CiddiGazete- Cumhuriyet tarihindeki ilk bölücü isyana imza atan ve 29 Haziran 1925'te Diyarbakır'da asılarak idam edilen İngiliz işbirlikçisi Şeyh Said Hdp'nin ardından en çok Deva Partisi tarafından "yad" edildi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki Deva Partisi teşkilatları vatan haini Şeyh Said'i "özlemle" anarken, partinin diğer bölgelerdeki teşkilatları vatan haini için methiyeler düzülmesine karşı çıktı.

Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, Şeyh Said için anma mesajı yayımladı.

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın bu paylaşıma tepki gösterirken, Kurucular Kurulu üyesi Baran Deniz Bağatur da Şeyh Said için anma mesajı yayımladı. DEVA Partisi kurucuları, genel başkan yardımcıları ve parti teşkilatı sosyal medyada birbirine girdi.

İŞTE TARTIŞMALARA NEDEN OLAN BAZI PAYLAŞIMLAR

Sosyal medya hesabı üzerinden anma mesajı yayımlayan Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, "Şeyh Said ve arkadaşlarının İstiklal mahkemelerince idam edilişinin 96 yıldönümü. İstiklal mahkemelerinin tüm kurbanlarını rahmetle anıyorum. Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması için iktidarı harekete geçmeye davet ediyorum."

BURAK DALGIN TEPKİ GÖSTERDİ

Ülsen'in paylaşımının altına yorum yapan Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, "Cumhuriyet hükümetine karşı silahlı isyan başlatmış bir kişiyi anmak ana akım bir siyasi partinin işi olamaz. Deva Partisi'nin kuruluş iddiası nettir" ifadelerini kullandı.

İSTERSENİZ SAHAYA ÇIKIN

Bir diğer genel başkan yardımcısı Ali Rıza Babaoğlan ise "Silahla mevcut Cumhuriyet yapımıza kast eden kişiyi anmak, ancak gerçeklerden kopmuş olmayı gerektirir. İsterseniz artık sahaya çıkın, vatandaşlarımızla bir araya gelin böylece 96 yıl önceki mevzu yerine şu anki gerçek gündemle hemhal olursunuz" dedi.

RAHMETLE ANIYORUM

Kurucular Kurulu Üyesi Baran Deniz Bağatur da Cihan Ülsen'in paylaşımına destek verdi. Bağatur, "Şeyh Said ve arkadaşlarının idamının üzerinden 96 yıl geçti, kendilerini rahmetle anıyorum. Hâlâ mezar yerleri bilinmiyor. Bu insanların aileleri, torunları var. Mezar yerleri açıklanmalı ve bu zulme devam edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

BİR DESTEK DE MARDİN'DEN

Şeyh Said için yapılan bu paylaşım tepki çekerken, bir destek de Mardin'den geldi. Deva Partisi Mardin İl Başkanlığı, "Şeyh Said'i Rahmet Anıyoruz" paylaşımında bulundu.

Bunun üzerine Deva Partisi Kartepe İlçe Başkanlığı tepki gösterdi. Yapılan paylaşımda, "Parti içinde farklı sesler olabilir, fakat bu farklı bir ses değil, bu milyonlarca şehide saygısızlık. İnşallah bu yanlıştan döner ve döndürülürsünüz" dendi.