CİDDİGAZETE/özel

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, pazar sabahına şokla uyandı. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın 24 Haziran seçimleri öncesi başlayan isyanı, bugün sosyal medyada patladı.

Sabah saat 10.00’da twit atan Saatcı, “Günaydın. Herkese iyi pazarlar. Böyle ittifak olmaz. Bu iş düzeldi, düzeldi. Aksi takdirde şahsım Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayıdır. Biz aday olacak bir kapı buluruz” dedi.

Çok az insanın bildiği Akşener-Saatcı rahatsızlığı da böylece duyulmuş oldu.

SAATCI NEDEN İSYAN ETTİ?

İYİ Parti, ittifak kapsamında Muğla Büyükşehir’e aday çıkarmadı, CHP adayını destekleme kararı aldı. Buna karşılık, Muğla’nın tüm ilçelerinde CHP seçimlere ayrı girme konusunda anlaştı. İlçelerde oylar bölününce AK Parti iddialı duruma geldi.

Behçet Saatcı, Büyükşehirde CHP’ye verilen destek karşılığında, İYİ Parti'nin seçim kazanabileceği yerlerde CHP’nin aday göstermemesini istedi.

İttifak görüşmelerini yapan Genel Sekreter Cihan Paçacı ve Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’a, ardından Meral Akşener’e durumu arz etmesine rağmen sonuç alamadı.

Muğla'da rantı yüksek Bodrum’a kitlenen İYİ Parti genel merkezi, burada Koray Aydın’ın iş ortağı Mehmet Tosun'u CHP’den aday gösterdi. Saatcı, AKP-MHP ittifakı karşısına, CHP-İYİ Parti ittifakıyla çıkmak istemesine rağmen bu talep, Bodrum için yapılan pazarlıkların gölgesinde kaldı ve gerçekleşmesi. CHP ve İYİ Parti, Fethiye'de ayrı ayrı aday gösterme kararı aldı. Bu tabloda da AKP-CHP ittifakı bir adım öne geçti. Saatcı, uyarılarına kulak tıkayan İYİ Parti genel merkezine isyan etti.

BEHÇET SAATCI KİMDİR?

MHP'den Fethi’ye Belediye Başkanıyken, Kürtçe bayram kutlama mesajını afiş yaptırdı ve Türkçe’ye destek vermek için “Anlayabiliyor musunuz?" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bunu anlayamadı ve "Kürtçe afiş yaptırdı" gerekçesiyle Behcet Saatcı'yı disiplin kuruluna sevk etti. Saatcı da Merkez Disiplin Kurulu'nun ihraç kararını beklemeden MHP'den istifa etti.

İŞTE SAATCİ'NİN HAYATI:

1957

Akdeniz’in şirin ilçesi Fethiye, meydana gelen 7.2’lik bir depremle yerle bir oldu. Çok büyük acıların ve yoklukların yaşandığı bu yıl, aynı zamanda bugünün modern Fethiye’sini oluşturan Behçet Saatcı’nın da doğduğu yıldı. Orta gelirli bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen Behçet Saatcı, ilk, orta ve lise tahsilini Fethiye’de tamamladı. Öğretmenlerinin deyimi ile, o yaşlarda da liderlik ruhu taşıdığı söylenen Saatcı, arkadaşlarının içinde aktif görevler alır, sınıf başkanlığı yapardı. Daha sonra Marmara Üniversitesi, İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi bölümünü kazanan Saatcı, İstanbul’daki eğitimini, aynı üniversitenin toplu konut kooperatifi kursu ile tamamladı. Daha sonra memleketine dönen Saatcı, Fen Bilimleri Öğretmeni Nesrin Saatcı ile hayatını birleştirdi ve 1987 yılından 1999’a kadar Fethiye’de toplu konut işi yaptı.

