalara vermiş olduğumuz değeri, DSÖ daha yeni yeni fark ediyor. Ve maske kullanımında 65 yaş üstünün kullanılması gerektiğinin farkına vardı.

- Toplum bilimi kurulu özellikle bizim, ikinci dönem, yani normalleşme, yeni normal, kontrollü sosyal hayat olarak adlandırdığımız dönem için çok büyük bir fonksiyon icra edecek.

- Bilim Kurulumuz daha çok tıbbi boyutuyla fonksiyon gördü. Bundan sonraki süreçte, özellikle vatandaşımızın psikolojik ve sosyolojik etkilerini de konuşacağımız ve bunları da değerlendireceğimiz bir dönem olduğunu görüyoruz.

- Bunu barometreyle, yer yer çalışmalarla görmek istiyoruz. Bunu primer anlamda psikolog, psikiyatri, sosyoloji, din ile ilahiyatçı olmak üzere sosyolojik ve psikolojik yönlerini irdeleyebileceğimiz bir dönem olduğunu görüyoruz ve bu kurulu böyle öngörüyoruz.

- Toplum Bilimleri Kurulumuzundan beklentilerimiz var. Önümüzdeki haftalar, günler daha doyurucu yapılanları aktarma çabasında olacağız.

İLLERDEKİ VAKA DURUMU

- Özellikle vaka sayısının yüzde 60 oranında olduğu İstanbul’u biliyoruz. İstanbul, İzmir gibi illerimizde vaka sayılarının azaldığını ve bu illerimizde daha kontrollü olduğunu söyleyebilirim. Özellikle 1 Haziran sonrası Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’da kısmi bir artış olduğunu söyleyebiliriz.

- Diyarbakır’da son 3-4 gün bir yükseliş içinde, 100 vakaya kadar çıkan bir artışı görüyoruz. Burada genel bir artıştan öte, kültürel, sosyal ve nişan gibi etkinlikler sonrası artışın olduğunu görüyoruz.

- Buralarda özellikle filyasyon çalışmalarımızı yoğunlaştırmış durumdayız. Tedbirler noktasında katı davranmamız gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

- Ankara’da da bir yükseliş içindeydi, bugünden itibaren düşüşe geçmiş oldu. Konya’da iki fabrika ve bir yerleşim yerinde bir artış olduğunu gördük ama bugün itibariyle bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz.

- Sosyal ve kültürel etkinliklerde mutlaka mesafe kuralına, ve mutlaka herkesin maskeli olmasına dikkat etmemiz gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

65 YAŞ KISITLAMASI

- Biz aslında 65 yaş üstü büyüklerimizin, bu dönemde özellikle korumak amaçlı bir uygulamaydı. Çünkü 65 yaş üstü direncin düşüklüğüne bağlı olarak istemediğimiz sonuçların olduğunu biliyoruz.

- Geçmişe dönük rakamlara baktığımızda bunu görüyoruz. Bir hareketliliğin, belli saatlerde sağlanması gerekiyor. Aslında 10 saat gibi bir zaman dilimini büyüklerimizin dışarıda kullanması gerekmiyor.

- Kimisi güneşe göre, kimisi işlerini takip etme açısından belli saatleri kullanabilir. Büyüklerimizin kendi sağlıkları için zaman dilimlerini dışarıda geçirmelerini, diğer zaman dilimini evde geçirmelerini istiyoruz.

“HAFTA SONU, HÜKÜMETİMİZİN KARARIYDI”

- Hafta sonu özellikle, bu anlamdaki karar hükümetimizin bir kararıydı. Ve özellikle bu çerçevede bilim kurulumuzun daha önce söylediğim şekliyle gündemine gelmemişti. Ama bilim kurulumuzda genel olarak hareket serbestliğinin büyüklerimiz için gerekli olduğunu söylemişti, ben de ifade etmiştim.

- Sayın Cumhurbaşkanımızın toplumdaki genel beklenti doğrultusunda bütün detaylarıyla açıkladığı açıklamasını hepimiz görmüş olduk.

- Bu anlamda alınan bir kararın hangi sebeplerle alınmışlığını görmüş olduk. Daha önce alınan karar hükümetin kararıydı, toplumun beklentisiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan gerekli açıklamayı yapmıştı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET

- Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artık duymamamız gerektiğini düşünüyorum. Hayatını ortaya koyarak bir gayret içine giren sağlık çalışanlarımızın böyle bir şiddet olayıyla karşı karşıya kalmaları kabul edilebilir değil.

- Yüce Meclisimizin şiddete yönelik yasa hazırladığı dönemde böyle bir olay yaşamamalıydık. Erken dönemde salıverildikleri şeklinde haber oldu ama ben yargımızın gerekeni yapabileceğine inanıyorum.

“ANTİKOR ÇALIŞMASINI ÖNEMSİYORUZ”

- Antikor çalışma çok önemsediğimiz çalışma. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü ile bir karşılıklı dönemi değerlendirme görüşmemiz oldu. Uzun süreli bir video konferans görüşmesi oldu. Bu konudan bahsettim.

- Avrupa’da bu denli büyük çapta çalışma olmadığını sonuçlarını merakla beklediklerini söyledi. Bu testin kimlere yapılacağı şu an belli. Sadece PCR değil kan örneklerine de bakılmış olacak.

“İKİ HAFTA İÇERİSİNDE 81 İLDE BİTMİŞ OLACAK”

- Bütün Türkiye için bu planlandı. Şu an 8 ilde başlandı, yarın 5 il planlanmış olacak. İki hafta içerisinde 81 ilde bitmiş olacak.

- Toplumdaki bağışıklık durumumuzun düzeyini il il, bölge bölge bitirmiş olacağız. Aktif vaka oranımızın ne olduğunu görmüş olacağız. Sürü bağışıklığının ne kadar gerçekçi olup olmadığını da görmüş olacağız.

- Sonuçlar çıkınca bunu daha net Bilim Kurulumuzla tartışmış oluruz. Gerçekten dünyaya örnek olacak bir çalışma olduğunu bilelim. Bunun sonuçlarını çok tartışacağımızı, yayın haline getireceğimizi söyleyebilirim.

“İLACA NE ZAMAN BAŞLADIĞINI BİLİYORUZ”

- Vaka sayısının azalması, hastane yükünün düşmesi ve özellikle vefat sayılarının azalmış olmasıyla normalleşme dönemine geçmiş oluyoruz.

- Virülansın azalmış olması bizi sevindirir. Şu ana kadar virülansın azaldığına dair dünyada ortaya konmuş bir çalışma yok. Virüsün nasıl bir virüs olduğunu, bulaşıcının nasıl olduğunu, tedavide sonuç aldığımız ilaç ve benzeri yaklaşımlar olduğunu, bunlardan fayda gördüğümüzü daha önce söylemiştim.

- Erken dönemde ilaca ne zaman başladığını biliyoruz. Birçok tedaviyi iyi biliyoruz ve sonuç aldığımızı biliyoruz. Şu anda virülansla ilgili bir sonuç elde edilmediğini biliyoruz.