CİDDİGAZETE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna ile ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Ukrayna'dan ülkemize gelen turist sayısı 2018 yılında 1 milyonu aşmıştır. Bölgesel sorunları da ele alma fırsatımız oldu. Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması tutumunu yeniledik. Ülkemiz ister Kırım'da yaşayan isterse işgal sonrası bölgeden ayrılan Kırım Tatarı vatandaşlarının hakkını korumaya devam edecektir. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık" dedi.

Erdoğan, "Ülkemiz, Ukrayna'daki reform sürecini gönülden desteklemektedir. Reformların başarıya ulaşması, tüm bölgenin yararına olacaktır. İkili ve heyetler arası görüşmelerimizde bölgesel sorunları da ele alma fırsatımız oldu. Bu vesileyle Ukraynanın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik. Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların da bir an evvel barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz. 15 Temmuz'un ardından Ukrayna makamları, dostluğumuzun gereğini yaparak desteklerini göstermişlerdir Önümüzdeki dönemde de Ukrayna'daki FETÖ varlığının tümüyle ortadan kaldırılması için iş birliğimizin devam edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Petro Poroşenko, "Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Yedinci Toplantısı son derece verimli geçti. Serbest Ticaret Antlaşmasının bir an önce imzalanması için gerekli talimatları verdik" dedi.

SORU-CEVAP

TUTUKLU MAHKUMLAR

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Daha önce malum iki Kırımlı kardeşimiz bize söylenmişti. Buna bizler Rusya tarafına ilettik. Serbest bırakılmışlardı. Şimdi daha geniş bir liste bizlere verildi. Ve biz bu listeyi hemen Rusya tarafına ilettik. Temennim odur ki onlarla ilgili bu süreci takip edeceğiz ve başarılı oluruz.

MENBİÇ KONUSU

Öncelikle tabii sayın Trump ile yaptığımız görüşmede bildiğiniz gibi masada olan çok çok önemli bazı konular var. Bunlardan bir tanesi Kuzey Suriye'deki gelişmeler. Bunun başını da Münbiç çekiyor. Münbiç'te devriye çalışmaları devam ediyor. Bir önce eğitim çalışmaları Gaziantep'te yapıldı. Ardından da bu devriye çalışmaları planlandığı şekilde devam etti. Bizim hedefimiz şu bir an önce Münbiç'ten terör örgütlerinin çıkması. Çünkü bununla ilgili Dışişleri Bakanımız ve Amerikan Dışişleri Bakanı tarafından belirlenmiş bir yol haritası vardı. Bu yol haritasına uyulmadı. Şimdi de bu yol haritasının uygulama zamanı dedik.

HALBANK KONUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın Halkbank konusunda talimat vereceğini söyledi.

YAPTIRIM KARARI

Bu yaptırımı kaldırma kararına varmıştık. Onunla ilgili de eş zamanlı olarak Amerika ve Türkiye saatiyle belirlenen gün ve saatte yaptırımlar kaldırıldı. 10-11 Kasım'da Paris'te bir toplantı var. Sayın Trump ile orada yüz yüze görüşeceğiz. Dünya liderlerinin bir kısmıyla görüşme fırsatını yakalayacağız.