Yıl 1999

Fethiye siyasetinde kişiliği ve dünya görüşü ile ön plana çıkan Behçet Saatcı, Mahalli İdareler seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi tarafından, Fethiye Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi. Diğer adayların yoğun seçim faaliyetlerine nazaran, seçim çalışmalarında, daha sade, kimseyi karalamadan, Fethiye için birleştirici bir politika çizerek halkın güvenini kazanan Saatcı, yılların siyasetçisi güçlü rakiplerine rağmen sürpriz bir şekilde Fethiye Belediye Başkanlığı’nı kazandı.O yıllarda ilçeden çok, büyük bir köy havasının hakim olduğu Fethiye, seçtiği belediye başkanının partisinin de koalisyon hükümetinde yer alması ile, iktidardan destek alacağını bekliyordu. Ancak, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve ülke ekonomisini çökme noktasına getiren Marmara Depremi, tüm bu umutları da yerle bir etti. Yılların sorunlarını biriktiren, turizmden istediği payı bir türlü alamayan ve hala büyük bir köy olan Fethiye, yeni belediye başkanının tarihi sözü ile taşın altına elini koydu; “Herkesin, Fethiyemiz için yapabileceği bir şeyler vardır!” Belediye Başkanı Behçet Saatcı, bu sözüyle tüm siyasileri ve halkı, Fethiye için birlik olmaya, Fethiye’yi ben-sen kavgası yapmadan birlikte yönetmeye davet etti. Çalışmalarına siyasi parti farkı gözetmeksizin başlayan Saatcı, halktan bahsederken, hep “55 bin kişilik Büyük Fethiye Ailem” diye hitap eder, kendisinden bahsederken; “Ben Büyük Fethiye Ailemin hizmetkârıyım” derdi. Bu hizmet anlayışı ile, alışık olmadığı bir başkan ve belediye ile karşılaşan Fethiye halkı, Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın hep arkasında oldu. Saatcı dönemi ile başlayan değişim ve gelişim rüzgârı, beş yılda tüm Fethiye’ye yayıldı ve büyük bir köy olan Fethiye, artık modern bir şehre dönüşmeye başladı. Belediyeciliğin sadece yol, kaldırım yapmak ve çöp toplamaktan ibaret olmadığını gösteren Saatcı, halkın kültürel ve sosyal ihtiyaçlarına yatırım yaparak, 2004 yılında yapılan yerel seçimlere de adaylığını koydu.

Yıl 2004

Yapılacak olan yerel seçimler öncesi, birçok partiden teklif alan Saatcı, yine partisi MHP’den aday olacağını açıkladı. Alnının akıyla halkının karşısına çıkan Behçet Saatcı, tüm karalama kampanyalarına rağmen Fethiye tarihinde görülmemiş bir farkla yeniden Fethiye Belediye Başkanlığı’na seçildi. Hizmetkârı olduğu Fethiye, Saatcı’ya, kendisine en yakın üç rakibinin toplamından daha fazla oy vererek “Değişim ve gelişim rüzgârına devam!” dedi. İktidar yardımı olmadan, sadece şimdi 70 bin’e yükselen “Büyük Fethiye Ailesi’nden aldığı destekle, ülke genelinde adından söz ettiren Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye’yi dünya kenti yapmak için çalışıyor. İki çocuk babası olan Saatcı’nın Fethiye’ye kazandırdığı başlıca hizmetler, Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Tesisleri, Yeni Belediye Binası, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi, Huzurevi, Hal ve Pazaryeri, Fethiye Evi, Kadın Konuk Evi, Çoçuk Bakım Merkezi, Marina, içerisinde Şehitler Abidesi ve Türk Büyükleri Meydanı da bulunan yeni sahil bantları, Deniz Gözlem Evi, Hayvan Barınağı, Yeni Belediye İş Merkezi, Yeni Otogar, Toplu Konutlar ve Fethiye Belediyespor Kulübü. Bu hizmetlerin yanında kültürel ve sosyal hizmetlere de önem veren Saatcı, aynı zamanda 1. Lig’e doğru emin adımlarla ilerleyen, daha önce iki yıl başkanlığını yaptığı Fethiyespor’un, Onursal Başkanlığı’nı da yapıyor.

Yıl 2009

2009 yılı Mart ayının 29’unda yapılacak olan yerel seçimler öncesinde de yaptığı hizmetler ve kişiliği ile gönüllerde taht kuran Başkan Saatcı, muhalifler tarafından her ne kadar karalama politikasına maruz kalsa da yine 80 bin kişilik Fethiye ailesinin desteğini arkasına aldı. Yüzlerce hizmetine karşılık Fethiyeliler’de Başkanları Behçet Saatcı’yı 3. kez destek vererek Fethiye’de bir ilki de gerçekleştirdiler. Saatcı, Fethiye tarihinde 3 kez üst üste belediye başkanlığına seçilen ilk Belediye Başkanı unvanını alan isim oldu.

