CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sümela Manastırı ve Trabzon Ayasofya Camii'nin restorasyon sonrası açılış törenine video konferans yöntemiyle katıldı.

Erdoğan yaptığı açıklamada, Hristiyan dünyasını sevindirecek bir mesaj verdi.

"Tarihi eserleri koruma noktasında Batılı ülkelerin Türkiye'ye söz söyleme hakkı yoktur. Milletimiz de tüm insanlık da kimin nerede durduğunu çok iyi biliyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, artık yolun sonu görünüyor. Kimse hakikatin üzerini kapatamaz" diyen Erdoğan, "15 Ağustos'ta Ortodoks vatandaşlarımızın Sümela'da Meryem Ana ayinini gerçekleştirebileceklerini duyurmak istiyorum" diye belirtti.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

Ayasofya'yı yeniden ibadete açmamız rahatsızlık sebebi olmamalıdır. Tam tersine teşekkürü hak ettiğimize inanıyoruz.

Bugün hizmete açacağımız Ortahisar Ayasofya camii için de aynı durum geçerlidir. Yaklaşık 750 yıllık geçmişi olan bu eser, ecdadın elinde daha da güzelleşerek günümüze ulaşmıştır.

Ayasofya’nın açılışı bir turnusol kağıdı işlevi görmüştür.

Milletimizin Anadolu’daki bin yıllık varlığını kabullenmeyenler bir kez daha kinlerini kustu.

Milletimizin değerlerine husumet duyanlar Ayasofya üzerinden gerçek niyetlerini ortaya koydu. Bu kesimlerin Ortahisar Ayasofya cami için de diyecekleri bellidir.

Bu sene Ortodoks vatandaşlarımızın 15 Ağustos'ta Sümela Manastırı’nda restorasyon döneminde ara verilmiş olan Meryem Ana ayinin gerçekleştirebileceklerini duyurmak istiyorum."