CiddiGazete- AKP Milletvekili Cemal Öztürk'ün damadına ceza kesen Özel İdare Genel Sekreteri Selçuk Aslan görevinden oldu.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Aslan'ı görevinden eden süreci tek tek anlattı.

İşte o yazı:

22 Ağustos 2020 tarihinde Giresun'da büyük bir sel felaketi yaşanmıştı. 5'i asker 14 kişi sel sularına kapılıp hayatını kaybetmişti. Menfezlerin altının boşaldığını CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci, felaketten önce bunları Özel İdare toplantılarında fotoğraflarla ortaya koymasına rağmen bir önlem alınmamış ve göz göre göre üzücü olay yaşanmıştı.

İçişleri Bakanı, felaketin ardından Özel İdare Genel Sekreteri Hüseyin Taşkın'ı, derelerden izinsiz kum-çakıl alınmasına engel olmadığı gerekçesiyle görevden aldı. Yerine Mülkiye Müfettişi Selçuk Aslan'ı atadı. Aslan da baskılara dayanamadı ve bu yılın haziran ayında görevden alınması için bakanlığa dilekçe verdi. 30 Haziran'da bu köşenin okurlarına “Hikaye ilginç” deyip yazmıştım. Ama yeni hikayeleri de öğrenmeniz gerekiyor.

İSTİFASINI DUYURDU AMA…

Selçuk Aslan, görevden ayrılmak istemesinin nedenini İçişleri Bakanı'na da anlatıp yaşadıklarını çalışma arkadaşlarına WhatsApp üzerinden şöyle duyurmuştu:

“Salı günü bir milletvekilimizle, dereden kaçak alınan kum-çakıl konusunda talihsiz bir görüşme yaşadık. Hayatta insan olarak duruşumu belirleyen temel doğrularımdan birisi de ‘Haksızlık karşısında eğilmeyin, hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz' düsturudur. Sayın milletvekilinin gayri hukuki bir durumu savunmak adına şahsıma ve personelime dönük nezaketten uzak tavrına doğrular ve nezaket hususlarının hatırlatılması yönünde yüksek volümlü bir diyalog gelişmiştir.

Konu tarafımdan bakanlığımıza iletilmiş ve bakanlığımızın daveti üzerine Ankara'ya gelerek, konuyu sayın bakanımız ve bakan yardımcılarımızla görüştüm. Keyfiyet hususunda oldukça sıcak karşılandım. Ancak oluşan sosyolojik şartlar çerçevesinde huzur içinde ve verimli bir şekilde çalışma olanağı kalmayacağı gerekçesiyle görevden affım ile müfettişlik görevime iademi istedim ve bugün dilekçemi sundum.”

VEKİLİN DAMADI

Tartıştığını belirttiği kişi AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk'tü. İddiaya göre, Öztürk'ün damadının şirketi GFT'nin çalışanlarının, Görele-Çanakçı deresinden kum, çakıl aldığına ilişkin jandarma tarafından tutanak düzenlendi. Genel Sekreter Aslan da Maden Kanunu uyarınca ceza kestirdi.

Bunun üzerine Cemal Öztürk, Genel Sekreter Selçuk Aslan'ı telefonla aradı, adıyla hitap etti ve ardından çok ağır ifadelerde bulundu. Bu duruma Genel Sekreter'in tepkisi sert oldu. “Mülkiye müfettişine, genel sekretere nasıl adıyla hitap edebiliyorsunuz? Bana nasıl bu hakaretlerde bulunursunuz?” deyip bağırınca, Milletvekili Cemal Öztürk de, sinirlendi. Telefon karşılıklı büyük bir gerilim içinde kapandı.

AKP Milletvekili Cemal Öztürk, “Biz halka hesap veririz. Bu arkadaş Giresun'a geçici görevle gelmiş. Ama önüne gelene ceza kesiyor. Sanki özel yetkili valiymiş gibi hareket ediyor. Kendisiyle ilgili ciddi şikayetler gelince durumu bakana anlattım. Bu arkadaş büyük sıkıntı yaratıyordu. Görevi sadece ceza kesmekmiş gibi yüzlerce insanı mağdur ediyor. Damadımın şirketine de haksız uygulamalar yapıldı. Hukuk dışı uygulamalarından bütün Giresun rahatsız” diyor.

Genel Sekreter, istifa etti ve mülkiye müfettişliğine döndü. Kastamonu'da sel olayı yaşanınca Selçuk Aslan'ı bu kez Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne atadılar.

SİYASETİN DİŞLİLERİ

Milletvekilinin damadının şirketi, Giresun'un Göreli ilçesindeki Çanakçı Deresi'nden kaçak olarak çakıl-kum aldığı için İl Encümen Kurulu kararıyla, alınan kum-çakılın 5 katı olan 125 bin lira ceza kesilmesi kararlaştırıldı. Siyasi baskılarla ceza miktarı 25 bin liraya indirildi. O kararda, dönemin Özel İdare Genel Sekreteri Selçuk Aslan'ın yanı sıra 25 yıldır İl Encümen Müdürlüğü ve encümen üyeliği görevini yürüten Selime Aydın'ın da imzası var.

Damat beyin şirketi, 25 bin liralık cezayı ödemedi ve karara itiraz etti. Daha önce ceza verilmesiyle ilgili kararda imzası bulunan Selime Aydın'ın bu görevden uzaklaştırılması gerekiyordu. Çünkü, Aydın'ın daha önce attığı imzaya sahip çıkacağını biliyorlardı. Siyasetin dişlileri çalıştı. Aydın'ı ile en uzak ilçe olan Çamoluk'a göndermek istediler.

CEZA MÜDÜRE KESİLDİ

Sonra, çocuğunun öğrenim durumu dikkate alındı ve Encümen Kurulu Müdürlüğü'nden alındı. İlinin sorunlarını her fırsatta dile getiren İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci, yaşanan olayla ilgili bize şunları aktardı:

“Vekilin damadının şirketine, dönemin İl Özel İdare Genel Sekreteri Selçuk Aslan'la birlikte para cezası verilmesine ilişkin imza atan İl Genel Meclisi Encümen Müdürü Selime Aydın'ı görevinden alıp düz müdür yaptılar. Binanın girişinde her tarafı kusmuş bir odaya attılar. Görevinden alınmasını isteyen vekilin talimatını İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Şahin ve yeni Genel Sekreter Vekili İbrahim Karaca yerine getirdi. Dürüst çalışmanın bedeli bu olmamalı. Şimdi yapacakları da verilen 25 bin lira para cezasını iptal ettirmek olacak. Aslında aldığı malzemenin 5 katı tutarında yani 125 bin lira ceza kesilmesi gerekirken, malzeme yol yapımında kullanıldığı, kamu yararı olduğu gerekçe gösterilip 25 bin lirayla indirilmişti. Onun da verilmemesini istiyorlar.”

Siyaset dürüst bir bürokratı daha yedi. Yazık oluyor yazık… Bu orantısız güç karşısında bürokrasi nasıl dürüstçe çalışsın?