CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Bosna Hersek çok kültürlü yapısıyla güvenlik, istikrar ve kalkınmasına büyük önem verdiğimiz Balkan coğrafyasının kilit bir ülkesidir. Mevcut ortak projelerdeki son durumu değerlendireceğiz. 28 Ağustos Cumartesi günü Karadağ'a geçeceğiz.

KABİL'DEKİ TERÖR SALDIRILARI

Dün Kabil'de gerçekleştirilen o felaketi, o kapsamlı terör saldırısını milletçe telin ediyoruz, kınıyoruz.

TÜRK ASKERİNİN KABİL'DEN TAHLİYESİ

Afganistan'da önceliğimiz vatandaşlarımızın tahliyesidir. Tahliyeleri en kısa zamanda ve en hızlı şekilde tamamlayacağız.

TALİBAN İLE GÖRÜŞME

Elçilikte Taliban ile 3,5 saatlik görüşme gerçekleştirildi. Taliban ile görüşme, gerektikçe sürdürülecektir.

TALİBAN'IN TÜRKİYE'YE TEKLİFİ

"31 Ağustos sonrası Afganistan'a yeniden seferler düzenlenecek mi?' sorusunu da cevaplayan Erdoğan, "Öncelikle tabloyu görmemiz lazım. Ciddi bir yönetim boşluğu söz konusu. Önce yönetimin belirgin hale gelmesi sonrası o zaman kararımızı vereceğiz. THY bizim sivil-asker İslamabad'dan alıyor. Oraya vatandaşlarımızı da askeri uçaklarımız taşıyor. Biz devletiz. Devlet olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz.

Taliban'la gerektiğinde görüşme yaparız. Taliban hatta Kabil Havaalanı'nın işletilmesi noktasında bize teklifleri var. 'Güvenliği biz sağlayalım, işletmeyi siz yapın.' Henüz verilen bir karar yok. Orada her türlü ölüm mümkün. Bizim şu anda böyle bir kararımız söz konusu değil. Askerimizi, sivil vatandaşımızı önce İslamabad'a oradan ülkemize getiriyoruz. Şu anda uçak seferlerinin başlamasıyla ilgili acelemiz yok. Sükunet hakim olunca gerekli kararı veririz. Afgan halkı bizim asırlarca kardeşimiz olmuş ve onların din, dil bu noktada bizimle aynı dünyayı paylaşmış insanlardır. Onlarla ayrı düşünemeyiz" cevabını verdi.