CiddiGazete

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, genel başkan yardımcılarının yer aldığı Parti Başkanlık Kurulu (PBK) ile “gölge kabine” olarak nitelendirilen Politika İzleme Kurulu (PİK) üyelerini açıkladı. Söz konusu kurullar şu isimlerden oluştu:

PARTİ BAŞKANLIK KURULU

Siyasi İşler Başkanı ve Parti Sözcüsü: Selim Temurci

Teşkilat Başkanı: Nedim Yamalı

Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı: Ayhan Sefer Üstün

Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı: Selçuk Özdağ

Politika İzleme Kurulu Koordinatörü: Feridun Bilgin

Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanı: Doğan Demir

İletişim Başkanı: Neslihan Çevik

Dış İlişkiler Başkanı: Ümit Yardım

Sosyal Politikalar Başkanı: Feramuz Üstün

Araştırma, Geliştirme ve Bilişim Başkanı: Etyen Mahçupyan

İnsan Hakları Başkanı: Vahdettin İnce

Parti İçi Eğitim Başkanı: Mehmet Ali Pulcu

Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı: Sema İlkin

Kadın Politikaları Başkanı: Habibe Çiftçioğlu Başer

Gençlik Politikaları Başkanı: Mustafa Gözel

İdari ve Mali İşler Başkanı: Abdullah Başçı

Genel Sekreter: Şenol Gürşan

POLİTİKA İZLEME KURULU (GÖLGE KABİNE)

Adalet Politikaları Başkanı: Ali Aydın

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Politikaları Başkanı: Seren Yıldız Öztürk

Çevre Şehircilik Politikaları Başkanı: Cesim Gökçe

Hazine ve Maliye Politikaları Başkanı: Serkan Özcan

İçişleri Politikaları Başkanı: İzzedin Küçük

Kültür ve Turizm Politikaları Başkanı: Yeşim Karadağ

Eğitim Politikaları Başkanı: Yusuf Ziya Özcan

Savunma Politikaları Başkanı: Salih Aynural

Sağlık Politikaları Başkanı: Serpil Bulut

Sanayi ve Teknoloji Politikaları Başkanı: Mehmet Nuri Görenoğlu

Tarım ve Orman Politikaları Başkanı: Ali Akmaz

Ticaret Politikaları Başkanı: Mustafa Mente

Ulaştırma ve Altyapı Politikaları Başkanı: Mustafa Öztürk

LİBYA ANLAŞMASINA DESTEK

Daha sonra gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, Libya ile Türkiye arasındaki anlaşma konusunda şunları söyledi:

“Doğu Akdeniz çıkarlarımızın olduğu ve gelecekte ülkemizin doğrudan ilgilendiren bir alan. Dolayısıyla Libya ile yapılan anlaşma doğrudur. Burada dikkat edilmesi gereken husus şu: Libya’nın uluslararası alanda tanınmış hükümetiyle bu çalışmalar yürütülürken; Libya’da da bir iç savaş yürüyor. Bu iş savaşın seyrini doğru takip edip Türkiye’yi bu iç savaşta ileride telafisi mümkün olmayacak bazı askeri risklerin içine girmeksizin bu çalışmalar yürütülmesi lazım. Bu iç savaşın artık sadece Libya’daki güçler arasında değil uluslararası güçler arasında da yürüdüğü gözönüne alınarak Türkiye soğukkanlı bir şekilde yaklaşmalı, var olan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti kesinlikle desteklenmeli, onunla yapılan anlaşmalar kayda bağlanmalı, atılacak askeri adımlar ise son derece dikkatli bir planlama içinde yapılmalı.”

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Davutoğlu, Kanal İstanbul projesine ilişkin ise şöyle konuştu:

“Kanal İstanbul projesi gündeme geldiğinde dışişleri bakanı olarak bu projenin Montrö bağlamında doğurabileceği sakıncalara devlet içi istişarelerde dikkat çekmiştik. Başbakanlık döneminde de kanaatlerimizi ilgili kurumlarla paylaşarak bir stratejik çerçeve geliştirdik. Ekolojik olarak çok ciddi sorunlar söz konusu. Diplomatik olarak Montrö’nün en önemli kazanımlardan biri olduğu göz önüne alınmalı, bu kazanımlara halel getirecek herhangi bir uygulamadan kaçınılmalıdır. Başbakanlık dönemimde aldığım raporlardan tatmin olmadığım için tekrar fizibilite yapılması talimatı vermiştim. Bu kaygıları da ilgili birimlerle paylaşmıştım. Stratejik açıdan ise hepimizin üzerinde durması gereken husus şu: en zor korunabilen alanlar adalardır. Sur içi bir adaya dönüşüyor. O zaman genelkurmay başkanımıza böyle bir adanın olağanüstü bir durumda nasıl savunulacağına ilişkin 3 senaryo üzerinde bir çalışma yapılması talimatı vermiştim. Düşman bir güç kanal üzerindeki köprüyü imha ettiğinde, Türkiye içinde bir güç illegal olarak kontrol ettiğinde ya da deprem durumunda adaya dönüşecek olan İstanbul’un nasıl korunacağı konusunda çalışma yapılması talimatı vermiştim. Şimdi aynı kaygıyı taşıyorum. Bu proje her şeyden önce günlük siyasi tartışmaların ve kutuplaşma eğilimlerinin dışında konunun uzmanları tarafından tartışılmalı. Bu konuda önümüzdeki günlerde kapsamlı bir raporu gelecek hafta paylaşacağız. Bütün bu kaygıları Ocak 2018’de Cumhurbaşkanı’na ilettim, bu projeden vazgeçilmesi ve tekrar değerlendirmesi yönündeki görüşlerimi o zaman aktarmıştım.”