CiddiGazete

1948 yılında Osmaniye'de doğan Devlet Bahçeli, Türkmen kökenlidir. Babası Salih Bahçeli, Osmaniye'nin tanınmış çiftçi ve tüccarlarındandı. Bahçeli'nin annesinin adı ise Samiye'dir. Fettahoğulları olarak bilinen geniş ve köklü bir Türkmen ailesine mensup olan Bahçeli, ailenin dört çocuğundan biriydi. Babasının ilk evliliğinden olan iki kardeşi vardır.

Hiç evlenmeyen Devlet Bahçeli, kendisi gibi hiç evlilik yapmayan kız kardeşi Serpil Bahçeli ile birlikte oturuyor.

BAHÇELİ NEDEN EVLENMEDİ

Bahçeli hakkında yazılan bir kitapta neden evlenmediği sorulunca şunu söylemiştir:

- “Bu bir kader meselesidir, üzerinde tartışma da yapılmaz, keşke demek de olmaz. Pişmanlık demeyelim ama aile kurulsaydı olurdu.”

Bahçeli'nin bir kaç kez evlenmeye niyet ettiği ancak bunun kısmet olmadığı söyleniyor. İlk evlilik teşebbüsü 1987 yılında olmuş. Annesi beğendiği kızı istemeye gidemeden vefat edince, Bahçeli bu mevzuyu rafa kaldırmış. Sonrasında bir kaç kez daha gündeme gelmiş ancak bir türlü kısmet olmamış. Bahçeli de bekarlıkta karar kılmış.

BABASI CHP ÜYESİYDİ

Sol ideolojiye sahip bir ailede yetişen Devlet Bahçeli'nin babası, Cumhuriyet Halk Partili ve İsmet İnönü hayranıdır.

EĞİTİMİ

İlk öğrenimini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak İlkokulu'nda tamamladı. Ortaokulu kendisinden üç yaş büyük Servet adındaki abisiyle Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı okudu. Lise eğitimi için İstanbul'a akrabalarının yanına gitti ve Emirgan Akgün Koleji'ne yazıldı. Lise ikinci sınıfta Etiler'deki Özel Ata Koleji’ne geçti ve lise diplomasını da yine bu okuldan aldı. 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni (şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) kazandı ve dış ticaret bölümünü 1971'de bitirerek mezun oldu.

ASİSTANLIK KARİYERİ

Mezun oluşunun ardından Bahçeli, 1972 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksek okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. Öğrencilerle yakından ilgilenen bir akademisyendi. Aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır. Ayrıca kısaca ÜNAY denilen Üniversite Akademi ve Yüksekokulları asistanlığı kurdu ve başkanlık görevini üstlendi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Dr. Bahçeli yine bu süre içerisinde Türkiye ve dünya ekonomisi, Türk tarihi ve dış politika konularıyla ilgilendi ve bu alanlarda çalışmalar yaptı.

ÜLKÜCÜLÜK DÖNEMİ

Bahçeli, gençlik dönemlerinde Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in seminerlerine gitmeye başladı. 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde öğrenciyken, Ülkü Ocakları'nın kurulmasında görev aldı. 1970-1971 yıllarında Türkiye Millî Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Bir yandan aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarını devam ettirdi.

SİYASİ KARİYERİ

1980 askeri darbesinde, Milliyetçi Hareket Partisi ve ülkücü kuruluşların yöneticileri cezaevine girdi. Şanslı olan Bahçeli, cezaevine girmediği gibi soruşturma da geçirmedi.

17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Devlet Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçildi ve Genel Sekreterlik görevine getirildi. MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevini uzun yıllardır sürdüren Bahçeli, Başbuğ Alparslan Türkeş'in 1997 yılındaki irtihalinden sonra MHP Genel Başkanlığı'na getirildi.