CiddiGazete- Avrasya Araştırma'nın sahibi Kemal Özkiraz, Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli’nin dün yaptığı yazılı açıklamada yer alan, “Cumhur İttifakı’nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir” sözlerini sosyal medya hesabından değerlendirdi.

Özkiraz şunları kaydetti:

"Yüzde 7 seçim barajı geliyorsa ittifak yasası kalkacak demektir. AKP ittifak yasasını kaldırıp MHP'ye kendi listesinden yer verecektir. Yüzde 7 ise 'AKP'nin güvenilmezliğine karşı MHP'nin sigortası.' Belli ki muhalefetin dar/daraltılmış bölgeye dağınık girmesi umut edilmiş.

Muhalefet şimdiden tek liste/ya da birbiri lehine bölgelerden çekilme stratejisini konuşmalı. Muhalefet her bölgede seçime tek parça girmezse AKP mecliste hak ettiğinin çok üstünde vekille temsil edilecektir."

DEVLET BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli, dün yaptığı yazılı açıklamada seçim barajı konusunda şu ifadeleri kullanmıştı:

"Seçim barajının yüzde 5 mi, yüzde 7 mi olsun tartışmaları lüzumsuz emek ziyanıdır. Cumhur İttifakı’nın iki ana partisi kurulan bir komisyon marifetiyle, seçim sistemi ve barajın oranı hususunda samimi ve iyi niyetli şekilde görüşmeler yapmışlardır. Televizyon ekranlarında bilirkişilik taslayan kerameti kendinden menkul şahıslarla, gazete köşelerinde ahkâmlar kesen bazı kalem sahiplerinin seçim barajı etrafında anlamsız tartışmaları körüklemek istedikleri anlaşılmaktadır. Bu yolla da Cumhur İttifakı sanki bir görüş ayrılığı varmış gibi ima, ihsas ve hatta iddia içine gömülmüşlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız Bosna-Hersek ve Karadağ ziyaretinin ardından uçakta bulunan basın mensuplarına barajın yüzde 7 olacağını açıklamıştır. Nitekim baraj konusundaki arayış ve çalışmalar bu açıklamayla noktalanmış ve Cumhur İttifakı’nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir. Artık başka bir değerlendirmeye de gerek kalmamıştır."