CiddiGazete

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gelecek Partisi Genel Başkanı" sıfatıyla bugün yaptığı konuşmada, "cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi" olarak anılsa da fiili olarak "başkanlık sistemi" olan yönetim yapısının yerine "parlamenter sistemi" benimsediklerini söyledi. Ancak Erdoğan ve kurmayları, başkanlık sisteminin hazırlıklarını yaparken, Davutoğlu AKP hükümetinin en etkili isimlerinden biriydi ve başbakanlık koltuğunda oturuyordu. Ahmet Davutoğlu, süreç içerisinde bugün reddettiği başkanlık sisteminin en fanatik savunucuları arasında yer aldı.

Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 10 Ağustos 2014’te, o dönem başbakan olan Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AKP'ye genel başkan olarak atandı!

27 Ağustos 2014’te AKP Genel Başkanı olan Davutoğlu, iki gün sonra 27 Ağustos’ta da "seçilmemiş başbakan" olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirildi.

Davutoğlu kazandığı iki seçime karşın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine AKP’yi olağanüstü kongreye götürdü. 22 Mayıs’ta yapılan 2. olağanüstü büyük kongrede de AKP Genel Başkanlığı görevini Binali Yıldırım’a devretti ve aynı gün Başbakanlık’tan ayrıldı.

Bu kapsamda Ahmet Davutoğlu, 24 Mayıs 2016 tarihine kadar başbakanlık koltuğunda oturdu. Hem bu süreç öncesi, hem de bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin üst düzey yetkilileri, Türkiye’yi başkanlık sistemine taşıyan yolların taşlarını döşedi.

16 Nisan 2017’de gerçekleştirilen referandumda halk, ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ adıyla yönetim yapısını yüzde 51.41 oranıyla kabul etti. 2018’de yapılan köklü anayasa reformlarıyla da hükümet sistemi uygulamaya kondu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN ‘ZARURETTİR’ DEMİŞTİ

Ahmet Davutoğlu, bugün başkanlık sistemini parlamenter sistemle değiştirmeyi parti hedefi olarak açıklarken, geçmişte başkanlık sistemini bakın hangi sözlerle savundu?

14 NİSAN 2015

Türkiye 7 Haziran genel seçimlerine gitmeye hazırlanıyor ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, AKP lideri olarak seçim beyannamesini açıklıyor. "Yeni Türkiye Sözleşmesi" adı verilen beyannamenin başkanlık sistemiyle ilgili bölümü ise şöyle:

“Yetki kargaşası ile malul hale gelmiş olan idari yapının ve yürütme erkinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Yürütme erkinde yetki-sorumluluk dengesinin hiçbir tereddüde mahal vermeyecek bir açıklıkta ortaya konması, yönetimde etkinlik ve hesap verilebilirlik ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından bir zarurettir.”

28 ARALIK 2015

Başbakan Davutoğlu, Sırbistan’a gitmeden önce havalimanında gazetecilerin karşına geçti. Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili değerlendirmeler yapan Davutoğlu, “Bize göre en doğru form başkanlık sistemidir. Öyle bir anayasa, öyle bir hükümet modeli koyalım ki torunlarımız da rahat etsinler” dedi.

27 MART 2016

Başbakan Davutoğlu, DEİK Dünya Türk Girişimciler Kurultayı Gala Yemeği’nde konuşuyor. Yeni anayasa çalışmaları için yol haritasını belirlediklerini anlatan Davutoğlu, “Başkanlık sistemini benimseyen anayasa için her türlü adımı atacağız” dedi.