CiddiGazete- Cumhur İttifakı’nın ortaklarından Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, AKP ve MHP tarafından yürütülen ‘Seçim Yasası’ çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin'in konuk olduğu canlı yayında, yanına gelerek ses sorununu çözmeye çalışan İHA muhabiri Ahmet Demir’e tokat attığı için Habertürk’ten istifa eden ancak 2 ay sonra görevine dönen Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Destici, “AK Parti ve MHP Türkiye barajını %7’de tutmaya devam ediyorlar. Bir kez daha ittifak ortakları olarak bir araya geleceğiz. Ama bu haliyle kalırsa ben teklife oy vermem” dedi.

Sarıkaya’nın “Seçim yasaları Mart’a kaldı… Destici: Bu haline oy vermem…” başlıklı yazısı şöyle:

“Bu ay sonuna kadar TBMM’ye gelmesi hedeflenen Siyasi Partiler ve Seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler gelecek aya kaldı.

Buna neden Adalet Komisyonu’nun elindeki işleri henüz tamamlayamamış olması.

Ancak Siyasi Partiler ve Seçim kanunları üzerinde Cumhur İttifakı bileşenlerinin tam mutabakat sağladığını söylemek de olası değil…

Nitekim dün TBMM’de karşılaştığım Cumhur İttifakı bileşenlerinden BBP lideri Mustafa Destici, net konuştu:

“AK Parti ve MHP Türkiye barajını %7’de tutmaya devam ediyorlar. Bir kez daha ittifak ortakları olarak bir araya geleceğiz. Ama bu haliyle kalırsa ben teklife oy vermem. Bu Cumhur İttifakı'ndan çekileceğim anlamına da gelmesin. İttifaka devam ederim ama bu haline oy vermem…”

Teklifin tamamına mı yoksa sadece %7 ile ilgili maddesine mi oy vermeyeceğini sorduğumda ise yanıtı şöyle oldu:

“Teklifin içinde beğendiğimiz olması gereken maddeler var. Kastım %7 maddesine… Ben %7 maddesine oy vermem…”

Destici, daha önce de ittifak sisteminde barajın bir öneminin kalmadığını, %3 olması gerektiğini dile getirmiş, %5 olmasına da olumlu bakacaklarının mesajını vermişti…

MART BAŞINDA 15 MADDE GELİR

AK Parti ve MHP'nin bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı teklifte bugüne kadar bilinmedik fazla bir şey yok.

Nitekim MHP’nin hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da dün sorum üzerine, “Yeni bir ekleme şu an için söz konusu değil” dedi.

Kanun teklifinin bu ay sonuna kadar ele alınacağına yönelik daha önce yapılan açıklamaları hatırlattığımda da Komisyon’daki iş yoğunluğunu gösterdi…

Bekleyen diğer tekliflerin ardından Seçim kanunlarının görüşüleceğini belirtti ve şunları söyledi:

“Şubat sonunu planlamıştık. Ancak Komisyon’un iş yükü nedeniyle Mart başına kaldı. Teklif 15 maddeden oluşuyor, yeni bir ekleme yok.”

Kanun teklifinin içeriğine gelince, geçen dönem yapılan görüşmelerde eklenen bir konu dışında yazılmadık, bilinmedik bir madde kalmadı.

Başlangıçta AK Parti’nin dar veya daraltılmış bölge ile il-ilçe seçim kurulu başkanlarının belirlenmesinin yöntemine ilişkin tekliflerine MHP soğuk baktı.

MHP’nin ittifak partilerine de baraj getirilme önerisine ise AK Parti karşı çıktı.

Sonunda Türkiye barajının %7’ye indirilmesi, TBMM’de grup kurmanın seçime girmek için yeterlilik oluşturmaması konularında uzlaşı sağlandı.

MUHTAR SEÇİMLERİ DE KAPSAMDA

Kamuoyuna çok yansımayan teklifteki maddeye gelince…

Sayısı 50 bin 278 kişi ile küçümsenmeyecek olan muhtarlara ilişkin de 15 maddelik teklifte düzenleme yapılmış.

Mevcut Mahalli İdareler Kanunu’na göre muhtar seçimi “adaylık usulüne” bağlı değil.

En az 6 ay aday adaylığını koyduğu mahallede oturan, 18 yaşını doldurmuş, okuma yazma bilen her kişi muhtar seçimine girme hakkına sahip olabiliyor.

Muhtarların seçilme yeterliliğine sahip olup olmadığına bakılmıyor ancak bir şikayet olursa incelemeye tabi tutuluyor.

Geçen seçimde şikâyet nedeniyle 700’ü aşkın muhtarın mazbatası iptal edildi ve yerlerine yenilerin gelmesi için o mahallelerde tekrar seçime gidildi…

YETERLİLİĞE SAHİP DEĞİLSE

Getirilmek istenen teklifteki düzenleme de bununla ilgili.

Buna göre seçilen muhtar mazbatasını almadan, bir ay içinde seçilme yeterliliğine sahip olduğuna ilişkin belgeleri ibraz etmekle yükümlü olacak.

Eğer yeterliliği yoksa o kişi seçilmemiş kabul edilip, ardından gelen ikinci sırada en yüksek oy almış kişiye mazbata teslim edilecek.

AK Parti ve MHP kurmaylarına dün teklife yeni bir maddenin eklenip eklenmeyeceğini de sordum.

Yanıtları iki tarafın da çok benzerdi:

“Bu noktaya gelene kadar epey uğraştık, yeni bir düzenleme ile var olanı da yok etmenin anlamı yok…”

Teklif neden hala ortada yok diyenlere duyurulur, tamamı 15 madde olarak Mart başında geliyor…