CiddiGazete- AKP ve MHP'nin imzasını taşıyan Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

2023 yılında yapılacak seçimde uygulanacak 15 düzenlemeden en çarpıcı olanlardan biri AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim yasakları muaf tutulması oldu.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum" bahanesiyle yapılan düzenlemeyle mevcut yasadaki, "Başbakan ve bakanlara ilişkin" seçim yasakları maddesinden "Başbakan" ibaresi çıkarıldı. Yerine yeni sistemde yürütmenin başı olan “Cumhurbaşkanı” yazılmadı. Sadece bakanların seçim yasaklarına tabi olacağı hükme bağlanıyor.

Yani teklifin yasalaşması halinde partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar hiçbir kısıtlamaya tabi olmayacak.

UÇAKLAR, GEZİLER, TÖRENLER SERBEST

Seçim gezilerinde tüm devlet imkanlarını kullanmasında hiçbir engelle karşılaşmayacak Erdoğan, makam araçlarını ve uçaklarını sınırsız kullanmaya devam edecek.

Ancak bakanlar, milletvekilleri ve siyasi parti genel başkanları bu yasaklara uymak zorunda olacak.

Teklifi kamuoyuna duyuran AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Başbakan yok mevzuatımızda onu çıkardık. Cumhurbaşkanı ile sınırlama söz konusu değil" dedi.

ZATEN YASAĞA UYAN YOKTU!

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son yerel seçimlerde, seçim yasakları kapsamına alınması için yapılan başvuruyu reddetmişti. Kurul hazırladığı genelgede, söz konusu yasağın bakan ve milletvekilleri yönünden uygulanmasına karar vermişti. Erdoğan, "devletin başı" olduğu gerekçesiyle yasak kapsamı dışında tutulmuştu.