CiddiGazete- Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Atatürk Havalimanı'ndan hareket etmeden önce açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

- İttifakın temelinde yer alan ilkelerden taviz verilmemesi gerektiğine inanıyoruz. İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz.

- NATO, farklılaşan tehditler karşısında kendini güncellerken yeni şartlara da uyum sağlıyor.

"AFRİN’DE DÖKTÜKERİ HER DAMLA KANIN HESABINI SORACAĞIZ"

- Dün Afrin’de yapılan saldırı PKK'nın nasıl bir kalleş örgüt olduğunu göstermiştir. Bu alçaklardan döktükleri her damla kanın hesabını soracağız.

- Türkiye olarak PKK, FETÖ, DHKP-C'sine birçok terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi sadece Türkiye’de değil birçok bölgede veriyoruz.

- Türkiye olarak sadece terörle mücadele etmiyoruz. Aynı zamanda ülkemizin sınırları NATO'nun da sınırlarını da oluşturuyor biz aynı zamanda NATO’nun da sınırlarını koruyoruz.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde ABD Başkanın Joe Biden ile görüşmesine ilişkin, Sayın Biden ile göreve geldikten sonraki yüz yüze ilk görüşmemiz olacak.

- Birinci derece Türkiye Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. İçeride dışarıda birçok dedikodular oldu, bunları geride bırakıp neler yapabiliriz bunları konuşmamız lazım.

BİDEN GÖRÜŞMESİ

- Biden ile görüşme alanımız çok geniş zira 24 Nisan yaklaşımı bizleri çok üzmüştür. Bunları gündeme getirmeden geçmemiz doğru değil.

- Savunma Sanayine yönelik birçok masa üzerinde kalan konular var. En önemlisi F-35 konusu. Türkiye ahdini yerine getirdiği halde sözleşmeye uymayan bir ABD var. Parça alma işlemini Türkiye’den yaptıkları halde tüm bunlarla beraber çok ciddi bir ödemeyi yapmış Türkiye var.

- Bizim tüm derdimiz NATO'nun gücüne güç katacak, amasız ve fakatsız yaklaşımı Amerika’dan görmektir. Söylem ve eylemde müttefiklik ruhunu Amerika'dan görmek istiyoruz.

- Amerika Afganistan'ı yakın bir zamandan terk edecek, burada süreci yürütebilecek güvenilir tek ülke Türkiye. Afganistan sürecini de görüşeceğiz.

F-35'LER VE SİLAH ANLAŞMALARI

- Savunma sanayiine yönelik masa üstünda kalan konular var. En önemlisi F-35 konusu ABD sözleşmeye uymadı. Patriotlar konusunda ABD sözünde durmamış, bunları geri almış. Biz de malum S-400 konusunda adım attık.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ

- Şu anda Merkez Bankamızın döviz rezervi konusunda geldiğimiz nokta 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumdayız. Çinle çok önemli bir anlaşmayı yaptık.

- Çin'le 2.4 milyar dolarlık bir swap anlaşmamız vardı zaten, şimdi 3,6 milyar dolarlık yeni bir anlaşmayla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk.

MARMARA'DAKİ MÜSİLAJ

- Biz mesajlarımızı verdik, YÖK Başkanımız mesajlarını verdi. Bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz bunları konuştuk. 77 noktada bin 700 metreküp müsilaj temizlenmiş vaziyette. 7/24 bu çalışmalar devam edecek. Toplanan müsilajlara yapılan incelemenin ardından ne olacağı belli olacak.