CiddiGazete- Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda 12 Eylül askeri darbesinin 40. yılı nedeniyle "Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu" yapıldı.

Sempozyuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli de katıldı. Sempozyumda Bahçeli ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye çıktı.

27 Mayıs darbesinin ardından Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idamına karar verildiği Yassıada’nın ismi 27 Mayıs 1960 darbesinin 60. yılında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen programla Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla değiştirilmişti.

Adada bugün, 12 Eylül 1980 darbesinin 40. yıl dönümünde "Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu" düzenlendi.

Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Türkiye'deki darbeler ile darbe yargılamalarının tartışıldığı sempozyumun açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli, eski Başbakan Tansu Çiller, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ile milletvekilleri, yüksek yargı temsilcileri, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı.

Sempozyum kapsamında birer konuşma yapan Bahçeli ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ardından kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

- Yakın tarihimize baktığımızda ülkemizin demokrasi tecrübesinin vesayet, cuntalar lekesiyle dolu olduğunu görüyoruz.

- Siyaset mühendislikleri, zorbalıklar, sinsi tuzaklar ve daha nice oyunlar yaşadık. Bedelini demokraside ve ekonomide geri kalmışlık olarak, evlatlarımızın dar ağacından terör saldırılarında can vermeleri olarak ödediğimiz bu süreci asla unutmayacağız.

- Her şeyden önce şu gerçeği ülkemizdeki herkesin kabul etmesi gerek; Türkiye’de yapılmış ve teşebbüs edilmiş hiçbir darbe, vesayetin hiçbir oyunu meşru değildir, milli değildir, masum değildir, onurlu değildir.

- Her darbe bir öncekinin yarım bıraktığını, başaramadığının tamamlamak amacıyla yapılmıştır.

BAHÇELİ DE KONUŞTU

Sempozyum kapsamında Devlet Bahçeli de bir konuşma yaptı. Bahçeli’nin konuşmasından satır başları şöyle:

- 12 Eylül darbesi Türkiye’nin on yıllarını çalmıştır. 12 Eylül zulümdür, rezalettir, cinayettir. 12 Eylül cuntasına bedel ve beyin olanlar ise tek kelimeyle zalimdir.

- Her darbe bir nevi işgaldir, gerilemedir, tarihin gerisine düşmek demektir. Her darbe kaos ve krizin serpilmesidir.

- Zor ve metanetli olan 12 Eylül vesayetinin milli ve siyasi hafızadaki vahim sonuçları hâlâ mevcuttur.

- Belirsizliği kuşatan esrar perdesi kaldırıldıkça, aziz millet varlığı kutlu iradesine tartışma kabul etmez istikbaline sarıldıkça 12 Eylül’ün karanlık yönleri bütünüyle ortaya dökülmüştür.

- Türkiye’ye her türlü müdahale ve operasyona müsait hale getirenler, dış teşviklerle millete silah doğrultanlar tarihin akış istikametinin tersine kürek çekmişlerdir.