CiddiGazete- Korkusuz gazetesi yazarı Ahmet Takan, "Ağbal’ın başını Kılıçdaroğlu mu yedi?.." başlıklı bugünkü köşe yazısında Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınması ve kabine değişikliğini ele aldı.

Ahmet Takan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Hani bir zamanlar Ankara’da bakılan papatya falları vardı ya!.. AKP büyük kongresi bitti. Heyecanla Bakanlar Kurulu’nda yapılacak değişiklikler bekleniyordu. Eş zamanlı olacaktı... Marmaris’e kısa bir tatile giden AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın dönüşü bekleniyordu. Ne oldu? Suyunu çekti pilav mı oldu?.. Saray kaynaklarına sorduğumuzda hep “Eli kulağında, her an açıklanabilir” cevabını alıyoruz... Onca yaşadığımız hayati kriz içinde ne kadar ilginizi çeker bilemiyorum ama biraz kulis aktarayım:

Saray da sıkıntı çok büyük!.. Bakanlıklara adam mı bulunamıyor?.. Yoo!.. Lacileri çekmiş çok sayıda isim telefon elinde “hazır ol”da bekliyor. Durum bildiğiniz veya tahmin edebileceğiniz gibi değil. Ekonomi yönetimi nasıl şekillenecek, bazı bakanlıklar bölünürse başlarına kimler geçirilecek?.. Yeni Bakanlar Kurulu’nun yapısı sayesinde ABD Başkanı Biden’dan beklenen telefon gelir mi?.. Cevabı bulunması gereken o kadar çok soru var ki!..

Şöyle bir hatırlayın... CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu iki de bir Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarının nereye gidip durduğunu soruyordu ya:

"128 milyar doları, yani tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan parayı soruyoruz. 128 milyar dolar çok büyük bir rakam. Erdoğan, bu parayı kriz mücadelesinde kullandık diyor. Peki, kargaşayı önledin, güzel. Dövizi düşürdün o da güzel. Ama esas soru şu: 128 milyar doları kime sattın, kimlere sattın?

- Merkez Bankası yaptığı tüm döviz satışlarını duyurur. 128 milyar dolarla ilgili hiçbir duyuru yok. Erdoğan’a beş soru soruyorum. 1- 128 milyar doların satışı hangi yöntemle yapıldı? 2- Bu satış hangi tarihlerde yapıldı? 3- Hangi kurdan ne kadar döviz satıldı? 4- Bu ticaretin alıcıları kimlerdir? 5- Bu satış işleminin altında kimlerin imzası var?

- Sen ve damadın el ele verdiniz Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarını Londra’daki bir avuç tefeciye teslim ettiniz! Sorumlusu sensin."

-

Saraydaki kaynaklarıma göre, Tayyip Erdoğan, Naci Ağbal'ı Merkez Bankası Başkanlığı görevinden bu sorular yüzünden almış. Kaynağımın ifade ettiğine göre, Ağbal’ın yaptığı bazı kurcalamalar ve soruşturmalar Erdoğan’ın hoşuna gitmemiş, bazı bilgilerin bu yüzden CHP’ye ulaştığı sonucuna vararak -tabi bu arada çok da kızmış- Naci Ağbal’ı görevden almış. Ha, bu arada!.. Naci Ağbal’ı hâlâ Maliye Bakanlığı bekleyen isimler arasında da sayıyorlar...

Saray kulislerinde bir ara eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ismi gündemdeydi ama yine ne olduysa ondan vazgeçildi. Şu anda sıkça İş Bankası eski Genel Müdürü Adnan Bali konuşuluyor. Son ulaştığım bilgilere göre, Bali, kendisine iletilen teklifi ısrarla kabul etmemiş. Bali, ikna olmazsa Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın Maliye Bakanlığı'na getirilebileceği, Lütfi Elvan'ın da Hazine'den sorumlu olarak göreve devam edebileceği söyleniyor. Tarım Bakanlığı için de Amerikan Cargill firmasının Türkiye'deki temsilciliğinde görev yapan çok ünlü bir yetkilinin ismi dolaşıyor. Cumhurbaşkanlığı kabinesinin güvenlik kanadı da pek sıkıntılı!.. Saray koridorlarında, güvenlik alanındaki yetki çekişmeleri yüzünden bazı bakanların birbirine sert girdiği, tartışmaların sinkaflı küfürlere kadar vardığı anlatılıyor.

Anlayacağınız; saray, yeni kabineyi Biden başkanlığındaki ABD yönetiminin hoşuna gidecek 5-6 bakan ile oluşturmaya çabalıyor. Fakat, Beyaz Saray’dan beklenen telefon sinyallerinin hala gelmemesi ve içerdeki dengeler yüzünden meydana gelen şiddetli kavgalar işi zora sokuyor... Ankara'daki laci takım elbiseliler ise rahat uyku uyuyamıyor!.."