CiddiGazete- Dünya Gazetesi'nin sorularını yazılı cevaplayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "2022 yılı genelinde maliyet yönlü baskılar, döviz kurunun gecikmeli etkisi, küresel enerji fiyatlarının etkileriyle enflasyonun yüksek seyretmesi beklenmektedir. Yıl sonunda enflasyonun atılan kararlı adımlarla gerilemesini bekliyoruz" dedi.

SAVAŞA PARANTEZ!

Nureddin Nebati Rusya ve Ukrayna savaşına da parantez açarak şunları kaydetti:

"Son olarak, iki ülkenin tarım ürünlerinde önemli ticaret ortaklarımız olması sebebiyle, tarım sektörünü etkileyebilecek gelişmeler de yakınen takip edilmektedir. Elbette bu risklerin ülkemiz ve diğer ülke ekonomileri üzerindeki etkileri, savaşın süresine ve boyutuna bağlı olarak değişebilecektir. Ekonomi yönetimi olarak, bütün bu gelişmeleri ve olası etkileri paydaş kurumlarımızla birlikte yakından takip ediyor ve söz konusu gelişmelerin ekonomik boyutlarını tüm alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz."

YAĞ TARTIŞMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati yağ tartışmasına değinerek şunları söyledi:

"Yokmuş gibi yaparak alın diye sevk edenler bu ülkeye kötülük yapıyor. Hiçbir şey yapmasak bile Temmuz ayına yetecek kadar stokumuz var. Buradan açıkça söylüyorum; bunun altında kalırsınız. Sanal, sonradan üretilmiş fotoğraflarla, Türkiye'de yağ bitti gibi ihanete varan noktalara sürükleyenlerle bir iletişimimiz olacak. Türkiye'nin üzerine oyun oynanmasına izin vermeyiz."

FARKLI AÇIKLAMALAR

Öte yandan Nureddin Nebati, daha önce de enflasyonun düşeceği tarihe ilişkin farklı açıklamalar yapmıştı.

Geçen ay Bloomberg'e bir açıklama yapan Nureddin Nebati, enflasyonun ocakta pik yapacağını fakat 2023 seçimlerine Türkiye'nin enflasyonda tek haneyle gireceğini söyledi. Nebati dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte enflasyonda mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını ve sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini belirtmişti.

Geçen haftalarda yeni bir açıklama yapan Nebati, enflasyonun nisan ayında zirveye ulaşacağını fakat yüzde 50 seviyesini aşmayacağını söyledi. Bakan Nebati daha önce enflasyonun ocak ayında zirve yapacağını düşündüklerini belirtmişti.