Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı ‘13-14 bin oyla seçim mi kazanılır' açıklamasıyla ilgili Rusya gezisine eşlik eden yandaş gazetecilere uçakta açıklamalarda bulundu. İstanbul'da yerel seçimde usulsüzlük iddiaları olduğunu hatırlatan ve sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyleyen Erdoğan, “Tabii bunlar, işe usulsüzlük noktasında şaibe getiriyor. Aslında samimi bir davranış olsa, bu iptale götürür” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın açıklamalarından bazı satır başları;

“YSK VERİR KARARI, İSTERSE 1 OY OLSUN”

Burada itirazlar üzerinde bir şey konuşuluyor. İstanbul gibi 11 milyona yakın seçmenin söz konusu olduğu bir şehirde, 30 binle başlayacak, süratle iş 13 bine kadar düşecek. Neyle? Yapılan itirazlarla. Ne yapalım biz bunun peşini mi bırakalım? İtirazlar devam edecek ki nihai karar mercii YSK. YSK verir kararı, isterse 1 oy olsun. Orası bu kararı verdiği zaman, ‘Eyvallah başım gözüm üstüne’ dersin. İstanbul gibi bir şehirde benim vatandaşım, ‘Benim kalbimin mutmain olması lazım, nereye itiraz yapılacaksa yapılsın’ diyor. 13-14 bin oy fark olduğu zaman seçilmez gibi bir ifade söz konusu değil. Gelin tam manasıyla itirazları ortadan kaldıralım, şaibe kalmasın, YSK da noktayı koysun, biz de öper başımıza koyarız. Ama şu anda bunlar bunu hazmedemiyor. İtirazları hazmedemiyor. ‘Neye itiraz ediyorsun?’ Niye itiraz etmeyelim ki? Sonuna kadar işin takipçisi oluruz. YSK kararını verdikten sonra da iş biter.

“BELEDİYE PERSONELİ, İŞÇİ SANDIK KURULU BAŞKANI OLMUŞ”

Teşkilatımızda sandıklara tam hakimiyette, eksikler kusurlar olmuş olabilir. Bu konuda çok iddialı konuşamam. Ama şunu bilmemiz lazım, son bir yasal düzenlemeyle, bir defa sandık kurulları, sandık başkanları kamu görevlilerinden oluşur. Burada, öyle şeyler olur ki, İstanbul'da, bakıyorsunuz, belediyenin personeli, işçi sandık kurulu başkanı olmuş. Bazı yerlerde asker üye. TSK'da görevli, sivil personel de olsa, orada sandık kurulu başkanı olamaz. Bunları tespit etmiş durumda arkadaşlarımız. Tabii bunlar, işe usulsüzlük noktasında şaibe getiriyor. Aslında samimi bir davranış olsa, bu iptale götürür.

“MEVLÜT BEY BANA ÖYLE ŞEYLER ANLATIYOR Kİ ŞAŞIRDIM”

Şimdi, benim şu anda Büyükçekmece'de, malum adayımız İBB başkanımız Mevlüt Bey. Mevlüt Bey hukukçu. Mevlüt Bey bana öyle şeyler söylüyor ki ben şaşırdım. Ben Mevlüt'e kendime inandığım kadar inanırım. Diyor ki mesela boş arazide, apartman var, orada seçmen başka yerden taşıma sistemiyle getirilmiş, adres orası gösteriliyor. Onu geç, iki katlı bir bina. Bina dört kat gösterilmiş, dört kat gösterilen binada seçmenler... İşte bunlar, ciddi manada, seçime ciddi manada bir şaibenin karıştığının ispatları.

“S-400'LERİN TESLİMİ ÖNE ÇEKİLEBİLİR”

Öte yandan Rusya'dan alınacak S-400 füzeleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları söyledi; S-400 konusu sadece Türkiye'nin gündeminde değil tüm dünyanın gündeminde olan bir konu. Nereye gidersek gidelim herkes S-400'ü soruyor; ‘Alıyor musunuz almıyor musunuz, niye almıyorsunuz, vazgeçin, bırakın' vs. Bizler de ‘Bu bizim bitmiş bir işimiz, her şeyimiz tamam' diyerek cevap veriyoruz. S-400 füze savunma sisteminin temmuzda teslimi söz konusuydu, belki öne de çekilebilir. Amerika tarafından sürekli böyle tahrik ediliyor. NATO'nun böyle bir yaklaşımı yok.