İngiliz The Times gazetesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun hakkında bir analiz kaleme alındı. Altun’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oldukça sadık olduğunu belirten gazete, Altun’un AKP içindeki ‘iç savaşta’ tarafsız kalanlardan biri olduğunu yazdı.

Gazetede yer alan analiz şöyle:

“İnceleyin, Başkan Erdoğan’ın neredeyse tüm fotoğraflar ve görüntülerinde yanında duran bir adam göreceksiniz.

Bir yıl boyunca, 42 yaşındaki Fahrettin Altun, gerçek bir bilinmezlikten Erdoğan’ın en güçlü figürü haline dönüştü. Erdoğan’ı 2023’e kadar saraya yerleştiren ve Türkiye’nin asırlık parlamento demokrasisini neredeyse sınırsız bir tek adam düzeniyle değiştirdiği seçimi takiben, Altun, Haziran 2018’de Başkan’ın İletişim Direktörü olarak atandı.

KAŞIKÇI CİNAYETİNDE STRATEJİ BELİRLEDİ

Altun, geçen Ekim ayında Suudi Konsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili Türkiye’nin medya stratejisini yönlendirmişti. Strateji, Erdoğan’a zalim olmak yerine ‘gazetecilerin şampiyonu’ olma imkanını sunmuştu.Cinayetin detaylarını uluslararası basına sızdıran, gazetecilere heyecanla demeçler veren Fahrettin Altun’du.

Kaşıkçı’nın öldürülmesine yöneltilen tepkiler, Erdoğan’a yöneltilen eleştirileri geçici olarak uzaklaştırdı. Altun’un olayı ele alış biçimi Erdoğan’ın hoşnutluğunu kazandı, ama daha da önemlisi güvenini…

ERDOĞAN İÇİN PAHA BİÇİLEMEZ

Altun, şimdi patronuyla günde beş saatten fazla zaman geçiriyor. Bu zaman için içeriden biri ‘Eşinden daha fazla’ yorumunu yapıyor. Görece gençliği ve İngilizce becerileri, yaşlanan Erdoğan için paha biçilemez. Ayrıca Erdoğan, sosyal medya kampanyaları çerçevesinde genç seçmenlerle irtibat kurmak ve devletleri kendisini dünya Müslümanlarının lideri olduğuna inandırmak için ona ihtiyaç duyuyor.

Hayati biçimde, Altun’un sadakati yalnızca tek kişiye ait. Başkan’ın yakın çevresi hırs ve rekabetten dolayı bölünmüşken, o; mesafeli, izole bir figür, diğerleriyle mesafesini koruyor. Saray mensupları birbirini suçlamaya çalışıyorlar. Erdoğan’ın damadı ve varisi kabul edilen, Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’la İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki düşmanlık zorlukla gizleniyor.

İÇ SAVAŞTA TARAFSIZ KALDI

Altun, Albayrak’ın tarafında yükselmesine karşın ‘iç savaşta’ tarafsızlığını koruyor. Herhangi bir gruba katılmadan tüm gruplarla bağlantı kurma yeteneğini, kimileri büyük güç olarak ve kimileri zayıflık olarak niteliyor. İçeriden birisi ‘o güçlü, fakat tüm gücü Erdoğan’dan geliyor’ diyor.”

FAHRETTİN ALTUN KİMDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sayfasında Prof. Dr. Fahrettin Altun’un özgeçmişinde şu bilgiler yer alıyor:

Prof. Dr. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 25 Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı olarak atandı.

Siyasal iletişim, medya ve iletişim sosyolojisi, siyaset sosyolojisi ve kültürel çalışmalar alanlarında araştırmaları bulunan Fahrettin Altun, 1976 yılında Almanya Stuttgart’ta doğdu.

1998 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olan Altun, yüksek lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde, doktorasını ise “McLuhan ve Baudrillard’ın Medya Kuramlarının Karşılaştırmalı Çözümlemesi” başlıklı teziyle 2006 yılında İstanbul Üniversitesinde tamamladı.

Altun, 2002-2003 yılları arasında Utah Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. İstanbul Şehir Üniversitesinin kurucu akademik kurulunda yer aldı ve İletişim Fakültesinin kurucu koordinatörlüğünü yaptı. Bu görevlerinin yanı sıra 2008-2014 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesinde İletişim Bölüm Başkanlığını ifa etti. Ardından 2015-2017 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev aldı.

Prof. Dr. Fahrettin Altun, 2014-2018 yıllarında SETA İstanbul Genel Koordinatörlüğü ve SETA Genel Koordinatör Yardımcılığını yürüttü. Bunun yanı sıra İbn Haldun Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı görevinde bulundu.

Aylık Kriter dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Altun, TRT 1’de Enine Boyuna ve TRT Haber’de Dışa Bakış adlı televizyon programlarına yorumcu olarak katkı sundu, Sabah ve Daily Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Daha önce de TRT 2 ve TRT Haber’de yayımlanan Ayrıntı programını hazırlayıp sunan Fahrettin Altun, Yöneliş ve Küre adlı yayınevlerinde editörlük, Anlayış dergisinde yayın yönetmenliği ve Akşam gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

Modernleşme Kuramı kitabının müellifi olan Altun, SETA yayınlarından çıkan "Milletin Zaferi: 15 Temmuz", "Terörün Kökenleri ve Terörle Mücadele Stratejisi", "Türkiye’de Basın Özgürlüğü: Mitler ve Gerçekler" ve "15 Temmuz’da Medya" kitaplarının yazarları arasında yer almıştır.