Fethiyeliler ile siyaset üstü bir bağ kuran Başkan Saatcı, bu dönemde de projeler ve sosyal faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Özellikle Fethiye’de kültürel festivaller ve sportif etkinlikler gerçekleştirerek ilçenin adını Türkiye’de duyuran ve ilçeyi en iyi şekilde tanıtan Başkan Behçet Saatcı, onursal başkanlığını devam ettirdiği Fethiyespor’un PTT birinci lige çıkmasında büyük emeklerde sarf etti. Başkan Saatcı yol, su, çöp belediyeciliği haricinde Trafik Eğitim Parkı, Dernekler Binası, D10 kanalı, 3. Etap Sahil Bandı düzenlemesi, Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Fethiye Belediyesi Fen Lisesi, Sosyal Tesisler, Engelliler Parkı, Beşkaza Meydanı gibi birçok projenin altına imzasını attı.

Başkan Saatcı, kendi ifadesi ile hizmetkârlığa 2009 yılı sonrasında da hız kesmeden devam ederken, bu dönem aynı zamanda siyasi gelişmelerin ve gözle görülür yapılan haksızlıkların dönemi de oldu. Bayram mesajı için astırdığı Türkçe, Kürtçe karışımı billboardlar ile TEK DİLİN yani Türkçe’mizin vurgusunu yapan ve 2013 yılında Ak Parti hükümeti tarafından açılımı gerçekleştirilen Demokrasi Paketi’ne atıfta bulunan Başkan Saatcı, MHP genel merkezi tarafından ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Saatcı da, “Kendi ipimizi kendimiz çekeriz” diyerek 40 yıl hizmet ettiği partisi MHP’den istifa etmek zorunda kaldı.

Yaşanan süreçte astırdığı bayram mesajında yer alan, “Anladınız değil mi? İşte bu yüzden; Tek Millet, Tek Vatan, Tek Dil, Tek Bayrak, Tek Devlet!” ifadeleri Türkiye genelinden büyük destek alırken, MHP genel merkezinden ise tepki alması oldukça ilginç karşılandı. Başkan Behçet Saatcı’ya sahiplenen Fethiyeliler ise Başkanları için destek yürüyüşleri gerçekleştirdiler, yaşanan süreçte Saatcı’ya her kesimden ve her bölgeden destekler geldi.

Fethiye’de yaptığı hizmetler bir yana, muhalif kişiliği ile eğilip bükülmeden siyasetini dik durarak gerçekleştiren, bundan dolayı da Fethiyeliler tarafından sevilen ve sayılan Başkan Behçet Saatcı hakkında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kullandığı “Şimdi AK Parti'de veya BDP’de aynı afişleri kullansın” sözleri 40 yıldır bu davaya hizmet eden birisi için onur mücadelesine dönüştü. Onur savaşı verme mecburiyetine mahkûm bırakılan Saatcı, partisinden istifa edip bağımsız kaldığı süreçte 7 siyasi partiden (Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Büyük Birlik Partisi, Doğru Yol Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Anavatan Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi) teklif aldı.

Bağımsız olarak aday çıkarsa Belediye Meclisi’nin oluşamamasından dolayı, seçmen sayısı yüksek olan partilerin tekliflerini de ilçe teşkilatında kırgınlık ve küskünlüklere yol açmamak için Saatcı, tercihini Demokrat Parti’den yana kullanmış, “Önce Allah’a sonra saygıdeğer Fethiyelilere emanetiz” demişti.

Yıl 2014

30 Mart 2014 yerel seçimlerine Demokrat Parti’den aday olarak onur mücadelesi veren Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiyelilerin büyük teveccühü ile 4. dönemine imza attı. Muğla tarihine geçen ve Türkiye genelinde 4 dönem üst üste seçim kazanan sayılı belediye başkanları arasına girdi. Behcet Saatcı daha sonra, 25 Ekim 2017'de kurulan İYİ Parti'ye geçti.